Denne solfylte fredagen er det småbrukerkurs hos Liza. Vi er helt i slutten av september, og alle de syv deltakerne har kommet hit fordi de er interessert i å få vite mer  om hvordan man kan dyrke egen mat. Noen av oss har et ønske om å bli helt eller delvis selvforsynte med grønnnsaker, urter, frukt og bær. Andre lurer på hva som skal til for å holde bier, høner, ender, kalkuner og gjess – eller sauer, geiter og andre husdyr.

Lizas småbruk

Lizas småbrukerkurs gir god informasjon om både anlegging av kjøkkenhage og drivhus; hva som trives i hvilket miljø, og hvordan man bør veksle mellom de forskjellige sortene for å få de beste resultatene.

Liza har et godt utvalg av det meste her på sitt lille bruk, og det avdekkes i løpet av kursdagen at hun ikke bare har god greie på hvordan jorden kan dyrkes eller hva som skal til for at dyrene skal ha det godt, hun besitter også fantastisk mye kunnskap om råvareforedling. Men sine bearbeidingsteknikker formidler hun på mange andre spennende kurs, i dag handler det mest om selve råvareproduksjonen.

Lizas småbruk

Deilige smakebiter

Vi får imidlertid mange deilige smakebiter på hva de andre kursene kan friste med. Når dagen er omtrent halvveis gjennomført samles alle kursdeltakerne rundt et bugnende bord i Lizas fruktbare oase – en innglasset eksotisk have som er koplet på hovedhuset. Her vokser det lime, sitroner og grønne planter oppover veggene, og tropiske planter som Thai basilikum og frodige, duftende blomster over alt er et klart bevis på at Liza har
veldig grønne fingre!

Lizas småbruk

At hun også baker himmelsk speltbrød med Emmerkorn dyrket i området, lager oster og andre meieriprodukter av melk fra nabolags-kuer, og på mange spennende måter sylter og fermeterer frukt, bær og grønnsaker fra egen hage viser at hun virkelig kan sine saker godt.

– Jeg syntes det er fantastisk gøy å dyrke, men det aller morsomste er å bearbeide og videreforeldre råvarene, forteller hun, og sender rundt små fat med et utvalg egenprodusert spekemat. Mens vi spiser forteller Liza om hvordan hun lager de forskjellige tingene – og hvordan hun fant sin vei til Jevnaker.

Ønske om å leve i nærhet til naturen

Liza og familien er fra Nederland, og flyttet til Norge for 18 år siden. De hadde et ønske om å leve i nærhet til naturen, og fulgte med på “småbruk til salgs” i flere norske kanaler. De ønsket seg først og fremst et godt hus som de kunne flytte rett inn i, og en tomt med potensiale – og fant sin perle her på Jevnaker. Småbruket hadde ikke vært drevet på lenge, men huset var i super stand. Helt perfekt for dem!

Lizas småbruk

Slunken jord og slitne driftsbygninger ble pleiet og revitalisert.Tomten på litt under fem mål, med litt skog i tillegg – var nok til at familien etterhvert kunne bli selvforsynt med det
meste. Det eneste de i dag ikke produserer selv er melk, korn og noen rundballer til sauene om vinteren. Men med gode, samarbeidende naboer på flere kanter er “kortreistfaktoren” høy.

Handler i stor grad om livsstil

Man må ikke nødvendigvis ha masse innmark, utmark og gårdsbruk med driveplikt for å produsere mat, det går også fint med en enebolig med litt stor hage. Det viktigste er at jorden er fruktbar – og hvis eiendommen i tillegg ligger sørvendt til, er det gode
muligheter for å kunne bli helt eller devis selvforsynt ved siden av en “vanlig” jobb.

Lizas småbruk

Går man for et småbruk med driveplikt har man ansvar for at jorden blir brukt i henhold til formålet, men det går fint an å leie bort hele eller deler av dyrkbar mark eller skog hvis
man ønsker å drive i mindre skala. Det er mange muligheter. – Uansett hvilken ”småbrukermodell” man velger, handler det i stor grad om livsstil – og hva man ønsker å bruke fritiden sin til, sier Liza, og forteller at sommeren er den aller travleste tiden. Da
er det luking og vanning som er hovedaktiviteten, og det kan være ganske tidkrevende hvis man har mange vekster på gang. Om våren og tidlig på sommeren er det såing, spiring, planting og andre forberedelser som krever sitt – og fra august og utover er
det innhøsting og bearbeiding. Noe skal fryses ned, annet skal saftes, syltes eller på andre måter lagres for de kommende månedene. Vinteren er “hvileårstid for småbrukere”, da er det rom for å kose seg og spise det man har produsert – og evetuellt fôre de dyrene man da ikke allerede har satt på menyen …

Liza bruker det meste av tiden sin her på småbruket. I tillegg til matproduksjon for familien, er det kursvirksomheten som er i daglig fokus. Hennes unike metoder og temaer gjør at deltakerne kommer fra hele landet. Og har de først vært på ett kurs, kommer de ofte på flere. Det sier sitt om kvaliteten!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kjøkkenhagen først!

Et godt råd fra Liza er å begynne i det små, og utvide i takt med egen lyst og tilgjengelig tid. Størrelsen på arealet man velger å dyrke på bestemmer arbeidsmengden, og selv et lite område kan gi store avlinger.

Lizas småbruk

  • Begynn alltid med en overkommelig kjøkkenhage, ikke et helt drivhus. Når kjøkkenhagen har fått sin form og du ser hva som trives her, kan du eventuellt utvide sesongen med et lite eller stort drivhus.

  • Husk at det er mange frø i en pakke, og ETT frø blir på ganske magisk vis til en hel plante. Hver eneste plante skal stå i fred for ugress og andre snyltere, og den skal også ha vann og annet stell. Frøpakken varer altså i flere år, og selvom spiregraden etter lang tid kan bli noe lavere, er det ingen grunn til å kaste pakken når utløpsdatoen er nådd.

  • Kompost er en ressurs! Uansett om man velger et enkelt komposteringssystem – eller et mer avansert opplegg med varmetilførsel, er kompostering en viktig del av det økologiske samspillet. Avfallet forblir på stedet, og gjenoppstår som god matjord – klar for nye livgivende runder i kjøkkenhaven!


Mer informasjon

Kursene er stort sett basert på egenproduserte eller kortreiste
råvarer. Det er mange spennende temaer å velge i:

  • Kjøkkenhagen – design, små-planter, kompost og jord
  • Høner – hønsehold og slakt
  • Fermentering
  • Småbrukerkurs – for deg som er/skal i gang
  • Slakt av lam og andre større dyr
  • Partering av lam og andre større dyr
  • Ysting på kjøkkenet – camembert og gulost
  • Spekemat & kjøttpålegg
  • Brødbakst – surdeig, spelt
  • Lag dine egne julepølser, spekepølser og chorizo

www.lizassmåbruk.no

Realiserer drømmen

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.



Meld på nyhetsbrev