Et spennende jobbtilbud. Gode skoler og oppvekstvilkår for barna. Nærhet til marka og skiparken på Ringkollen – og boligpriser som ga rom for en praktfull bolig. Da Pelle
fikk telefonen med tilbud om jobb som næringsutviklingssjef i Ringerike utvikling, klikket han seg umiddelbart inn på boligsiden til Finn.no. Samme dag ble en stor eiendom i Ringkollveien, tett på marka og med vidstrakt utsikt, lagt ut for salg.

Skal man flytte, må man gjøre det fullt og helt; ikke bare fysisk, men også
mentalt. Det er viktig å engasjere seg lokalt – og ta initiativ til å bli kjent med folk.

Da sendte han melding til kona Tonje om jobbtilbudet – med link til Drømmehuset. Svaret kom umiddelbart; det var et soleklart ”GO” for både jobb og bolig. Som sagt, så gjort, og i desember 2016 var familien på seks på plass hjemme i Ringkollveien. Dette er kortversjonen av hvordan familien Gangeskar endte opp på Ringerike.

Ingen klar exitplan fra det gode liv på fjellet

I 15 år hadde den ski- og friluftsglade familien bodd på fjellet – først på Hovden i Telemark, og de siste ni årene i Røldal. Tonje vokste opp i Bærum og Risør, Pelle i Oslo. De hadde ingen klar exitplan fra det gode liv på fjellet, annet enn å flytte nærmere Oslo
når barna startet på ungdomsskolen.

Da jobbmuligheten på Ringerike dukket opp for Pelle, tok de med seg Vetle (15), Vilde (14), Vinter (11) og Vårin (9) og flyttet tilbake til Østlandet. Tonje fikk også med en gang jobb i Jevnaker kommune, som fagansvarlig sykepleier for tjenesten for funksjonshemmede barn.

Skal man flytte, må man gjøre det fullt og helt; ikke bare fysisk, men også mentalt. Det er viktig å engasjere seg i lokale saker og ta initiativ til å treffe og bli kjent med folk, mener familien Gangeskar. Og de vet hva de snakker om!

 

Blåbærplukking

Vårin og Vega er glade i å plukke blåbær i skogen rett bak huset! Men det gjelder å ha lokk på spannet, ellers får Vega veldig blå tunge – og Vårin tomt spann...

Alle vi møtte var veldig imøtekommende

– Det vil alltid føles litt opprivende for barn å skulle flytte, så vi har vært utrolig heldige. Vi opplevde alle å bli tatt veldig godt imot. Alle vi møtte var veldig imøtekommende. Etter bare to uker hadde barnas ”vi vil ikke flytte” snudd til ”hvorfor gjorde vi ikke dette før?”.

De hadde lagt om dialekten til bokmål og allerede gjort flere avtaler med sine nye venner. Som foreldre gir det en betryggende følelse av å ha tatt en riktig beslutning, forteller Tonje.

Familien Gangeskar

Det ble ikke et komplett Gangeskar familiefoto denne ettermiddagen, ettersom eldstemann Vetle var på skisamling i Hemsedal. Men med denne aktive familien, innser jeg at jeg kan si meg godt fornøyd med fem av seks på plass. Fra venstre Vinter (11), Vårin (9), Vilde (14), Tonje og Pelle.

Hele familien, foruten Vetle som er på skisamling i Hemsedal, er samlet rundt kjøkkenbordet med nystekte kanelboller på menyen. Rett ut på gulvet ligger hunden Vega, utslitt og tilfreds etter dagens skitur. Utenfor vinduet laver snøen ned – til familiens store glede. Det betyr bedre forhold, både i skiparken og i løypene på Ringkollen – begge steder kun et langt steinkast fra hjemmet deres.

– Jeg elsker terrenget rundt her. Det er en helt spesiell følelse å kunne ta på seg skiene og gå i fem minutter, og så få følelsen av å være i villmarka, forteller Tonje.

Godt kjent i løypenettet på Krokskogen

Tonje og Vårin har blitt godt kjent i løypenettet på Krokskogen etter to flotte, snørike vintre på Ringerike. Ved Femputten er det godt med en liten “bensinpause” før bakkene opp til Borgersetra.

Spektakulær utsikt mot fjord og fjell

Apropos beliggenhet; hadde det ikke vært mer hensiktsmessig, med fire aktive barn og to fullt arbeidende foreldre i husholdningen, og bodd litt mer sentralt?

– Er du gal, vi kunne jo ikke ha bodd noe annet sted, fastslår Pelle og fortsetter. – Med fire barn som elsker å være i aktivitet og som lager mye støy, aller helst utendørs, hadde vi passet dårlig inn i et boligfelt. Det ville antagelig bare ha endt med en strøm av naboklager. Her tar de gjerne med seg høyttaler ut på trampolinen kl. 07.00 – og da er det godt å bo litt avsidesliggende.

Det finnes vel heller ikke så mange steder med en så spektakulær utsikt mot fjord og fjell, som den vi har her. Og solnedgangene – ja, den er det ingen ting som slår.

Et utrolig godt og variert tilbud av fritidsaktiviteter

En aktiv familie på seks, med svært varierte interessefelt, krever god logistikk, noe denne familien ser ut til å ha stålkontroll på. Vetle som allerede er en erfaren og merittert frikjører, er storfornøyd med treningsforholdene i Ringkollen skipark. Vinter følger etter i storebrors ”skispor”.

Mørkgonga

Vetle liker litt mer fart og spenning! Her i luftig svev høyt over Mørkgonga. Dette stuntet er nok best egnet for øvede skiløpere, og da selvsagt med all nødvendig sikring.

Mens gutta boltrer seg i høye svev og halsbrekkende stunt i skiparken, nyter resten av familien godt av et veldig bra utbygd løypenett med ubegrensede langrennsmuligheter.
Men for all del, alt handler ikke om ski hos familien Gangeskar; Vilde har en lidenskap for fotball, og hun fant seg raskt til rette i Haugsbygd IF. Denne interessen har hun hatt siden før hun flyttet til Ringerike, så gleden var forståelig nok stor da hun oppdaget distriktets gode fotballmiljø.

For Vårin, yngstemann i familien, er dansetimer med hiphop, musikaldans og for tiden cheerdans på Showskolen den største lykken på jord. I tillegg er turn en stor drøm. Dessverre må hun foreløpig slå seg til ro med å stå på venteliste. Ventetiden bruker hun gjerne til å utøve akrobatiske krumspring på hjemmebane.

Fra Mosjøen til Tverrsjøstallen

Vårin og Vilde liker er ikke redd for å tråkke utenfor oppkjørte løyper på en av favorittturene; fra Mosjøen til Tverrsjøstallen.

– I tillegg til fantastiske rekreasjonsområder, oppdaget vi fort at Ringeriksregionen har et utrolig godt og variert tilbud av fritidsaktiviteter for barn og ungdom, både innen idrett og kultur. Dette i seg selv er jo argument godt nok for å flytte hit, mener Pelle.

En reise vi ikke har lyst til å gå glipp av.

Etter drøyt to år som Ringerikinger er familien blitt godt etablert. Jeg blir nysgjerrig og må spørre Pelle. Er dere kommet for å bli?

– Vi følte oss raskt hjemme på Ringerike. Både Tonje og jeg har jobber som vi trives med, og barna er storfornøyde. Hva mer kan man ønske seg? Dessuten, med den vekst og utvikling som Ringeriksregionen nå står overfor, er dette en reise som vi ikke har lyst
til å gå glipp av. Vi kom til rett tid. Nå er jeg glad for å kunne jobbe med tilrettelegging
for videre vekst i regionen.

For her er det plass til fler. Vil du være med, så heng på!

 

TONJE OG PELLES FLYTTETIPS

Pelle og Tonje Gangeskar

  • Da vi bestemte oss for å flytte, avtalte vi en prøvedag for barna på skolen. Der fikk de tilbringe en dag med sine nye klasser, og hilse på klassekamerater.
  • I stedet for å la barna starte på nye skoler etter nyttår, startet de siste uken før jul. Dermed unngikk vi tårevåte avskjeder på juleavslutninger. De fikk heller tilbringe en hyggelig førjulsuke med sine nye klassekamerater. Slik ble de raskt integrert i sine nye omgivelser. Da juleferien kom, hadde de alle gjort avtaler med nye venner.
  • Ellers kan vi anbefale å avlegge arrangementet Ringeriksdagen et besøk. Det skjer på Søndre torg første lørdag i september hvert år. Her er kan man få god oversikt over alle tilbud som finnes lokalt, noe vi hadde stor nytte av.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev