Vi har fått være med på en time med ”Visuell kunst” ved Jevnaker kulturskole, og sitter spent som en fjær sammen med barna. Det er ikke mange hender som rekkes i været, og vi er egentlig ikke helt sikre på svaret selv. Lauwers forklarer grundig at ”Stop motion” er animasjonsfilm som er satt sammen av mange små bilder, og som ved hjelp av et dataprogram kan spilles av i sakte eller rask rekkefølge.

Vi har et flott, kreativt miljø der alle inkluderes

– Vi må lage et storyboard først, fortsetter hun, deretter skal vi lage figurer som skal være med i filmen vår. Og så skal vi forfatte en skikkelig skummel påskekrim!

Visuell kunst

På kurset ”visuell kunst” handler det om å legge opp undervisningen slik at barna får innblikk i tegning og maling som en kunstnerisk prosess. På en enkel måte skal de få forståelse for form og farge, gjennom alt fra å tegne, til å skape tredimensjonale ting. Elevene som velger denne linjen bør være dem som har glede av å ha ekstra tid til å tegne eller lage ting. Tegning, form og farge er prinsipper som står helt sentralt gjennom hele undervisningen, og dette blir vevet inn i alle prosjekter.

Kulturskolelærer Inge Lauwers liker prosjekter hun ikke er utlært i. - Da kan vi gjøre mange erfaringer og lære en masse sammen, sier hunKulturskolelærer Inge Lauwers liker prosjekter hun ikke er utlært i. - Da kan vi gjøre mange erfaringer og lære en masse sammen, sier hun

 

Utforsker materialer

– I timene går vi på skapende oppdagelsesreiser i et utalls materialer, forteller Lauwers. – Vi jobber masse med musikk, og barna skisser det de opplever. Vi modellerer med forskjellig leire, vi lager smykker og figurer. Vi har laget flotte trykk med linosnitt. Vi har lekt med nanofilt, og nå skal vi lage vår egen animasjonsfilm. Ut på vårparten skal vi støpe betong, smiler Lauwers. Det gleder hun seg spesielt til, etter som hun selv er utøvende kunstner og skulptør.

– Vi har et flott, kreativt miljø der alle inkluderes, skryter Lauwers og forteller at hun ofte opplever at barna uoppfordret hjelper hverandre.

Grensebrytende effekt

Når vi introduserer et nytt materiale eller en ny teknikk, blir det lagt vekt på at eleven når en grunnleggende forståelse og selvstendighet. Her er redskap som fri eksperimentering elementært. Men dette er på ingen måte en prosess som går ubemerket hen. Kulturskolene burde kanskje hengt på en liten advarsel: Vær klar til å bli overrasket over den grensebrytende effekten!

Kulturskolen i Jevnaker

Jevnaker kulturskole er et kommunalt undervisningtilbud til alle barn og unge som ønsker å utfolde seg kunstnerisk og kulturelt.

Jevnaker kulturskole

Magasinet Ringerike

Utgave #3 2017 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen