Anna Müller vokste selv opp på landet. Noen år i hovedstaden måtte til for å fullføre skolegang, men da hun vendte tilbake til hjembygda med kjæresten og ektemannen Jørgen Ruud, var det for godt.

– Vi er opptatt av at barn skal få være barn, og de trenger gode rollemodeller å se opp til, sier Anna. Sammen har de barna Thorvald (4 år), Eirik (3 år), og Signe (5 uker). Begge guttene går i Steinerbarnehagen, hvor mamma Anna også jobber. Hun er utdannet førskolelærer, mens Jørgen er samfunnsøkonom og pendler til Oslo hver dag.

Familie i Åsbygda

– Det går fint å pendle, sier Jørgen som står opp klokka fem hver morgen for å rekke bussen. Han har nok tenkt på å få seg arbeid nærmere hjemmet, men inntil videre er det trivselsfaktoren som prioriteres høyest.

Anna har heldigvis kortere dager og kan ta seg av logistikken hjemme.– Det går helt greit, sier hun og skryter av å ha verdensmest idylliske vei til jobben.

– Bare noen få minutter til fots i dette nydelige, luftige landskapet, og over en liten bekk, sier hun med et smil.

Tiltalende kompetanse

Barna begynner på Steinerskolen når de er gamle nok.

– Vi er opptatt av god kompetanse og kvalitet, og vi tror på Steinerskolen og pedagogikken, sier Jørgen. I Steinerbarnehagen er det små barnegrupper, og det legges vekt på gode rytmer, og at verden skal oppleves som fin og god. Det serveres to varme måltider hver dag, og alle aktiviteter er lagt opp til å stimulere barnas fantasi. At kunst, kultur, musikk og kreativitet vektlegges i så stor grad, finner Anna og Jørgen svært tiltalende.

 Leker i sandkassa

Høner, haner, sauer og bier

Drømmen om å la barna vokse opp på gård i Åsbygda er godt forankret i Annas liv, hun er selv oppvokst i distriktet,og foreldrene bor på barndomsgården et lite stykke unna. Jørgen er fra Nesodden, men var ikke vanskelig å be om å flytte.

– Ja, jeg drømmer om honningproduksjon til eget bruk, sier Jørgen, og avslører at det kanskje blir realitet allerede neste sommer.

– Da vi fant dette stedet, var vi solgt. Vi elsker huset vårt, vi har opparbeidet en solid kjøkkenhage, og hønene tripper i hønsegården. Bærbuskene skal snart tømmes, det skal saftes og lages syltetøy.

– Spørs forresten om det ikke blir litt coq au vin snart,sier Anna og ser lurt på Jørgen. Med hele fire haner er det noe trangt i hønsehuset. – Det eneste vi drømmer om nå, er å forpakte litt mer jord, sier Anna, og forteller om saueplanene. Og drømmen om bier.

– Ja, jeg drømmer om honningproduksjon til eget bruk, sier Jørgen, og avslører at det kanskje blir realitet allerede neste sommer. Tre-fire sauer kommer allerede denne høsten, de skal flytte inn på låven som skal oppgraderes både til sauefjøs og snekkerverksted.

 Dyrker egne grønnsaker

 Borte bra, men hjemme best

Når man har valgt å bo sånn som vi gjør, er det fint å utnytte alle muligheter, sier Jørgen fornøyd.

– Mange drømmer om å bosette seg sånn som vi har gjort. Når vi får bedre veier og bane mellom Hønefoss og Oslo, kommer mange til å følge etter, det er Jørgen overbevist om.

– Hønefoss er blitt en utrolig flott by, og jeg er stolt av å si jeg er herfra når noen spør. Det er kort vei til fjell og naturmuligheter, her har vi alt vi trenger, sier Anna. – Men vi trives utrolig godt hjemme også vi, her koser vi oss fælt, sier Jørgen. Og Anna er enig.

– Bedre enn dette kan man ikke ha det, sier hun fornøyd.
 

 

Magasinet Ringerike

Utgave #3 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev