I sitt nye og prisbelønte bygg kan de skryte av et rikt mangfold i forskjellige rom; gymsal/fellesrom, atelier/kunstverksted, mini-amfi og eget lekebasseng...og dette er bare noe av det de kan by våre minste borgere på, midt i sentrum av Hønefoss.

 Solrosen har eget basseng i barnhagen, og er et svært populært leketilbud. Vegard Whelan-Strand (t.v.) og Eirik Kristoffersen er langt inne i et eventyr der de sitter og koser seg i det varme vannet.

Solrosen har eget basseng i barnhagen, og er et svært populært leketilbud. Vegard Whelan-Strand (t.v.) og Eirik Kristoffersen er langt inne i et eventyr der de sitter og koser seg i det varme vannet.

– Det er mange barn fra nærområdet her, og det er flott at de blir kjent med hverandre. Det er ikke så mange ute og leker i gata mer, slik det var før, sier barnehagestyrer Anna Skogstrøm.

Der det skjer

– Vi har en fantastisk beliggenhet. Vi drar på sykkeltur i parken, står på skøyter på Livbanen og har turer med matpakke til Petersøya hvor vi kan tenne bål. Ved elva er det mye spennende som skjer, og mange forskjellige fugler vi kan se på.

Og veien er veldig kort til Søndre Torv i sentrum, hvor det også er mye å se og gjøre, fortsetter hun. Statuene i gågata er som skapt til å klatre på, og barna elsker det. Det er butikker og torvhandel, fossen vår, og kort vei til det aller meste!

Mange språk og kulturer

– Vi er en flerkulturell og flerspråklig barnehage, og det er vi stolte av. Mange velger seg hit nettopp på grunn av det. I dagens samfunn er dette en viktig del av oppveksten og den første læringen, og vi ønsker å inkludere alle.

 En sykkeltur i Søndre Park kan få fart på utforskertrangen! Køen er på plass leeenge før portene åpnes.

En sykkeltur i Søndre Park kan få fart på utforskertrangen! Køen er på plass leeenge før portene åpnes.
 

– Mange barn som kommer hit snakker lite norsk, men blir raskt med i leken og lærer fort, fortsetter hun. Alle som er her er vant til at vi har et flerspråklig miljø. Og vi er opptatte av at miljøet vårt skal være lett å lese – også uten språk. Men når det er behov for tolk blir det selvsagt hentet inn. – Vi samarbeider med flyktningkontoret og har heldigvis gode kontakter der. Det hender folk fra voksenopplæringen bidrar også, sier hun.

Deltakelse og vennskap

– Vi fokuserer på å finne ting som forener oss, opplevelser vi kan dele, minner vi former sammen. Det gir en naturlig toleranse og forståelse for at alle mennesker er forskjellige. Deltakelse og vennskap er viktige satsningsområder for oss, sier Skogstrøm bestemt. Flere av personalet er også flerspråklige, og man har bevist ansatt folk med en annen kulturell bakgrunn.

Vi fokuserer på å finne ting som forener oss, opplevelser vi kan dele, minner vi former sammen.

De har en egenforståelse for hvordan det er å etablere seg i Norge, sier Skogstrøm, og understreker viktigheten av et variert personale med forskjellig bakgrunn og erfaring.

Natur og by hånd i hånd

Hvert år har barnehagen flere arrangementer som samler små og store, inne og utendørs. Hver høst reiser blant annet hele barnehagen til Aklangen i Holleia tre dager på rad.

 Hver høst reiser blant annet hele barnehagen til Aklangen i Holleia tre dager på rad.

Hver høst reiser blant annet hele barnehagen til Aklangen i Holleia tre dager på rad.
 

Her drar alle ut i kano, de koser seg i lavvo, brenner bål og lager mat. Og så er det utforsking av naturen, flora og fauna brukes aktivt. Både små og store setter pris på å være med på denne turen, og den brukes ofte som referanse resten av året. De store barna som har vært med noen ganger får verdifull erfaring og deltar aktivt i gjennomføringen.

– Det er gøy å se hvordan vi kan gi barna det totale bildet, fra flerkulturell hverdag og grunnleggende forståelse som inkluderer alle, til å ta vare på naturen og mestringsfølelsen ved fysisk utfoldelse. Hos oss er det sosialt og spleisende, og en svært viktig del av oppveksten, sier Skogstrøm med et smil.

Mer informasjon

  • Kommunal barnehage i Ringerike kommune.
  • Barnehagen har plass til 120 barn i alderen 1-6 år.
  • Barna er organisert i 6 grupper. Det er ca 20 barn fra 1-6 år i hver gruppe.
  • Ligger i Hønefoss sentrum i idylliske omgivelser i Søndre park.
  • Eget atelier der barna kan uttrykke seg estetisk, utforske sin egen skaperglede, undring og utforskertrang.
  • Gymsal og baderom som tilrettelegger for kropp, bevegelse og helse

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev