Det som gjør det til en litt spesiell åpning var avstanden til skolen. Vi må lenger enn de kilometerne som utløser busskort for elever her hjemme. Mye lenger.
Ikke engang et kartsøk på Googlemaps klarte å beregne hvor langt Jevnakers omsorg strekker seg. Til det var Ndapula i Zambia for langt unna. Langt, langt
forbi Bergerbakken og berg...

Dugnad å være stolt av

For det var virkelig langt unna det skjedde. Og planleggingen har også tatt tid. Ikke unormalt når det gjelder skolebygging her hjemme heller kanskje? Uansett; med bredt engasjement og dugnadsånd enhver ordfører, rådmann, pastor, prest og innbygger kan være stolte av, og vi andre kan kikke litt misunnelig bort på.

vårres jul

Fra åpningen av Ndapula Jevnaker Community School.

At de har fått det til!

Det er helt utrolig hva de har fått til i dette prosjektet. Og ikke minst den nestekjærligheten og omsorgen ildsjelene bak konsertene ” Vårres Jul”, innbyggerne, barnehagebarna, skoleelevene og kommunen ved breddene
av Randsfjorden har vist ved å samle inn penger over flere år til inntekt for prosjektet i Zambia.

Det står det respekt av. Stor respekt. Og ikke så rent lite inspirerende er det også. Det er nesten så de burde fått det fram i kommunevåpenet på noe vis... Tenk litt på det, Jevnaker. Fortell om det i hvertfall.

Mandela

Nelson Mandela sa en gang noe sånt som (noe fritt oversatt, red. anm):
”Utdanning er det mest kraftfulle våpenet du kan bruke til å forandre verden”.
Under fjorårets konsert fulgte Jevnakerordfører Hilde Brørby Fivelsdal opp med følgende uttalelse: ”Kommunen ønsker å være med å vise solidaritet. Med fokus på utdannelse som et viktig våpen i kampen mot fattigdom, er jeg stolt over at vi har slike krefter i vår kommune”

Utdanning er det mest kraftfulle våpenet du kan bruke til å forandre verden.

Applausen ville ingen ende ta i den fullsatte ærverdige trekirken. Så mange var kommet at brannvesenet hadde ekstra bemanning den kvelden. Bare sånn for sikkerhets skyld.

vårres jul

Jevnakers ordfører Hilde Brørby Fivelsdal i Addis Abeba, iført et souvenir-hodeplagg.

Ordføreren toppet det hele med å overrekke en sjekk pålydende kr 100 000 til prosjektets initiativtakere Stian Roos og John Magne Trulsen. Som selvsagt strålte om kapp med stjerna over kirketaket denne førjulskvelden.

Vårres jul

Midt ute i bushen på vei fra Lusaka til Ndapula står det et veiskilt til Jevnaker Community School, til stor glede for iniativtakerne John Magne Trulsen, t.v. og Stian Roos.

Men bak enhver... Og så videre, står også Lions Club Jevnaker helt sentralt i forhold til organiseringen av prosjektet, som har gått over flere år og over flere faser.

Skolerett, men ingen plikt

I Zambia er det skolerett, men ikke plikt, som i Norge. Dronningen er likevel ganske tydelig på hvor viktig utdanning er, forteller de som representerte Jevnaker i Chongwe.

Hun sa til foreldrene: – Nå har dere fått skole. Spesielt til dere som har
jenter; dere våger ikke å la være å sende jentene på skole, så de kan få utdanning, tjene egne penger og få et bedre liv. De familiene som ikke gjør det, sender jeg politiet på!

Klar beskjed der altså. Og nå er det muligheter til skolegang også, takket være ildsjelene på Jevnaker. Takk.

”Vårres Jul”

Tilbake til nordligere strøk med snødekte jorder og tunge trær i førjulstiden i fjor: I en fullsatt Jevnaker kirke dekket av herlig blått disig lys iscenesatt av Ivan Makedonov (Tritonos Lyd) som sponser arrangmentet med vellyd, lys og scene, er det duket for den tradisjonsrike julekonserten ”Vårres Jul”.

vårres jul

Henriette Brørby rørte mang en sjel under fjoårets konsert “ Vårres Jul”.

Artister som Henriette Brørby, Børge Myhre, og kapellmester Øyvind Norstrøm var bare noen av de som stilte opp denne kvelden.

Med tradisjonelle julelåter, ikledd noen blå folketoner og jazzarrangementer sang de julen inn på Jevnaker til glede for de mer enn 300 fremmøte på kirkebenker, gulv og gallerier. Folk var det overalt. Og det kom stadig fler.

Konserten som har bidratt til at barna i Ndapula endelig kan gå på en skole forteller ihvertfall sitt om at når en hel bygd stiller opp, kan de få til mye.

”Kollekten” (inngangsbilletter) denne kvelden ga hele 65 000 kroner til prosjektet. Noe som igjen gjør at prosjektet er på vei inn i neste fase: Å etablere en helsestasjon i området.

Føler varmen helt til Zambia

Om ikke lenge er det kanskje en hel by som heter Jevnaker i Zambia? I forhold til engasjement og dugnadsånd ville jeg ikke bli overrasket ihvertfall.

Konserten som har bidratt til at barna i Ndapula endelig kan gå på en skole forteller ihvertfall sitt om at når en hel bygd stiller opp, kan de få til mye.

Så når julen nok en gang synges inn på Jevnaker, er jeg sikker på at barna i Ndapula, om de ikke hører tonene og kirkeklokkene, ihvertfall føler varmen helt fra Jevnaker til Zambia

Magasinet Ringerike

Utgave #4 2017 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen