Pappa Even, mamma Cecilie og barna Håvard (3) og Vegard (6) satt foran bålet som brant liflig utenfor lavvoen deres. Været var vakkert, med klar kveldshimmel. Temperaturen var akkurat passelig til å hoppe og leke i skogen før leggetid. Even Stillerud er sikker på at villmarksopplevelsen i Holleia vil gi mersmak for alle sammen.

Pinnebrød over bålet

– Det er første gang jeg har familien med på orrfuglleik, men for meg er dette en årlig begivenhet. Jeg og et par kamerater er på flere orrfuglleiker nå på våren. Da reiser vi til leikplasser som ligger lenger inni Holleia. Det er for langt å gå med ungene, sier han.

Det var så vidt han kom inn med bilen, på rester av smeltende snø, langs traktorveien forbi Rønnestjern. Derfra var det kort vei til et fint sted på hvit reinsmose mellom små klynger med furutrær på Sølvfuruåsen. Å sette opp lavvoen har de god trening på. 

Håvard og Vegard gledet seg til å sove i soveposer på myke reinsskinn. Men først måtte de få ut energi med lek og kos rundt bålet. Pointeren Tika ville i hvert fall ikke legge seg rolig ned. Hun prøvde å fange flygende gnister fra bålet, og håpet på å få smake på guttenes grillpølser.

KVELDSKOS: Mamma Cecilie Eikrem Stillerud med Håvard Eikrem Stillerud (3) på fanget, Vegard Eikrem Stillerud (6) og Even Stillerud rundt bålet mens kveldsmørket siger på

KVELDSKOS: Mamma Cecilie Eikrem Stillerud med Håvard Eikrem Stillerud (3) på fanget, Vegard Eikrem Stillerud (6) og Even Stillerud rundt bålet mens kveldsmørket siger på

Lyttet etter orrfugler

Even Stillerud håpet på at familien skulle få oppleve fugleleik på kloss hold, men han var langt fra sikker.

– Det er lite spill å høre i vår, og det er for tiden lite med orrfugler. Det ser vi blant annet på det lave antallet storfugler som ble felt i høst. Det kan nok skyldes at det var så kaldt i fjor vår at mange kyllinger døde, sier han.

Even Stillerud er nok over gjennomsnittet interessert i jakt, fiske og friluftsliv, men det har ikke alltid vært slik. – Vi var alltid med og fisket da vi var små. Men interesse for jakt og dyreliv fikk jeg først da jeg var 14 år, og fikk min første hund, forteller han.

Orrfuglene spiller på myrer og åpne plasser. Den er mer stabil på valg av spillplass enn de andre storfuglene. Tiurene kan gjerne bytte på hvilket sted de velger. Even Stillerud mener at spillplassene burde vært merket bedre, med tanke på hogst.

Bruker skogen for lite

– Vi blir her på Sølvfuruåsen til i morgen. Det er første gang vi ligger i lavvo på fugleleik, men guttene har vært med på krepsefiske. Da brukte vi også lavvoen, sier Even. Nå som minstemann har fylt 2 år, har det blitt lettere å ta begge guttene med på overnattingsturer ute.

– Egentlig burde vi vært mye flinkere til å bruke skogen, sier Cecilie Eikrem Stillerud.

Even mener at det er oss voksne som setter begrensninger og skaper tidsklemmen. Det er viktig å få ungene med ut og lære dem til å bli glad i natur og friluftsliv.

Det er viktig å få ungene med ut og lære dem til å bli glad i natur og friluftsliv

– Det er viktig at slike turer blir på ungenes premisser, slik at de ikke misliker det. Det hender at guttene vil hjem etter bare en halvtime når vi er på fisketurer. Men vi har noen knep. Med kjeks, saft og litt godter blir de gjerne litt lenger, sier Even Stillerud.

TIDLIG KRØKES: Vegard har egen øks som er akkurat passe stor. Han hjelper pappa med å hogge ved til bålet.

TIDLIG KRØKES: Vegard har egen øks som er akkurat passe stor. Han hjelper pappa med å hogge ved til bålet.

De var sikre på at de ikke ville fryse i løpet av natten. Gradestokken ville neppe krype ned på minus. Even hadde fyrt opp inne i lavvoen, på ovnen han fikk i gave til 30-årsdagen. De vil begge forslå overnattingsturer i lavvo i naturen som familieaktivitet. Cecilie oppfordrer barnefamilier til å komme seg over ”dørstokkmila”. – Vi er så heldige at vi ikke har noen fritidsbolig som må pleies, så da kan vi heller bruke tiden på kos i lavvoen, sier hun.

Håvard og Vegard viser at de har med leker og artige bøker å lese i før de sovner. Det varte ikke lenge før de ble vekket av liflig spill like ved lavvoen. Spillet fra orrfuglene fikk konkurranse av lyden fra rugdene som fløy i tretoppene og av måltrostens toner i moll. Alle er enige om at de gjerne drar på flere villmarksekspedisjoner i Holleia.

Mer informasjon

Orrhane

  • Orrfugl, fugleart i skogshønsfamilien. Den er nest størst av våre skogshøns, etter storfugl.
  • Hannene samles om våren på bestemte lekeplasser på islagte tjern og/eller myrer, hvor de spiller i april og mai.
  • Tiden for spillet er fra første daggry til litt etter soloppgang.
  • Holleia er det svære sammenhengende skogsområdet som strekker seg helt fra Tyrifjorden til Krøderen, fordelt på kommunene Ringerike, Modum og Krødsherad.
  • Eventyrfortellerne Asbjørnsen og Moes fortelling om ”En tiurleik på Holleia” (1846) har fascinert flere generasjoner.
  • Holleia har også i dag mange spillplasser for både tiur og orrfugl, hvor du kan oppleve den yre parringsleiken en tidlig vårmorgen.
  • Rikt område for jakt og fiske, og på høsten et eldorado for sopp- og bærplukkere.

@ringeriksregionen

Nydelig bilde fra Jevnaker! Credit: @ingvildheit
#jevnaker #ringeriksregionen #sunset #opplevringerike 
#dreamchasersnorway #visitnorway
Høsten er en flott tid for turer i skog og mark. Kanskje en tur på Krokskogen? Takk til @audunlychenordli for dagens #opplevringerike  #krokskogen #ringeriksregionen #liveterbestute #utno #norsknatur #instanature #ilovenorway #turistforeningen
Livet som hund er ikke så verst! Ihvertfall ikke hvis en kan få løpe fritt ved Røsholmstranda ved Tyrifjorden.
Credit: @sognafaret #opplevringerike #tyrifjorden #røsholmstranda #ringeriksregionen #retriever #lovemydog #liveterbestute
Skyene speiler seg så vakkert i Gullerudtjern. Takk til @bentheliefjeldheim for dagens #opplevringerike 
#ringeriksregionen #ringerike #norsknatur #visitnorway #instanature #ilovenorway
Stemningsfullt bilde fra AKA Arena. 
Credit: @tonjerandersen #hbk #opplevringerike #ringeriksregionen #fotball #hønefoss #visitnorway #fosseberget #hønefossbk
Vakkert er det på tur til Svarttjernskollen på Vikerfjell. Takk til @mari.lunder for dagens #opplevringerike 
#vikerfjell #ringeriksregionen #dreamchasersnorway #norsknatur #instanature #liveterbestute #visitnorway #fjelltur
Vakkert høstbilde fra Jevnaker kirke. Credit: @ane01995
#jevnaker #ringeriksregionen #opplevringerike #høstfarger #dreamchasersnorway #visitnorway #dennorskekirke
Fiskelykke på Ringerike. Takk til @jarlesolheim for dagens #opplevringerike 
#nordmarka #heggelivann  #ringeriksregionen #ringkollen #fisketur #liveterbestute #norsknatur #utno #visitnorway

Magasinet Ringerike

Utgave #3 2017 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen