For mange en herlig tid fylt med gode minner. Minner som i disse dager skapes i Sokna Natur og gårdsbarnehage. Her er barna i full gang med sine juleforberedelser. Eventyr og fortellinger er sentralt om dagen, men barna har heller ikke glemt at førskolegruppa skal ha matteklubb litt senere.
– Det er gøy! Roper et par av dem, i det vi inviteres inn og opp i andre etasje. Der hvor de største barna holder til, førskolegruppa. Med utsikt over bygda de er så glad i.

Idyll

Barnehagen som ble ferdig bygget høsten 2010, ligger idyllisk omkranset av snødekte jorder på et lite høydedrag rett utenfor Sokna. Storslått med laftet tømmer og steinbelagte vegger er det ikke til å misforstå at de er opptatt av, og bevisst bruker nærheten til naturen i sitt pedagogiske opplegg.

– Vi er mye ute. Her har vi tilgang på vår egen lille bjørkeskog og har laget en natursti, hvor barna pleier å gå Lucia nå før jul. Da henger vi lykter i trærne og fyrer opp vår egen bålpanne på kveldstid med foreldrene som stolte tilskuere, forteller Solfrid Maribo, som er pedagogisk leder for gruppen 3-6 år. Hun flyttet selv fra Hallingdal til Ringerike, og er forståelig nok stolt og kry av barnehagen på Sokna hvor det i dag er 32 barn fra 1-6 år.

Julegran fra egen skog

Med skogen så tett innpå, er det selvsagt blitt en tradisjon at det er barna som på egen hånd plukker ut julegrana. – Da går vi på befaring i ”vår egen skog”, og det er stor stas for de eldste å få være med på det, sier Solfrid videre. I tillegg er det innsamling av korn på åkrene rett utenfor.
– Da tar vi med saks og så lager vi våre egne julenek, forteller Karolina som denne dagen også er fremst i toget som selveste Lucia.

Det er med et snev av barnlig alvor det øves til kvelden da foreldrene får være en del av forestillingen. Teksten sitter som den skal og alle jentene får æren av å
bære kronen. Denne dagen skulle gjerne et par av guttene også ønske de var jenter.

 

Luciatoget skrider fremover i egen skog.Luciatoget skrider fremover i egen skog.

 

– Jeg vil også ha på kronen, sier Jarle litt skuffet. Men han lyser opp i det han får utdelt en egen lykt, og blir plassert i fremste rekke. Og så setter de i gang. Med takt og tone går de gjennom bjørkeskogen og synger av full hals så hele bygda nærmest blir overrasket over at det snart nærmer seg jul.

 

....og synger av full hals.....og synger av full hals.

 

Nekene lagres trygt på låven 

Julenekene barna tidligere har satt sammen, lagres og tørkes på låven rett ovenfor barnehagen. – I år har vi plassert de godt gjemt i gamle kasser fra militæret. I fjor ble nemlig kornet spist opp av mus, forteller barna ivrig. – Det skal ikke skje i år, ler Solfrid til den blide gjengen på kjøkkenet. Her har de samlet seg for å gjøre de siste forberedelsene inn mot nok en jul på Sokna. Og det er ikke lite de har å se fram til.

Forventninger

På loftet i barnehagen bor det visstnok også en mus. – Marius Mus heter han, forteller Sebastian stolt. Han kommer ned fra loftet hver desember og er en kjærkommen gjest på kjøkkenet. – Han har med seg et brev hver dag forteller ungene ivrig.

 

F.v: Johanna, Sebastian, Karolina, Eirik, og Jarle følger spent med på hva Marius Mus har med seg.F.v: Johanna, Sebastian, Karolina, Eirik, og Jarle følger spent med på hva Marius Mus har med seg.

 

Hvert barn får sitt eget brev, og det er tydeligvis noe de gleder seg til og husker godt. – Og i fjor hadde han med seg et brev fra Litauen, sier Morta.

Forventningene inn mot den store høytiden øker i takt med kalenderdagene som teller ned mot jul. Røde hjerter henger i kjøkkenvinduet med hvert sitt tall farget i gull. De husker hvordan det var i fjor, og de gleder seg over hvordan det blir i år. For de vet mye om hva som skal skje.

 

I dag er det Karolinas tur til å henge opp et nytt hjerte i adventskalender-vinduet.I dag er det Karolinas tur til å henge opp et nytt hjerte i adventskalender-vinduet.

 

Den trettende desember er det den store Luciadagen, og så skal julegrana pyntes, nekene henges ut så småfuglene ikke går sultne gjennom høytiden og Marius Mus har hele desemberkalenderen full av brev som skal deles ut og historier som skal fortelles.


Mange voksne gjenopplever også herlige barndomsminner i disse dager. Ikke alt er stress, i hvert fall ikke når man setter av tid til å mimre over egne tradisjoner.
Tradisjoner som ungene i Sokna Natur og gårdsbarnehage skaper i disse dager og som en dag vil minne de om en herlig tid. 

Helt til slutt vil Morta fortelle de andre barna èn viktig ting:

– Det er så koselig å gi, sier hun. 

– Mmm.. mumles det tankefullt fra de andre, i det vi trekker oss ut fra julekjøkkenet og tilbake til Soknabygda hvor de snart får ny stamvei, så vi andre raskere kan komme på besøk igjen.

Sokna Natur og gårdsbarnehage

  • Flott beliggenhet på en gård med skog og mark som nærmeste nabo.
  • Bruker naturen aktivt i omsorg, lek og læring.
  • Barna skal få oppleve og lære litt om både tradisjonell og mer moderne gårdsdrift.
  • 48 plasser for barn fra 1-6 år.
  • Nytt barnehagebygg i 2010, på en naturtomt i nærheten av gården
  • www.minbarnehage.no/sokna

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev