Å ha fått en jobb her, gjør at vi knytter tettere bånd til stedet. Vi slår mer rot.
Johanna Magnus (34) har fått beskjed om at lærerjobben ved Ringerike Folkehøgskole er hennes. Etter fire år som dagpendler til Nesbru videregående, hvor hun har hatt en deltidsstilling som faglærer på design og tekstil, kan hun endelig korte ned reiseveien, og lande enda et element i tilværelsen.

Familieforøkelse

Mye har falt på plass etter at hun og samboeren Lars Kristian Røed (35) flyttet fra Oslo til Nakkerud. Paret har fått to barn, Oskar på 2 år, og minstejenta Ella på 3 måneder. Nå også fast jobb. Lars Kristian er utdannet billedkunstner, og har et atelier i et gammelt industrilokale fem minutter unna. Men det er hjemme det egentlige livet leves.

– Å få barn er fantastisk, men også utfordrende, forteller Lars Kristian.

Oscar elsker å være ute, å grave i jorda, være i bevegelse, erfare og oppleve.

Ella sover i kurven, Johanna forteller om en snill og rolig liten pike. Oskar titter fram fra stuen, vil ha oppmerksomhet.

 Trygge omgivelser: Samboerparet Johanna Magnus (34) og Lars Kristian Røed (35) har byttet ut urbane kafegleder med landlig hjemmekos.

Trygge omgivelser: Samboerparet Johanna Magnus (34) og Lars Kristian Røed (35) har byttet ut urbane kafegleder med landlig hjemmekos.

Spiller på lag med naturen

Johanna innrømmer at hun har savnet Oslo. Men livet har endret seg siden de flyttet fra storbyen, tempoet har senket seg. Hjemmekos står høyt på prioriteringslisten. Kanskje de ikke trenger byen på samme måte lenger? Det kreative kombineres med en organisk livsstil, og nærheten til naturen påvirker både kunsten og hjemmeverdenen.

– Johanna er veldig flink til å lage mat, roser Lars Kristian.

Bak huset i Hauggata 26 står rekke og rad med flotte piletrær som Johanna fletter og forvandler til vakre hagedekorasjoner. I selvlagede kasser stikker grønne blader opp av den næringsrike jorda. Det dyrkes grønnsaker og frukt.

– Det er leirjord her, som er vanskelig å jobbe i. Vi har derfor laget opphøyde bedd, forteller Lars Kristian, og påpeker: Hagearbeid er ikke et ork for oss, men rekreasjon.

 Det spirer og gror i hagen til den unge familien. Kortreist mat er en viktig verdi.

Det spirer og gror i hagen til den unge familien. Kortreist mat er en viktig verdi.

"Alltid et prosjekt på gang"

– Bestefar vokste opp her, og vi har tidligere brukt stedet som et feriested. På grunn av boplikt, og ønsket om eget hus med hage, begynte vi å tenke på å bosette oss her.

Noe de valgte å gjøre. Lars Kristian forteller at han er interessert i eldre bygninger og håndverk, og at oppussingen derfor har falt på ham. Kjærligheten
til stedet er stor.

– Vi sysler litt med tanken på å leve av stedet. Planen er å bygge opp uthus og atelier, kanskje et drivhus og en uteplass. Det blir litt huset på prærien her, ler han.

 Vi lever drømmen om livet på landet

Vi lever drømmen om livet på landet

Livet på Nakkerud

Et hus trenger mennesker for å bli et hjem. Og i blant trenger dette hjemmet å få besøk. I nabolaget bor flere innflyttere, også et par på samme alder, med to barn:

– Folk har bedre tid her, og er veldig hyggelige og imøtekommende.
Johanna utdyper:
– Etter at vi fikk barn, fikk vi et større nettverk, men det tar tid å få nye venner og bekjentskaper. Vi får mye besøk. Mange synes det er koselig å
komme hit, og blir gjerne over en natt.

Det er likevel et par ting som Johanna og Lars Kristian ville ha sett var annerledes, og som også vil påvirke Oskar og Ellas oppvekst:

– Det er ingen gangvei mellom Nakkerud og Tyristrand. Vi må ha bil, og det har vært det vanskeligste ved å flytte hit. Jeg skulle gjerne tatt en trilletur
til Tyristrand.

Action i sandkassa

2-åringen dundrer forbi i stor fart, og lager lyder som bare 2-åringer kan. – Oskar elsker å være ute. Helt åpenbart. Ikke bare elsker han å være ute, men han elsker å grave i jorda, være i bevegelse, erfare og oppleve.

– Seeeee!, roper han, og beundrer en fargerik vindmølle. Da kommer det fra en stolt pappa:
– Vi lever drømmen om livet på landet.

Magasinet Ringerike

Utgave #1 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen