Det sies at vi har to mennesketyper her i Norge: De som foretrekker å bade i ferskvann og de som ikke kan leve uten lukten av det ramsalte havet. I vårt distrikt finnes det jo flere innsjøer med fjord i navnet, men hva fikk larvikingen Ole Sannes Riiser (28) til å ofre Vestfoldskjærgården for hus-og-hagelivet på Tyristrand?

Ønsket seg en roligere tilværelse

Vi får snurre historien litt tilbake. Etter å ha lagt barndommens bøkeskog i Larvik bak seg, fristet Ole tilværelsen som nomadisk geologistudent i noen år; Ås, Trondheim, Bergen, Gjøvik. Et sted på denne ruten dukket Tyristrandgutten Stian Kristiansen opp i livet hans.

Stian Kristiansen og Ole Sannes Riiser

«American Gothic». Skal noe slå rot, må det muskelarbeid til. Uthuset er fullt av gamle, fine redskaper.

Etter en lang periode med avstandsforhold, bestemte de seg for å flytte til Bergen sammen. Her ble det fire fine år, men da huset etter Stians besteforeldre ble ledig, ønsket Stian å flytte mot hjemtraktene. Ole ble selvsagt med. Det var fristende å skylde på det hustrige vestlandsværet, men valget å flytte fra et hektisk studentliv var ganske greit å ta.

– Vi er ikke de typene som henger rundt på byen til stadighet, så selv om de store byene har masse kulturtilbud og uteliv, ønsket vi oss en roligere tilværelse, forteller Stian.

– Vi er jo typiske villaboere, vi. Dette gamle flotte huset er sakte, men sikkert pusset opp. Mye av arbeidet er egeninnsats, og selv om vi i utgangspunktet ikke var super-handy, har vi etter hvert blitt ganske gode på å legge gulv og pusse opp hus. – Men maling av vegg og tak kan du få billig av meg, skyter Ole inn. – Det er nesten det kjedeligste som fins!

– Det har faktisk vist seg at vi har grønne fingre, ler Ole. – Selv om låven er borte for lengst er jo dette et gammelt småbruk, med en åkerlapp og et stykke skog attpå.

Hagen har blitt et eget prosjekt

Stian forteller at de har som prosjekt å lete opp alle gamle bærbusker og vekster som finnes på tomten, og gi de et nytt liv på de mest solrike plassene. Dagens prosjekt er å la noen forkomne bringebærstiklinger fra nederst i hagen få plass høyere opp i terrenget.

Ole medgir at han er mer opptatt av å forme en fin hage enn å plukke bær, for spiselige vekster, frukt og bær er mer Stians interesse. – Jeg elsker å dyrke ting vi kan spise, forteller kjæresten.

Ole Sannes Riiser og Stian Kristiansen

Ole og Stians prosjekt for sommeren er å flytte gamle kulturvekster fra hagens ytterkanter, inn til dyrkingsområdet foran huset.

Det hviler en god stemning på åskammen med utsikt nordvestover mot Holleia. Praten går om arbeidsmuligheter i distriktet, og for sykepleieren Stian er det greit: De som jobber i omsorgsyrker kan vel stort sett flytte hvor de vil. Men for Ole, som er geolog, er de fleste jobbene lagt til der oljenæringen finnes.

Ringerikemagasinets utsendte prøver å kjekke seg litt med en skarve geologitrivia: – Er åskammen her en del av Oslofeltet, den geologiske spesialiteten som dette området har å by på?

– Nei, vi er nok noen kilometer på utsiden av det, forteller Ole. – Jeg kan ikke identifisere alle typer steiner folk kommer for å vise fram, men jeg må innrømme at jeg er svak for noen av de lokale bergartene. Når vi senere er med ham på jobben på plankontoret til Ringerike kommune, viser han fram en halvkilos stein med ovale formasjoner i; rombeporfyr fra øst i distriktet.

Det viste seg at Ringerike kommune akkurat da skulle lyse ut to geolog-stillinger, og jeg ble oppfordret til å søke.

– Mange tror at en geolog kan alt om bergarter og steiner, men det er ikke nødvendigvis sånn. I Norge er det oljesektoren som sysselsetter flest geologer, og det betyr at det former faget og utdanningen mye. Mange velger derfor å spesialisere seg mot oljeindustrien i geologistudiet, meg selv inkludert.

Karrieremuligheter i kommunen

– Siden det ikke er forferdelig mange karrieremuligheter innen offshoresektoren her på Ringerike, tok jeg kontakt med planetaten i kommunen da vi hadde bestemt oss for å flytte hit. Det viste seg at de akkurat da skulle lyse ut to geolog-stillinger, og jeg ble oppfordret til å søke. Vi var to som fikk jobb samtidig, geologkollega Hanne Wilhelmsen og jeg.

Ringerike kommune

Ole Sannes Riiser og Hanne Wilhelmsen er plankontorets geologiske tospann. Og oppgavene er mange og spennende, ikke minst med tanke på de kommende vei- og banetraseene. Det er mange hensyn å ta, og grunnforholdene kan mange steder være utfordrende.

Nå deler de to på de mange oppgavene en kommunal planetat kan by to geologer. Hønefoss er en by i vekst, og Ringeriksregionen har store oppgaver foran seg med prosjektering av både jernbane og flerfeltsvei mot Sandvika. Det er mange geologiske utfordringer å ta tak i allerede fra planfasen.

 – Først og fremst er områdene med kvikkleire ganske viktig å ta hensyn til. Hele området rundt Hønefoss har også store forekomster av løsmasser i grunnen. Dette er etterlatenskapen etter siste istid, og det gjør at det kan være langt ned til fast fjell å forankre store konstruksjoner til. De store grus- og sandforekomstene er også en ressurs, som byggeråstoffer. En del av min jobb er å være med å forvalte kommunens verdier av ikke-fornybare råstoffer på en god måte!

Trives på Ringerike

Ole forteller om en arbeidsplass som gir mange faglige utfordringer, og også stort ansvar i prosjektene de jobber med. – Vi har et godt kollegium, og vi har også glede av hverandre etter jobbtid, sier han. Vestfoldingen gir uttrykk for at han trives godt her på Ringerike, og at Tyristrand er et sted med mange rause mennesker.

– Bare ta forsamlingshuset vårt her i bygda, Klokkergården. Her deler bokkafé, ungdomsklubb og historielag hus med pensjonistlaget og andre. Det er et sted for alle!

Solen synker ned over Holleia, og de omplasserte bringebærstiklingene får en kanne vann hver for å finne seg til rette på den nye plassen sin. Det er ikke vanskelig å slå rot på Ringerike.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev