Ekteparet Hanssen og Jansen traff hverandre på et fly på vei til Alta, fant kjemien, men ble ikke et par før de hadde holdt kontakten i tre år. I dag har de fem barn mellom seg, og jobber sammen i sitt sjette hjertebarn – Optime. Selskapet som designer og selger lys og lysløsninger.

Det hele begynte i 1999

Det hele begynte i 1999, forteller Mai-Britt Thorsrud Jansen. Det var på den tiden da etterspørselen etter downlights eksploderte i de norske hjem. Men med datidens halogenlamper, var dette brannfarlig. Da tok plastboks-ideen form.

Vi begynte å produsere kasser for installasjon av downlights. Nå kunne man sannsynligvis gått tørrskodd herfra til New York over alle kassene vi har produsert. Produktet skulle eksistert i fem år, dersom de hadde holdt seg til snittalderen for industriproduksjon, nå har det gått 17.

Vi har etter hvert fått flere ben å stå på, forklarer de. Ved å være innovative og stå på leverer vi nå både til private og industrien. Vi leverer også til flere land, blant annet Irland, Island, Sverige og Danmark. Vi synes det er ekstra morsomt å levere til Island. Der finnes det ikke trær, alt bygges i betong. Lysinnfatninger også.

Utviklingen av nye produkter er brukerstyrt, det vil si de lytter til behov, og designer produkter basert på det. Produksjonen av plastbokser er flyttet fra Kina og til HV Plast på Hønefoss. Logistikken er enklere, og fordi produksjonen er automatisert blir det ikke dyrere. Alle lysproduktene blir fortsatt produsert i Kina.

Optime

Ved å være innovative og stå på leverer Optime nå både til private og industrien, forteller Mai-Britt Thorsrud Jansen og Edgar Hanssen

Holder seg oppdatert.

For å holde seg oppdatert, snakke med leverandører og være orientert i markedet, blir det en del reising. Kanskje dette er grunnen til at paret ikke bærer preg av å ha slitt på forholdet gjennom å bo og jobbe sammen. De er ofte på hver sin kant av kloden. – Jeg har vært mer enn 60 ganger i Hong Kong på 20 år, sier Edgar Hanssen. Mai-Britt holder styr på økonomien, support og markedsføring. Hun har tidligere jobbet for Egmont, Disney og Telenor. – Og jeg har spist middag med Jack Sparrow (Jonny Depp) forteller hun.

Du er hva du tror du er. Det er ikke noe i veien for å oppføre seg som en hai og leke med de store.

«Human Centric Lightning»

Men konvensjonelle lys er bare den innledende gløden til det som blir den neste store satsningen til selskapet. Fenomenet heter «Human Centric Lightning» og er basert på ledende forskning på hva lys er, og hvordan øynene oppfatter det.

Under andre verdenskrig la man merke til på sykehusene, at de sårede soldatene som lå nærmest vinduet ble fortere friske, enn de som lå inne ved dørene.

Simulerer dagslysets spektere

Lamper som simulerer dagslys er ikke noe nytt i markedet, men denne teknikken går ett steg videre. Den simulerer dagslysets spektere gjennom dagen, slik at kroppen får fulgt sin naturlige døgnrytme. De første 90 minuttene om dagen bestemmer, lysmessig, hvordan du skal ha det resten av dagen. Hvis du blir påvirket av feil lys, altså tradisjonelt innelys, settes produksjonen av søvnhormonet melatonin i gang. Hvis du er utendørs, er det et helt annet lys som har en annen virkning. Med den nye lysteknologien hadde man klart å holde seg mye mer våken den timen etter lunsj, da man helst bare vil sove...

Ut i verden med revolusjonerende lysteknologi.

Denne teknologien skal nå selges videre i form av lamper som skal gjøre hverdagen bedre på skoler, sykehus og sykehjem. – Vi samarbeider med Sundvolden hotell om levering av dagslys til den nye konferansesalen. Da dette ble installert på et aldershjem i Slovenia, gikk det fire måneder, så begynte beboerne å spørre om når de kunne få lov til å reise hjem, forteller Hanssen fascinert.

Denne lille bedriften på Sundvollen med seks ansatte skal altså ut i verden med revolusjonerende lysteknologi. Og de er ikke redde for å satse. Det polske selskapet som installerte alt lyset til Operaen og «hele Bjørvika» oppsøkte selskapet og ville ha dem som partnere i Norge.

– Jeg har et bilde av en liten gullfisk i en gullfiskbolle, med haifinne montert på ryggen. Dette bildet ligger på bordet på morgenmøtene. Du er hva du tror du er. Det er ikke noe i veien for å oppføre seg som en hai og leke med de store, sier Thorsrud Jansen.

Gullfisken har fått en hai til kompis.

Magasinet Ringerike

Utgave #3 2017 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hva skjer'a?

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Ringeriksregionen