Der er det mange! utbryter hun. Det er egentlig litt for tidlig for innhøsting, den starter ikke før i midten av september, men de voksne ekspertene mener at de allerede er spiselige, selv om potetene bare blir enda bedre av å godgjøre seg i jorda noen uker til. Hvordan de smaker? Det skal vi komme tilbake til.

Ringerikspoteter kan kun dyrkes på Ringerike

Åkeren er 80 mål stor, og grønnsaken vi er kommet for å kikke nærmere på er Ringerikspoteten. Det er to andre gårder, Øren i Haugsbygd og Vaker i Norderhov som dyrker den samme sorten, for salg gjennom Ringerikspotet SA.

Ringerikspoteter

Ringerikspoteter er klar for innhøsting i midten av september, da er både smaken og fargene på sitt beste.

De har totalt over 120 mål. Det som gjør Ringerikspoteten så spesiell er at den kun
dyrkes på Ringerike. Det kalles geografisk beskyttet betegnelse:

– Akkurat som man kun kan lage champagne i Champagnedistriktet i Frankrike, kan man kun dyrke Ringerikspoteter på Ringerike, forteller Marte Lerberg Kopstad der hun står bredbent i åkeren, omgitt av mannen Bernt og de to små.

I 1867 hentet en bonde fra Hole noen settepoteter fra Botanisk Hage i Oslo, som han satte i jorda her på Ringerike. Han begynte å dyrke og selge Ringerikspotet i større skala.

– I år er det faktisk 150 år siden den første avlingen ble satt i jorda. I 1867 hentet en bonde fra Hole noen settepoteter fra Botanisk Hage i Oslo, som han satte i jorda her på Ringerike. Kort tid etter kjøpte bonden Jens Aabel gården, og begynte å dyrke og selge
Ringerikspotet i større skala.

Aabel var på det første kullet med studenter på den da nyetablerte landbruksskolen på Ås og sikkert ivrig på å bruke den nye kunnskapen da han slo seg ned i Hole. Han må virkelig ha elsket å forske på dette feltet, for når han tok med de røde knollene for å selge på torget i Kristiania, ble de en umiddelbar suksess. «Aabler», ble de kalt.

– Jens Aabel var min tippoldefar, sier Marte, mens den neste generasjonen potetdyrkere fortsetter å grave ivrig i jorda, med begge hender. Han er også forfar til Ringerikspotet-dyrkerne på Øren gård, så dyrkningstradisjonene er lange blant Ringerikspotetbøndene.

Hypper Ringerikspoteter

Petter Emil er en skikkelig arbeidskar, ingen tvil om det.

– Det at Ringerikspoteten er en gammel sort som ikke er endret og tilpasset, gjør den utfordrende å dyrke. Det krever innsats og omsorg å få gode avlinger. Det handler om lønnsomhet, og er kanskje hovedgrunnen til at færre lokale bønder dyrker Ringerikspotet
i dag. Men når den først får vokse til, er den helt fantastisk.

Vi er stolte av å kunne føre tradisjonen med å dyrke Ringerikspotet videre. Stadig flere er opptatt av mathistorie, matkultur, lokal produksjon og unik smak. Derfor har vi stor tro på at Ringerikspoteten vil være populær også i framtida, sier hun henvendt mot samboer Bernt.

– Ringerikspotetet SA har eget pakkeri og er en liten bedrift som sysselsetter fem personer på timebasis i sesongen. – Det er også fint å kunne bidra til lokal verdiskapning, sier Bernt.

Bodd i Oslo og New York

Bøtta fylles med røde knoller, og vi vender tilbake til gården hvor den lille familien på fire, som snart skal bli fem, bor og lever. Signe hjelper pappa med vaskingen av potetene. Det er noe med de enkle oppgavene, de idylliske omgivelsene og den fine samstemtheten som gjør at kontrasten til livet i hovedstaden ikke kunne vært større:

– Dette er mitt barndomshjem, og da vi overtok gården for to år siden etter å ha bodd i Oslo og New York, åpnet det seg spennende muligheter. Selv om det aldri har vært en drøm for noen av oss å drive en gård, var det plutselig flere brikker som falt på plass, forteller Marte, som til daglig jobber som kommunikasjonsrådgiver i Utenriks-departementet. 

– Nå hender det at jeg sitter i Oslo og ønsker meg mer tid her hjemme. Av og til er det motsatt også, sier hun og ler. – Men den som har endret tilværelsen mest er Bernt.

Bakgrunn som journalist i Dagens Næringsliv

Trønderdialekten avslører at han ikke er fra distriktet, men etter snart 19 år sammen med Marte, har det lurt seg inn noen lokale ord og uttrykk. Han er utdannet historiker og jurist, og har bakgrunn som journalist i Dagens Næringsliv. Men nå er han gårdbruker på heltid. Nyheter om økonomi og politikk er byttet ut med poteter, korn og skogbruk.

Familien flyttet tilbake til Ringerike

Familien er samlet over dagens “fangst” i potetåkeren. Pappa Bernt er sjefen, men de yngste er flinke medhjelpere.

– Det er klart det er en helt annen virkelighet, men når vi først fikk muligheten, føltes det riktig, sier han. – Vi får også god hjelp av Martes foreldre, som bor i kårhuset på gården. Slik får vi hverdagen til å gå opp.

Og i neste øyeblikk er de små lysluggene skysset bort til besteforeldrene, slik at mamma og pappa kan fortelle videre: – Det er Bernt som har hovedansvaret for driften. Han er den kreative av oss, det er han som har alle de gode idéene, forteller Marte.

– Det er dessuten han som sitter på mest kunnskap, og som jobber mest med produksjonen. Hun legger ikke skjul på at de begge har mye å lære, men at de gjør det med stor interesse og iver: – Heldigvis har vi foreldre og andre bønder vi kan lære av. Det er også et spennende miljø for lokalmat på Ringerike, og vi har fått et flott nettverk av spennende matprodusenter som vi stadig utvider, også i resten av Norge.

– Dessuten er det en økende bevissthet blant forbrukerne når det kommer til hva vi putter i munnen. Det merker vi godt på etterspørselen. Flere får øynene opp for Ringerikspoteten, og det håper vi vil fortsette.

Opptatt av gode råvarer

Avtalene med Rema-kjeden, NorgesGruppen og BAMA var viktig i så måte. I tillegg finner du den tilgjengelig i spesialforretninger som Villfisken og Leiv Vidar Kjøtt og Delikatesse her hjemme.

Ringerikspoteter i ildfastform

Det dufter godt på kjøkkenet. Marte åpner ovnsdøra, titter inn. Nei, de må nok stå litt til. – Vi har ofte Ringerikspoteter på menyen hos oss, oftere enn ris og pasta. Barna elsker det, og det er jo så enkelt å tilberede. – Selv er vi ingen gourmetkokker, men er opptatt av gode råvarer. Det har vi masse av her i Norge. Særlig høsten, når så mye kan selvdyrkes eller kjøpes lokalt her på Ringerike, er fantastisk. Tiden i USA viste oss hvor heldige vi egentlig er.

Stekte Ringerikspoteter

Jobbet ved Norges FN-ambassade i New York

I 2012 fikk Marte jobb ved Norges FN-ambassade i New York. Bernt og Signe var selvsagt med. – Da oppdaget vi de enorme forskjellene i kvaliteten på maten. De gode råvarene var dyre og mindre tilgjengelig. Det var også med på å gi motivasjon til tanken om egen
matproduksjon.

Vi har ofte Ringerikspoteter på menyen hos oss, oftere enn ris og pasta. Barna elsker det, og det er jo så enkelt å tilberede.

Når Bernt ikke er opptatt med å drive gården, er han styreleder i Ringerike Montessori, som nylig åpnet i bygget hvor Stranden skole en gang fylte klasserommene. Her skal Signe begynne i 1. klasse neste år, deretter Petter Emil – og den lille i magen som ennå ikke har sett dagens lys.

Bernt forteller om den enorme dugnadsånden som har gitt lokalmiljøet et løft, og skal fortsette å gjøre det: – Skolen er et samlingspunkt, og viktig for felllesskapet og samholdet på et lite sted som Ask. Den er en livsnerve. Takket være fantastiske folk er det nå liv i de gamle lokalene igjen.

Godt måltid med Ringerikspoteter

Og nå har Marte kanskje sett de lengtende blikkene mot ovnen, eller hørt rumlingen i magen, for plutselig reiser hun seg. – Nei, nå tror jeg de er klare, sier hun og finner fram grytekluter. Få minutter senere er vi rigget til ute i hagen, de små knollene er på vei inn i munnen.

– Veldig mild. Og mye smak. – Jeg kommer til å bli hekta.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev