På kartet ser denne tangen ut som en tommel-opp, eller en gammeldags puslespillbit. Det passer bra. For det er lett å like dette området som mange hønefossinger husker som plassen der det kom sirkustelt og markedsplass på somrene.

Nå blir området hjem til mange familier i det nye boligprosjektet Elveparken Benterud som kommer her i elvesvingen.

Turstier, sandstrand og båtliv

Fossen noen hundre meter lenger oppe skapte denne byen. Men det er den flate elva som skaper det gode bomiljøet her. Elveparken ligger med utsikt til skogsområdet på andre sida av den 100 m brede elva som passerer på vei nedover til Tyrifjorden.

– I innersvingen av elva, der Elveparken ligger, er det sandstrand som gjør det fint å bade. Den merkede turstien Elvelangs går rett forbi, så det er utmerkete turmuligheter også, sier arkitekt Mari Hansæl i Nuno arkitektur som har tegnet prosjektet.

I gamle dager var det mye båttrafikk på elva, med dampskipsanløp, før veien og jernbanen tok over. De siste årene har elva blitt mudret fra Tyrifjorden og opp til fossen, så nå har bruken av fritidsbåter økt i området. Benterud båtutsettingsplass, ligger like ved, og i tillegg kan det bli muligheter for å skaffe seg båtplass i elva og å lagre båter på land.

Storelva er dessuten en av Norges største ørretelver, så her kan du fiske rett utenfor huset fra bryggene som skal bygges her. Den buktende 7-8 meter dype elva har få stryk, men fortsatt bittelitt strøm. Det gjør den perfekt for kajakk og kanopadling. Også for
barn og nybegynnere. Et av de to hobbyhusene som kommer til å ligge mellom boligbyggene og elva, blir perfekt for nettopp å lagre kajakker og fiskeutstyr.

Sentralt i en moderne hverdag

I dag passer stedet veldig godt inn i en moderne hverdag. Fem minutters sykkeltur over Kvernbergsund bru, og så er du midt på Søndre Torv, og videre til Hønefoss Stasjon der Intercitytoget om noen år suser til Oslo sentrum på 30 minutter. Viktige arbeidsplasser
som Rådhuset, Kartverket, Universitetet i Sørøst-Norge og Ringerike sykehus er innenfor 15 minutters sykkeltur. Det tar bare noen minutter å rusle til Hønefoss videregående skole, Eikli barneskole og Eikli barnehage. Og den nye Benterud barneskole kommer
på nabotomta.

Alle husene har inntrukne hushjørner og balkonger som fortsetter langs hele fasaden. Balkongene har en annen vinkel enn husveggene.

–Det er veldig sentralt her. Kort vei til byen, Idrettsparken med fotballarena og ishockeyhall. Og om du vil lenger bort, så går bussen til Oslo rett borti veien, sier Haakon Tronrud i Tronrud Eiendom.

Grønt og godt bomiljø

Bolighusene i Elveparken nærmest skrur seg oppover mot himmelen. Alle husene har inntrukne hushjørner og balkonger som fortsetter langs hele fasaden. Balkongene har en annen vinkel. Stort sett alle leilighetene er plassert i hjørnet med utsyn og lys fra to sider. Og store fine balkonger.

Elveparken Hønefoss

– Det blir et område med grønt og godt bomiljø. Leilighetene vil føles intime og private, sier Hansæl. Mellom de ni husene blir det en felles park som skal få bølgende gress, vannsprut-fontene og vannspeil. De har utløp i små bekker som sildrer forbi hobbyhusene til beboerne og ned til Storelva hvor turveien følger elvepromenaden og inviterer turgåere til å stoppe og nyte området.

Felles elbil

Området blir nærmest bilfritt, spesielt ned mot elva og mot barneskolen. Parkeringen er derfor lagt i en felles parkeringskjeller under hele området. Her kan du parkere og ta heisen direkte opp til leilighetene. I garasjeanlegget blir det også planlagt en felles elbil til bruk for beboerne. Det vil si at delingsøkonomien har kommet til Benterud.  Garasjeanlegget er i tillegg sikret mot flom og boligene er hevet for å ha god margin hvis elva skulle gå over.

Første byggetrinn av de 200 leilighetene i Elveparken skal være innflyttingsklare til juni neste år, lover Haakon Tronrud, i god tid til å nyte sommeren ved elva. – Det blir perfekt å planlegge innflytningsfest og St Hans-feiring samtidig ved elvebredden, sier han.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.



Meld på nyhetsbrev