Ordene tilhører Sofie Rødskog, styrer i Vik Formingsbarnehage. Gjennom sommerukene har hele barnehagen; barn, foreldre og ansatte, vært engasjert i et spesielt prosjekt.

Vik formingsbarnehage

En barndom formes, hver dag med nye muligheter.

Et prosjekt som binder fortid og framtid sammen, som lar barna lære gjennom å gjøre, og som til slutt blir noe man kan leve seg inn i – igjen og igjen. Både fysisk og mentalt.

Inspirasjon fra Prøysens univers

– Alf Prøysen er et tema gjennom hele året, siden det i år er 100 år siden Prøysen ble født. Det er viktig at vi tar med oss noe av det gamle, selv om Prøysen kanskje går litt for sakte i forhold til dagens barnekultur, forteller Rødskog.

– Vi har prøvd å finne noen sanger som ikke er så vanlige, for å utvide repertoaret for voksne og barn. Det var her ideen om Bolleruds bil dukket opp. Ja, du tenker riktig. De skulle lage bilen til Bollerud, med fryseboks, fisk og alt. Flyndre, hyse, torsk. Med og uten skjegg. For Bollerud var nemlig fiskehandler.

Rødskog skal visseligen ha kjent han, eller kanskje en som bare minnet veldig om han?

– Da jeg var barn, hendte det at jeg fikk med en huskelapp og penger hjemmefra for å handle hos ”Bollerud”. Da jeg fortalte dette til barna, ville de ”lage” meg også, ler Rødskog.

 

Bolleruds bil ble mye brukt, også som utgangspunkt for annen lek. Fra venstre ser vi Stine Emilie, Marie, Gabriel, og langt bak skimter vi Elirijon.Bolleruds bil ble mye brukt, også som utgangspunkt for annen lek. Fra venstre ser vi Stine Emilie, Marie, Gabriel, og langt bak skimter vi Elirijon.

 

Lærer gjennom å skape

For jammen klarte ikke de eldste barna å gjenskape ”mor”, med armer, bein, gult hår og smilet på lur, der ved siden av Bolleruds fiskebil. Malt hender med hendene. Laget føtter med negle-skjell. Øyne, øyenvipper. Et helt menneske.

– Her måtte de tenke tredimensjonalt. Hvordan ser kroppen vår ut? Dette må barna selv erfare ved å bli kjent med sine egen kropp, forteller Rødskog.

– Etter å ha holdt på med dette i over 35 år, har det blitt mye kropp som tema, ler Rødskog, men hun er samtidig opptatt av de øvrige læringsmulighetene som ligger i et slikt prosjekt:

– Dette er matte, språk, forming, gym og musikk. De mellomste barna (MIDI-gruppen på tre-fire år) laget fisker i alle former og fasonger, mens barnehagens yngste fikk klippe og lime på det som til slutt ble mennesker, iferd med å handle fisk. Bilen fikk hjul, vinduer og ratt.

 

De yngste fikk også være med i skaperprosessen. Alma klipper, Sverre limer.De yngste fikk også være med i skaperprosessen. Alma klipper, Sverre limer.

 

Eller nesten et ratt, men det var egentlig ikke så viktig. Når prosjektet sto ferdig, var barnas evne til innlevelse så sterk og stoltheten over å ha bidratt til resultatet så stor, at installasjonen nærmest har blitt lekt i filler.

– De eldste barna som nå har begynt på skolen, kunne gå med hevet hode ut herfra.

En barndom blir til

Sofie Rødskog har vært barnehagesjef i Hole kommune i 7 år og styrer i Vik Formingsbarnehage i til sammen 12 år. Barnehagen jobber etter Reggio-Emilias pedagogiske filosofi, en tankegang som innebærer at barn lærer best gjennom å tolke, erfare og skape, i tillegg til at man er opptatt av prosesser og at barna selv skal være med å bestemme hva de skal jobbe med og hvordan dette skal gjøres.

Vik formingsbarnehage

Rødskog mener ideene, som har sitt utspring fra den italienske barnepsykologen Loris Malaguzzuo, blåser over hele barnehage-Norge, og at mange har hentet noe ut av den. Barnet står i sentrum. Barnet setter ting i bevegelse. Også prosjektet om Bolleruds bil. Men de voksne er også viktige:

– At de ansatte blir her, vitner om at de trives. Jeg er veldig bevisst på å ansette ulike mennesker, det er viktig at barna møter alle typer folk, forteller Rødskog. Utenfor barnehagedøren finnes fortsatt Bolleruds fiskebil og Sofie-dukken. Så må mesterverket vike for nye, selvskapte prosjekter. En barndom formes, hver dag med nye muligheter.

Vik formingsbarnehage
Adresse: Viksveien 30, 3530 Røyse

Tlf: 32 16 11 37

Vik formingsbarnehage

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev