Før man ferdes på isen må man forvisse seg om at den er trygg. Isbor er selvfølgelig veldig fint å bruke, har man ikke dette kan en øks eller en stor, kraftig skrutrekker også gjøre nytten. Ispigger og kasteline/tau må du ha med når du skal ut på isen. Ispiggene gjør liten nytte i sekken, de skal henge rundt halsen.

En tommelfinger regel er at stålisen skal være minst 10 centimeter, før du går utpå. Husk at isen kan være utrygg ved sivområder, ved inn/utløp, under trekroner og der vannet strømmer.

Et sikkert tegn på at du bør komme deg av isen, er at det knaker og danner seg stjerneformet sprekkmønster under beina dine. Ferdes du i et område med regulerte vann, så husk at isen ofte er mer utrygg på disse vannene.

På våren forekommer noe som heter stavis, før isen forsvinner. Denne isen er skummel, den kan være tjukk men likevel utrygg. Det er alltid lurt å være minimum to stykker når man går ut på isen, og dette er et krav hvis du er usikker på om isen er trygg.

På Ringerike har vi mange små og store vann, de vanligste artene vi har er abbor, ørret og røye. Men finner også sik og gjedde i fjordene og de største elvene.

Steinsfjorden

Isfiske er en morsom aktivitet både for store og små og ikke minst veldig spennende. Her er noen enkle tips men ingen fasit.

På grunner har fisken mer tilgang på næring enn på dypet. Fisken vil ofte samles på grunt vann, så prøv å fiske på grunner. Ikke sitt ved samme hull for lenge, bor flere hull i nærheten av hverandre og bytt hull hvis fisken ikke biter. Prøv å fisk både på bunnen og lenger opp i vannlaget, fisken søker etter det varmeste vannet. Dette gjelder ikke røya.

Generelt sett så biter fisken best i grå- lysningen og noen timer utover. Abboren er kanskje den minst «kresne» så den kan påtreffes stort sett hele dagen. Ørreten er ikke den letteste fisken å lure på vinteren men det er ikke umulig, så her må man være tålmodig. Prøv å fiske etter den på grunnene.

De mest brukte agnene er Mormyshla m/maggot og fjærmygg og pimpel m/maggot. Midt på vinteren står ørreten ofte rolig på bunnen og den er veldig vanskelig å få til og bite. Rett etter at isen har lagt seg på høsten og i mars/april har man bedre odds.

Abbor er ofte en bitevillig fisk som treffes på grunnene. De mest vanlige agnene på abbor er pimpel m/lyskrok og maggot, mormyshka m/fjørmygg eller maggot. Når røya først biter kan det bli skikkelig morsomt. Det er kanskje lettest på tidlig høstis men vårisen kan også være bra. Røyeblink m/maggot er det mest vanlige, men ørretrogn, akkar, veamark og Mormyshkla fungerer også.

Isfiske på Ringerike

Det man trenger for en vellykket tur med isfiske er isbor, pilkestikke, agn/lokkemidler, sikkerhetsutstyr, fiskekort (i de vannene som krever det), godt og varmt fottøy og varme klær. Det kan også være lurt å ha med litt mat i sekken, jeg har nemlig erfart at man ikke alltid får fisk.

Når det gjelder utstyr så er det utrolig mye å velge i. Dra til en lokal sport/friluftslivbutikk så vil de hjelpe deg å finne riktig utstyr til ditt behov!

Obs: Isen kan være trygg en plass og noen få meter lenger bort, kan den være utrygg. Så sjekk tykkelsen på isen ofte.

 Skitt fiske!

Fossen friluft

Nettsider vi anbefaler å sjekke ut før man skal ut på isen:

 

Fossen Friluft

Magasinet Ringerike

Utgave #1 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen