Det nybygde, hvite sørlandshuset med rødt tak ligger som et lite slott ytterst på pynten med en fantastisk utsikt utover hele Holebygda, Tyrifjorden og Steinsfjorden.

Filippa har både stor tumleplass og utsikt på terrassen.

Filippa har både stor tumleplass og utsikt på terrassen.

Ikke å undres over at husets frue storkoser seg når hun tar frokostkaffen på terrassen og skuer utover speilblanke fjorder og bølgende jorder. Lille Filippa trives like godt som mamma ute på terrassen, for her er det mer enn nok tumleplass for den vesle tulla.

Byttet ut 53m2 med 180m2

Det er 11 måneder siden Kristin (30 år), Peder (31 år) og Filippa (11 mnd) flyttet til Ringeriksregionen og byttet ut en liten leilighet på Frogner med et stort hus på Elstangen, hvor terrassen faktisk er større enn deres gamle leilighet. De fikk 2,8 millioner for leiligheten i Oslo, og for den summen kommer du langt med husbygging på Ringerike.

Sentralt og mye for pengene

Hvorfor valgte dere å bygge hus og bosette dere nettopp her?

– Når jeg ble gravid så ønsket vi å flytte ut av byen for at barnet vårt skulle få mulighet til å vokse opp i mer landlige og trygge omgivelser, men allikevel sentralt, forteller Kristin ivrig. Peder overtar og forteller at de satte passerspissen i Oslo med en radius på cirka en time.

Vi kjørte rundt innenfor denne radiusen for å se hvor vi kunne tenke oss å bo. Rett og slett finne det fineste stedet hvor vi fikk mest for pengene, men det måtte være i nærheten av en by, forklarer Kristin, som kan konstatere at de faktisk har kort avstand til tre byer – Hønefoss, Oslo og Drammen.

Vi lever rett og slett et lykkeligere liv her på Ringerike, forteller det unge paret

Vi lever rett og slett et lykkeligere liv her på Ringerike, forteller det unge paret

Bare 28 minutter til Skøyen

At valget falt på Ringerike var kanskje ikke så rart, for Kristin hadde sagt mange ganger at «her vil jeg bo» når de hadde kjørt gjennom regionen på vei til fjells. Første tanken var imidlertid at når man beveget seg over til andre siden av Sollihøgda, da var man så godt som på fjellet og lang unna byen. Så feil kan man altså ta.

– Venninnene mine lo av meg og trodde meg ikke når jeg sa at jeg brukte 28 minutter fra Elstangen til Skøyen, forteller Kristin med et stort smil.

Enkelt å få jobb

I og med den korte avstanden inn til Oslo og parets jobber, som var i henholdsvis et forsikringsselskap og i Statens Pensjonskasse, var de innforstått med å måtte pendle. Målet var imidlertid at Peder skulle få seg jobb i regionen, mens Kristin skulle fortsette å pendle. Det gikk ikke helt etter planen. Først fikk Peder jobb i Sparebank 1 Ringerike Hadeland, deretter fikk Kristin jobb på Elixia. Begge jobbene er faste og arbeidssted er i Hønefoss.

Etter endt svangerskapspermisjon, startet begge to i sine nye jobber 1. september, og de gleder seg over den korte reiseveien på cirka 15 minutter.

Positiv utvikling i næringslivet

Paret forteller at de har fått inntrykk av at det skjer mye i regionen når det gjelder næringsutvikling. De har begge blant annet merket seg AKAs utbygging på Hvervenkastet og at det finnes et variert utvalg av spennende bedrifter, store som små, innen mange forskjellige bransjer. Peder forteller at han ble overrasket da han oppdaget at flere av firmaene de var i kontakt med i forbindelse med byggeprosessen holdt til i regionen. For eksempel Sparmax på Hensmoen som er store på velværeprodukter.

Rukket å bli ganske godt kjent i regionen

Fortell om inntrykkene deres så langt her på Ringerike.

– Vi må nok innrømme at overgangen fra by til land var ganske stor, men vi har bodd her i hele barselstiden og har rukket å bli ganske godt kjent. Vi har også brukt mange av tilbudene regionen har å by på, forteller mamma Kristin, selv om det tar litt tid å få den hele og fulle oversikten over regionen.

Unike turområder rett utenfor stuedøren

– Vi er veldig glade i å gå på tur, både sommer som vinter. Her har vi turområder rett utenfor stuedøren. Det går en sti gjennom skogen bort til Sundvollen rett ovenfor huset vårt. Krokskogen og Kongens utsikt er også rett rundt hjørnet og det er faktisk bare 14 km inn til Lommedalen gjennom skogen, kan Kristin fortelle.

Livskvalitet er å ha litt ferie hver dag, nettopp slik vi har det her på Ringerike

Når vi bodde i Oslo så hatet jeg vinteren, mens her storkoser jeg meg med alle mulighetene, fortsetter hun. I vinter oppdaget vi at det var servering på Hanserudstua Café på Mo Gård. Det ble en lang tur, men vel verdt å få med seg. Dit kommer vi til å ta turen oftere.

Positivt overrasket over cafélivet

– Jeg er veldig positivt overrasket over cafélivet på Hønefoss, utbryter Kristin. Jeg hadde rett og slett ikke forventet å finne så mange bra cafeer i byen. Så langt er det Din og Brasserie Fengselet som er favorittene. Hun er også godt fornøyd med shoppingmulighetene i Hønefoss, selv om hun ennå ikke har rukket å bli kjent med sentrumsbutikkene utenom Kuben.

Kristin trives som vertinne hjemme på Elstangen.

Kristin trives som vertinne hjemme på Elstangen.

Det skjer utrolig mye på kulturfronten

Kulturlivet virker også å være veldig bra. Overraskende bra, samstemmer Kristin og Peder. De har merket seg hardrock-scenen, The Untouchables, på Jevnaker, mange konserter med kjente artister, Hønefossrevyen og Jailhouse Rock og selvfølgelig vet de at Hønefoss ballklubb spiller i Adeccoligaen. Selv om de ikke har rukket å benytte seg så mye av det ennå, har de via venner fått vite at regionen har et veldig bra idrettstilbud. Noe for enhver smak og årstid.

Mye tryggere

– Her blir vi kjent med naboen, i motsetning til i Oslo hvor vi ikke ante hvem som bodde i samme blokk. Vi kommer også til å bli kjent med våre barns venner og deres foreldre, og her kan barna leke ute alene uten at vi trenger å være redde og bekymret, forteller det sympatiske foreldreparet.

Fantastisk utsikt

– Utsikten fra huset vårt er helt fantastisk og vennene våre blir overrasket over hvor fint vi bor til, smiler Kristin. Jeg gleder meg til å få besøk og vise gjestene både huset og regionen, smiler husfruen. Ringeriksregionen er rett og slett perfekt for familier i etableringsfasen, konstaterer Kristin som har snakket så varmt om regionen til vennene sine at sjansene er store for at noen av dem kommer til å flytte til Ringerike.

Ingenting å si på familiens utsikt fra tv-stuen.

Ingenting å si på familiens utsikt fra tv-stuen.

Mottatt med åpne armer

Kristin og Peder er veldig fornøyd med mottakelsen de har fått når de flyttet til Ringerike. De opplever lokalbefolkningen som åpne og imøtekommende i forhold til innflyttere. Hole kommune er liten og oversiktlig og blant annet helsestasjonen og barselgruppa har vært svært positive møter for det unge paret.

– Selv om vi ikke har fastlege her ennå, slapp vi inn til lege med en gang når Filippa var syk, og folk kjenner oss igjen og vet hva vi heter, konstaterer innflytterne fornøyd.

Barselperioden på Ringerike sykehus – nesten som å være på ferie

Et av de første møtene med det offentlige Ringerike var når Filippa kom til verden på Ringerike sykehus i oktober 2010. – Det var en veldig god opplevelse. Det var så rolig der, null stress. Vi fikk være der i fem netter i motsetning til i Oslo hvor vi måtte dratt hjem etter to dager. Oppfølgingen fra leger, jordmødre og pleiere var veldig god, og det føltes nesten som å være på ferie, konstaterer en meget fornøyd førstegangsfødende.

Parkeringsproblemer eksisterer ikke

Noe lokalbefolkningen kanskje ikke tenker så mye over, men som innflyttere fra byer vet å sette pris på, er det faktum at på Ringerike kan du kjøre fra A til B og parkere bilen UTEN å lete etter parkeringsplass. Den bare er der. Dette er en av tidstyvene som følger med storbylivet, men som altså ikke finnes på Ringerike, ifølge Peder og Kristin.

Båtplass for en brøkdel av prisene i Oslo

Det unge paret er glad i båtlivet og har egen båt som ligger trygt fortøyd nedenfor Elstangen. – Her betaler vi 3.800 kroner for båtplass et helt år. Dette er bare en brøkdel av hva du må betale for båtplass i Oslo, smiler Peder fornøyd.

Halv pris hos frisøren

Som en liten kuriositet, men dog viktig for oss damer, kan Kristin leende konstatere at frisørprisene er halvparten av hva de er i Oslo.

Født litt for sent

Filippa er født etter 1. september og har dermed ikke krav på barnehageplass før i 2012. Allikevel håpet foreldrene hennes at det skulle ordne seg med plass. Det gjorde det også, men barnehageplass på Sollihøgda ble litt vel tungvint når både mamma og pappa jobber i Hønefoss. Løsningen ble derfor dagmamma inntil videre.

Filippa i ivrig lek med mamma.

Filippa i ivrig lek med mamma.

Babysvømming på Ringeriksbadet

Hvilke tilbud har dere benyttet dere av og hva har dere planer om å gjøre fremover?

– Vi har gått masse på tur. Kleivstua, Kongens utsikt, Krokskogen og som tidligere nevnt til Hanserudstua på Mo Gård, begynner Kristin oppramsingen. Vi har brukt båten mye i Tyrifjorden og har vært med på babysvømming på Ringeriksbadet. Det har vært veldig koselig. Vi pleier å spise pizza på Pizzeria del Generale etter svømmingen og den pizzaen er bare sinnsykt god, ifølge Kristin.

Koselig å være en del av lokalsamfunnet

Vi fikk også med oss konserten med Erik & Kriss på torget under Midtsommer i Hønefoss. Det er koselig å føle at man er en del av et lokalsamfunn hvor det er mulig å ha oversikt over hva som skjer. I Oslo er det ikke mulig å få oversikt over alle tilbudene, forteller Kristin, som tror at de vil få sterkere tilhørighet til lokale idrettslag her sammenlignet med i storbyen.

Planene klare for nye opplevelser på Ringerike

-Vi må selvfølgelig få med oss fotballkamp på AKA Arena. Synes det ser så koselig ut på Kooperativen, puben på Nordsia i Hønefoss, så dit har vi veldig lyst til å gå. Ellers må vi få med oss konserter på Ringerike Kultursenter, juleshowet på Sundvolden Hotel, Kistefos-Museet og tur med MS Dronning Tyra, forteller to ivrige småbarnsforeldre som er skjønt enige om at når man lever én gang, så er det viktig å utnytte mulighetene livet gir og få med seg mest mulig av opplevelser.

Litt ferie hver dag

Hva er livskvalitet for dere?

– Livskvalitet er å ha muligheten til å være sosial, men samtidig kunne trekke seg tilbake når man ønsker. Å bo midt mellom to byer og ha tilbud som kan benyttes når du har lyst. Livskvalitet er også å ha skog og vann utenfor stuedøren slik at du slipper å kjøre. Det er å kunne kose seg litt hver dag, om det er en tur, kino eller en film på tv. Livskvalitet er å ha litt ferie hver dag, nettopp slik vi har det her på Ringerike, konstaterer Kristin og Peder, to unge mennesker nysgjerrige på livet.

Peder og Kristin, to unge mennesker som har litt ferie hver dag.

Peder og Kristin, to unge mennesker som har litt ferie hver dag.

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev