Med første øyekast ser Heradsbygda barnehage ut som en helt vanlig barnehage. Det er den også, på mange måter. Helt spesielt for denne barnehagen er avdelingen som heter Andedammen.

Her har kommunen plass til åtte barn med sammensatte behov. To av plassene er i bruk, men på sikt vil flere barn med sammensatte behov berike Heradsbygda barnehage.

Heradsbygda barnehage

Høyt oppi lufta: Julia (4) og Aurora (4) syns det er gøy å huske med stor fart når de er i Heradsbygda barnehage. Den fine barnehagen er nylig bygget ut og pusset opp. – Det er verdens fineste barnehage, mener barna.

En berikelse

De ansatte i barnehagen ser nemlig at det er en berikelse med en slik avdeling. Ikke bare for barn med ekstra utfordringer, men også for de andre barna.

– Vi ser at alle barna har stor gevinst av å ha barna fra Andedammen sammen med seg. De utvikler seg til å bli mer inkluderende og tollerange ovenfor andre, mener styrer i barnehagen, Jane Reuterdahl.

Heradsbygda barnehage

Lek: – Det er gøy å skli og leke i sandkassen. Også kan vi klatre og gjøre alt vi vil, sier Sofie (3), som går i Heradsbygda barnehage i Ringerike kommune

Pedagogisk leder ved Andedammen, Kristin Sanna, er enig. – De andre barna syns det er stor stas å besøke avdelingen vår. Vi er mye sammen med resten av barnehagen, men på grunn av spesielle behov hos barna på avdelingen, kan vi trekke oss tilbake på forsterket avdeling når vi har behov for det, sier Sanna.

Sanna mener det viktigste på hennes avdeling er god kompetanse. – Vi har et godt fagmiljø i Heradsbygda barnehage. Det gir et tilfredsstillende tilbud til barna som går her, mener Sanna.

Reuterdahl mener at også høy voksentetthet er med på å gjøre barnehagehverdagen trygg for barna i Heradsbygda barnehage. – På Andedammen jobber vi en til en. Det er nødvendig ved en forsterket avdeling, mener hun.

Nylig bygget ut

Heradsbygda barnehage ble nylig bygget ut. Resten av barnehagen, som ble bygget i 1981, ble pusset opp. Barnehagen fremstår i dag som moderne og lys. Den har i dag fire avdelinger, med mulighet for åpning av en avdeling til.

– Vi har en veldig fin barnehage med stort gangveinett som gir oss gode turmuligheter. Vi er en tradisjonell barnehage. Vår visjon er: ”Alle skal med for barnets beste”. Vi fokuserer mye på vennskap og å bruke kroppen, forteller Reuterdahl. Hun er stolt av det gode samarbeidet de har med foreldregruppen.

Heradsbygda barnehager

Alle skal med: Fra venstre: Mathea (4), Ada (4) og Trym (4) syns det er gøy å være mange sammen når de leker i barnehagen. Heradsbygda barnehage har en egen avdeling for barn med spesielle utfordringer. Det gjør at alle barna i barnehagen blir mer tollerange, mener de ansatte.

– For barna våre er de voksne viktige. Vi er veldig bevisste i vår egen rolle, og det har en god effekt for hvordan barna blir tatt imot på morgenen og hvordan de blir møtt i forskjellige barnehagesituasjoner. Dette er viktig både for de med spesielle utfordringer, men også for de andre barna, sier Reuterdahl.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev