Vi har brukt omtrent 15 år på å finne kjerneområdet i skogen som er perfekt for oss, fortsetter han. Vi vil at ungene skal utfordre egne grenser og lære å bruke kroppen sin. Hos oss utvikler de naturlig, god motorikk. Dette gir følelsen av mestring slik at det er lettere å bruke konsentrasjonen når det kreves.

Den ti meter høye klatreveggen ute i skogen gir store og små både utfordringer og mestringsfølelse. Her er Thomas Slåtto på vei til toppen.

Vi ”sniker” inn skolefag i alt vi gjør, vi regner og leser, lager mat fra bunnen av, snekrer og skrur med ordentlig verktøy, og vi bruker masse tid på å undre oss over alle lydene i skogen og andre naturfenomen, sier Kolstø.

Barnehagen holder øye med fugekassene de har hengt ut, og det føres loggbok. Oskar Mellerud er veldig spent på om noen fugleegg klekker snart.

Barnehagen holder øye med fugekassene de har hengt ut, og det føres loggbok. Oskar Mellerud er veldig spent på om noen fugleegg klekker snart.

Leir i skogen

Barnehagen har egne plasser ute i skogen, bare noen hundre meter vekk fra selve barnehagebygningen. Her er det satt opp romslige telt, bygget soveplasser og praktiske ildsted.

Ungene kan boltre seg i klatring, selvbygde husker, snodige røtter og mye annet rart som ligger på skogbunnen. Alt tilpasset de forskjellige aldersgruppene, og selvsagt med en forsvarlig voksentetthet. Barnehagen kan også skryte av å eie egen båt som de ofte er på tokt med.

– Da drar vi på tur med bøtter og luper, vi fanger insekter og kimer, setter garn, eller bare bader og koser oss, forteller Kolstø stolt.

Måltider rundt bålet gir både varme og kos! Her sitter Jakob Bjørneby Jenssen midt i formiddagsmaten en deilig vårdag på bålplassen.

Måltider rundt bålet gir både varme og kos! Her sitter Jakob Bjørneby Jenssen midt i formiddagsmaten en deilig vårdag på bålplassen.
Marianne Ramstad

Idrettsbarnehagen

Til høsten blir naturbarnehagen forvandlet til natur og idrettsbarnehage, og det gleder alle seg til. Barnehagebygningen bygges ut og tilrettelegges, og idrettsplassen utenfor utvides, slik at barna også snart kan få enkel innføring i de vanligste idrettene. Det lange skiløypenettet i Hole kommer til å ha sitt utgangspunkt her, kan Kolstø fortelle.

– Når vi søker etter nytt personale, ser vi etter folk som har litt særpreg og gjerne kommer fra andre yrkesgrupper, de har ofte verdifull erfaring vi kan glede oss over her i barnehagen, sier han entusiastisk. - Filosofiener at vi selvfølgelig skal følge årshjulet, vi legger vekt på å bruke alle årstidene fullt ut, og at barna kan glede seg over forandringene underveis.

Ta vare på gleden

– Vi ønsker at barna skal ta vare på den nysgjerrige gleden og forskertrangen de utvikler, og vi vil at de skal fortsette å være i bevegelse når de blir større. Det handler i det store og hele om å la barna utvikle seg på en naturlig måte, og ikke minst i sitt eget tempo, avslutter Kolstø fornøyd.

Svendsrudmoen naturbarnehage

Marianne Ramstad

Mer informasjon

 • 82 plasser med 16 ansatte
 • Fire avdelinger:
  • Revehiet (3-5 års avdeling)
  • Elgtråkket (3-4 års avdeling)
  • Ekornstubben (1-3 års avdeling)
  • Harelabben (1-3 års avdeling)
 • Alle avdelingene er ute hele dagen
 • M/L-Gjedda er barnehagens egen båt
 • Klatrevegg på ti meter, som primærtbrukes av de på Revehiet og Elgtråkket

Hjemmesiden

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev