– Det var plastpose-kokkene som gjorde meg til en skau-kokk, proklamerer han i en eng av ramsløk. Stedet er et lykketreff for en matjeger som Bent Borge Hansen,
til daglig kjøkkensjef ved Sundvolden Hotel.

Vikingenes hvitløk

En liten snuplass noen kilometer inn i Lier kommune – ja, vi måtte forlate Hole for en stakket stund, men bare vent, matplanten skal få bli med tilbake til hjemlige trakter

– men altså, her er vi; i noe så sjeldent som en skråning teppelagt av grønn og struttende ramsløk.

– Dette er kjent som vikingenes hvitløk. Både lukten og smaken minner veldig om hvitløk, og ble mye brukt i matlaging i vikingtiden, forteller Bent, mens han byr på en smakebit. Og jammen, etter et par tygg kommer smaken – og den velkjente ånden.

Bent har med sønnen Julian på 12, og begge rykker ivrig opp det grønne gullet. Uten å få med løken, slik at den kommer tilbake neste år. De dulter kjærlig borti hverandre. Yngstemann ville nok heller gjort noe helt annet en lørdag, men er vant til at pappa er mer opptatt av mat og skog enn andre fedre.

Engsyre er også kalt matsyre og surblad. Det er som oftest de friske bladene
som spises. Planten er i tillegg kjent som en god kilde til vitamin C.
Hestehov er nesten alltid tidligst ute om våren – og langt fremme i køen på de pollinerende insektene. De unge bladene og blomstene av er spiselige.

Skogen har nok til alle

Krumme rygger, knitring i plastposer. Det er visst flere som kjenner til den magiske plassen; vi er nemlig ikke helt alene her i skråningen. Men det er bare å slappe av, her er nok til alle. Selv om en av oss har planer om å returnere dagen etterpå for å hente mer, mye mer.

– Jeg finner mye inspirasjon i «skauen», og går ofte ut i naturen for å smake,
finne inspirasjon til nye retter og kombinasjoner. Mat er en livsstil for meg.

For i løpet av noen korte uker i mai og juni, før planten blomstrer og får en langt mildere smak, lager kjøkkensjefen ramsløkpuré som han serverer til hotellgjestene sine. Olje og ramsløk; rett fra jorda til bordet. Der har du oppskriften. Men det er flere planter som skal få bli med hjem i dag. Engsyre, strutsevinge, hestehov, løvetann. Farge, smak eller garnityr til Bents mange egenkomponerte retter. Helst rett fra Ringeriksnaturen.

Vi forlater ramsløk-paradiset, og tar oss innenfor kommunegrensa. Vi finner
det vi leter etter. Hestehoven har så vidt overlevd noen kjølige maidager, løvetannen
er mer hardfør. Bent prater og tygger. Det smaker bittert, men floralt, forteller han. Man tar hans ord for det.

– Jeg finner mye inspirasjon i «skauen», og går ofte ut i naturen for å smake,
finne inspirasjon til nye retter og kombinasjoner. Mat er en livsstil for meg.

Løvetann har en lang tradisjon som folkemedisin både i Europa og i Nord- Amerika. Cherokee-indianerne brukte planten blant annen mot tannpine og som beroligende middel. Den kan brukes til supper, salater, vin og mye annet.
Strutsevinge kalles også ofte vill asparges. De vokser lynfort, og de er plukkeklare kun noen få dager i året – så man må følge godt med på dem!

Plastpose-kokkene

Nå må vi høre mer om dette med plastpose-kokkene. Han er jo kjent for å være like kjapp i replikken som i bevegelsene.

Bent lar Fjordland få høre det. Det samme med andre kjappmat-leverandører som fratar vanlige folk gleden ved å lage mat, oppdage mat. Spise noe som smaker godt, eller i det
minste «smaker noe». Men han ser at de har en funksjon: - Jeg tenker på de eldre, enkemenn som plutselig må lage middagen selv, og andre som ikke får i seg næringsrik mat på annen måte. Da er Fjordland til hjelp.

Men det handler om holdninger til mat, og hvor den kommer fra. Mange av dagens unge tror jo at gulrøtter kommer fra bakrommet på Rema 1000. Det prøver jeg å motvirke med egne barn. De ble tidlig med ut i skogen, og det er mye rart de har måttet smake på, sier Bent og ler.

– MEN SELV OM de kanskje ikke skjønner det nå som de er tolv og ni, så
bygger det noe på innsiden, sier han og legger håndflata på Julians brystkasse.
– Noe jeg håper de vil ta med seg, og som de kanskje vil se tilbake på og tenke:
«Det var ikke så dumt det han lærte meg den gang».

Julian nikker bekreftende.
Innimellom er det nemlig 12-åringen som står for matlagingen hjemme, da
hender det at han prøver seg litt fram, uredd som han er. Som med en McDonalds-
inspirert rett han kalte «Chicken McCheese Nugget», hvor ideen var at ost passer til alt. Hvem kan være uenig i det?

Men han er nok mer stolt av produktene han lagde til Bondens marked for to år siden. Tørket sopp, tomater, muffins, soppsuppe, saft av roser, solbær og blåbær. Nam!

Han siler av blomstene, og får en sødmefylt
drikk han ofte serverer til hotellets gjester,
gjerne før en tallerken med gode oster.

Usnobbete og praktisk

Så befinner man seg altså hjemme på kjøkkenet til Bent, i Steinsåsen.
Usnobbete og praktisk. Og mens man studerer knivsamlingen (en besettelse,
han innrømmer det), registrerer en tom eske som har inneholdt ett stykk
ferdigpizza i søppelkassen ved døra, skramler det i et skap, og han tryller fram
en bolle og håndmikser. På menyen? Du gjettet det; ramsløkpuré.

Han er vant til å tenke mengder, og heller olje fra en diger dunk. Hakker
raskere enn sin egen skygge, og drysser løken i den stadig mer fargesterke blandingen. Han napper fram et par skjeer, som fra et skjult hylster i beltet.
Smaken er først som en liten hvisken, før den tiltar i styrke og avslutter med et
lite brøl. Ikke av hete, men intensitet.
– Denne kan du bruke som en saus eller som en dipp. Veldig godt til alt du
ellers ville brukt hvitløk på, forsikrer han.

Å undre seg 

Bent henter fram en diger kjele hvor han har druknet over 100 hestehov
i bjørkesaft. Ifølge ham blir resultatet en lys rosa saft, overraskende nok ettersom hestehoven er knallgul på farge.

Han siler av blomstene, og får en sødmefylt drikk han ofte serverer til hotellets gjester, gjerne før en tallerkenmed gode oster. Og som selvsagt har blitt til gjennom den stadige undringen: «Lurer på hvordan dette smaker…?».

Noe som er utgangspunktet for alt hva Bent gjør, og som har resultert i at det nå røykes fisk, spekes skinker fra griser som har levd et godt liv på Røyse, høstes bær, matblomster og honning laget av 140.000 bier, alt dette på hotellets område.

– Jeg vokste opp med en farmor som saftet og syltet, små krukker med mugg
på toppen og etiketter hvor hun skrev med gråblyant. Det er ekte og nært, og
noe jeg ønsker å gjenskape på hotellet.

Og hjemme. For man fikk selvsagt med en krukke ramsløkpuré og bjørkesaft
smaksatt med hestehov. Med små håndskrevne etiketter. Og helt ekte, fra
skau-kokken.

Han blir drømmende i blikket. Han har et hode som sjelden hviler,
han drives av fornyelse og utvikling. Hva nå?

 

@ringeriksregionen

Nydelig bilde fra Jevnaker! Credit: @ingvildheit
#jevnaker #ringeriksregionen #sunset #opplevringerike 
#dreamchasersnorway #visitnorway
Høsten er en flott tid for turer i skog og mark. Kanskje en tur på Krokskogen? Takk til @audunlychenordli for dagens #opplevringerike  #krokskogen #ringeriksregionen #liveterbestute #utno #norsknatur #instanature #ilovenorway #turistforeningen
Livet som hund er ikke så verst! Ihvertfall ikke hvis en kan få løpe fritt ved Røsholmstranda ved Tyrifjorden.
Credit: @sognafaret #opplevringerike #tyrifjorden #røsholmstranda #ringeriksregionen #retriever #lovemydog #liveterbestute
Skyene speiler seg så vakkert i Gullerudtjern. Takk til @bentheliefjeldheim for dagens #opplevringerike 
#ringeriksregionen #ringerike #norsknatur #visitnorway #instanature #ilovenorway
Stemningsfullt bilde fra AKA Arena. 
Credit: @tonjerandersen #hbk #opplevringerike #ringeriksregionen #fotball #hønefoss #visitnorway #fosseberget #hønefossbk
Vakkert er det på tur til Svarttjernskollen på Vikerfjell. Takk til @mari.lunder for dagens #opplevringerike 
#vikerfjell #ringeriksregionen #dreamchasersnorway #norsknatur #instanature #liveterbestute #visitnorway #fjelltur
Vakkert høstbilde fra Jevnaker kirke. Credit: @ane01995
#jevnaker #ringeriksregionen #opplevringerike #høstfarger #dreamchasersnorway #visitnorway #dennorskekirke
Fiskelykke på Ringerike. Takk til @jarlesolheim for dagens #opplevringerike 
#nordmarka #heggelivann  #ringeriksregionen #ringkollen #fisketur #liveterbestute #norsknatur #utno #visitnorway

Magasinet Ringerike

Utgave #3 2017 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen