Med historier om bjørnedrap på mennesker og lyden av stillhet som sildrende bekker gir, er det med en viss ærefrykt vi går innover i Vassfarområdet mellom Hallingdal og Valdres. Når vi også tenker på at det har bodd mennesker her siden svartedauden, er vi mildt sagt litt spent på hva som møter oss på vei til Fønhuskoia.

Merkede stier

På nettstedet www.ut.no har Turistforeningen en fantastisk oversikt over turforslag tilpasset alle nivåer og aldre. Med appen deres lastet ned, var det enkelt å finne aktuelle forslag denne søndagen. Med medvind og sola i ryggen ble det avgjort: En tur til bjørnens rike virket relativt trygt for en ikke altfor erfaren fjell- og skogsmann.

Når vi vet at Ringerikes Turistforening er ansvarlig for turområdet, gir det oss en viss trygghet. Mikkjel Fønhus og Bjørnedrap lå jo der i bakhodet og lusket...

Selv om det er godt å være ute, er det klart det hjelper at noen har gått der før. At noen viser vei. At det bare var å følge de blå merkene på trærne gjorde det jo til akkurat det det var: En søndagstur i bjørnens rike.

Det er godt skiltet og bare å følge de blå merkene på trærne.

Det er godt skiltet og bare å følge de blå merkene på trærne

Et godt samarbeid

Da vi gikk innover stien hørte vi plutselig at det knaset bak oss.

– ”Hei”, smilte det imot oss. Det snakket. Kanskje ikke så rart. Det var jo en mann på sykkel. Mulighetene er mange her altså. Du kan velge å gå til fots eller bruke pedalene. Mannen som hilste oss velkommen var en av tre grunneiere, og daglig leder for Hedda hytter – som har bygget og produsert Fønhuskoia som var målet for denne turen. Et fantastisk sammentreff.

Jeg har sett bjørn her to ganger. Jeg satt på post under jakten og bare observerte den. Helt fantastisk!

Magne Omsrud ønsket oss hjertelig velkommen og vi satt oss ned for å høre litt om området og selve Fønhuskoia.

– Vi har et tett og godt samarbeid med Ringerikes Turistforening. Selv om området strengt tatt ikke ligger i Ringerike, er det de som skal ha mye av æren for at det blir tatt så godt vare på, forteller Omsrud oss.

I forhold til bygging av Fønhuskoia var det vi i Hedda hytter som stod ansvarlige for produksjon og ferdigstillelse. Vi hadde et godt samarbeid med flere og kommunen og fylkeskommunen skal også ha noe av æren for at vi har fått til dette. Han er også raskt frempå og nevner Ole – Martin Høgfoss, tannlege i Hønefoss og leder for byggekomiteen, som en avgjørende pådriver for prosjektet.

– Han er en fantastisk ildsjel oppi det hele. At Sparebankstiftelsen også har bidratt med sitt, er grunneieren også særlig fornøyd med. – Jeg er imponert over hvordan de støtter lokale formål, forteller Omsrud i det han peker utover området og forteller hvor han har sett bjørn.

- Jeg har sett bjørn her to ganger. Jeg satt på post under jakten og bare observerte den. Helt fantastisk, avslutter den engasjerte grunneieren og forteller oss hvor vi skal gå videre herifra

Fønhuskoia, klar til bruk

På allerede nevnte oppmerkede stier er det enkelt å ta seg fram til Fønhuskoia.

Fønhuskoia ligger diskret plassert og er et yndet mål for turgåere. Med sengeplasser til 21 er det alltid rom for en sliten vandrer.

Fønhuskoia ligger diskret plassert og er et yndet mål for turgåere. Med sengeplasser til 21 er det alltid rom for en sliten vandrer. 

Prosjektet ble startet i 2009 da Ringerikes Turistforening fikk den flotte tomten i gave fra grunneierne og sameiet Mari Gloperud, Magne Omsrud og Kari Skogen ved Strøen i Vassfaret. I 2010 godkjente Oppland Fylkeskommune og Sør- Aurdal kommune fradelingen av tomten og byggekomiteen ledet av allerede nevnte Ole-Martin Høgfoss ble etablert i 2010. Oppføringen av hytten stod Omsrud og Hedda hytter for og den ble ferdigstilt og offisielt åpnet 22. juni 2013.

Som en av Turistforeningens rundt 500 hytter fordelt i hele landet, er den også kanskje en av de flotteste, og med totalt 21 sengeplasser er det rom for mange gjester. I hvert fall tenkte vi det da den med et stod der foran oss i skogen. Med herlig beliggenhet på en knaustopp (750 m.o.h) ved Strøen.

Fønhuskoia ligger på en knaustopp (750 m.o.h) ved Strøen

Fønhuskoia ligger på en knaustopp (750 m.o.h) ved Strøen

Med koden til nøkkelskapet utlevert av den gjestfrie grunneieren, låser vi oss enkelt inn i den flotte hytten som ble åpnet av selveste Øystein Dahle i fjor. Dahle er utnevnt til æresmedlem i Den Norske Turistforeningen DNT. En utmerkelse som henger høyt. Det er bare Dronning Sonja og Olav Thon som sammen med Dahle innehar denne tittelen.

Det er klart det er litt høytidsstemning her inne i villmarken. Det er en egen ro og følelse av velvære i det vi setter oss ned og skuer utover den flotte nasjonalparken. Ved vannkanten spretter småfisk og lyden av stillhet er total. Selve målet var helt klart verdt turen, som gikk lettere enn vi trodde og var mindre farefull enn fryktet.

Med ferdig kappet ved lagt ved siden av bål – pannen, rigget vi oss til.
Her kan vi være en stund tenkte vi og speidet utover i håp om å se bjørn. Eller var det i ærefrykt over den storslagne naturen?

Fakta om Fønhuskoia

  • Offisielt åpnet 22.juni 2013.
  • Ringerikes Turistforening fikk tomten i gave fra grunneierne og sameiet Mari Gloperud, Magne Omsrud og Kari Skogen ved Strøen i Vassfaret.
  • Prosjektet fikk støtte fra spillemidler, Olav Thons stiftelse, Sparebankstiftelsen Ringerike og Sparebankstiftelsen DNB.
  • 21 sengeplasser.
  • 750 moh ved Strøen.
  • Vassfaret er et område mellom Hedalen i Valdres, Hallingdal og Ringerike.
  • Link til Fønhuskoia på UT.no

@ringeriksregionen

Livet som hund er ikke så verst! Ihvertfall ikke hvis en kan få løpe fritt ved Røsholmstranda ved Tyrifjorden.
Credit: @sognafaret #opplevringerike #tyrifjorden #røsholmstranda #ringeriksregionen #retriever #lovemydog #liveterbestute
Skyene speiler seg så vakkert i Gullerudtjern. Takk til @bentheliefjeldheim for dagens #opplevringerike 
#ringeriksregionen #ringerike #norsknatur #visitnorway #instanature #ilovenorway
Stemningsfullt bilde fra AKA Arena. 
Credit: @tonjerandersen #hbk #opplevringerike #ringeriksregionen #fotball #hønefoss #visitnorway #fosseberget #hønefossbk
Vakkert er det på tur til Svarttjernskollen på Vikerfjell. Takk til @mari.lunder for dagens #opplevringerike 
#vikerfjell #ringeriksregionen #dreamchasersnorway #norsknatur #instanature #liveterbestute #visitnorway #fjelltur
Vakkert høstbilde fra Jevnaker kirke. Credit: @ane01995
#jevnaker #ringeriksregionen #opplevringerike #høstfarger #dreamchasersnorway #visitnorway #dennorskekirke
Fiskelykke på Ringerike. Takk til @jarlesolheim for dagens #opplevringerike 
#nordmarka #heggelivann  #ringeriksregionen #ringkollen #fisketur #liveterbestute #norsknatur #utno #visitnorway
Har du hørt om Djevelens punsjebolle? Et artig turmål i Ringeriksregionen. Credit: @tldyrbeck
#opplevringerike #liveterbestute #djevelenspunsjbolle #instanature #norsknatur #visitnorway #tipåtoppringerike
Som hentet rett ut av Flåklypa! På toppen av Kongsgårdskollen i Ådalen ligger den gamle brannvakthytta. Takk til @annejorunhjansen for dagens #opplevringerike
 #ringeriksregionen #liveterbestute #visitnorway #instanature #instapic #norsknatur #ringerike #utsikt

Magasinet Ringerike

Utgave #3 2017 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen