Jeg nærmer meg jo hundre år, så alder er ingen unnskyldning for å ikke være med her, smiler han fornøyd, mens han tripper utålmodig for å komme i gang med kveldens økt på Jevnaker stadion, som gjennom tidene har fostret mang en skøyteløper. De er her i dag også. Skøyteløperne i trikot og lange skøyter. De suser forbi oss, og vi må virkelig være skjerpet når vi skal krysse banen. En kollisjon med en av løperne her ute, vil vi ikke ha noe av. Lyden av skøyteskjær som i stor fart skjærer gjennom isen, høres faktisk litt skummelt ut. Og så går det så fryktelig fort. Akkurat i det Magnus Bakken Haugli suser forbi (han er der for å forberede seg til Norgescupen), ser vi vårt snitt til å ta rennafart og løpe over bane to, for å komme oss trygt inn på curlingområdet idet neste løper kommer faretruende nær oss. Svisj. Der gikk Maren Bakken Haugli også. Isen på Jevnaker er forståelig nok populær, og det yrer av liv denne ettermiddagen.

Alle gir råd til hverandre, og det er lite som minner om spisse albuer, stygge blikk og dårlige unnskyldninger.

Curlingklubben er egentlig godt over femti år. Den ble etablert andre juledag i 1965, men lå litt brakk, som de sier, i årene før det kom ny kunstisbane på Jevnaker stadion. I 2012 lå den nye strøkne isen klar, og siden har de trofaste curlingspillerne møttes to til tre dager i uken, for å finjustere teknikken, koste seg svette, og kanskje aller viktigst: Ha det gøy og sosialt. – Dette er åpent for alle, forteller Bakken. Og for de som vil kan de også være med å konkurrere. Vi stiller lag i seriespill og leder jo faktisk 3. divisjon. – Vi ligger an til opprykk, små-ler han videre. Bakken er også ansvarlig for «prebbling» av banen kommer det frem etterhvert. – Prebbling...? Hva er det? – Egentlig betyr det bare at vi sprøyter vann på isen for å forhindre at hele undersiden av steinen er i kontakt med isflaten. Det kan den ikke være, da bremser den jo bare. – Steinen må ha luft for å få nok fart, forklarer han.

 

Sport for alle

Samtidig som jeg sliter litt med å holde bena samlet på glatta her ute, ser vi at det kommer stadig flere med koster over skuldrene og steiner i baggen. En av dem er Beate Ruden, som er leder for klubbens damelag. Hun, sammen med Heidi Syversen, viser tydelig at dette ikke er noen sport kun for herrer. Sammen med Syversen setter de flere gode steiner i boet, og jeg antar at herrene de spiller med er glad for akkurat det. Her virker det som om alle spiller på samme lag – alle gir råd til hverandre, og det er lite som minner om spisse albuer, stygge blikk og dårlige unnskyldninger ihvertfall.

Ruden er tidligere leder av skøytegruppa på Jevnaker, og jeg antar at det kan ha noe å si i forhold til hvor trygg hun virker på isen. Selv sliter jeg litt med balansen, men det er de høflige nok til å ikke kommentere det – noe jeg setter stor pris på, og tenker at det ihvertfall er et raust og inkluderende miljø her oppe. – Vi prøver å dra i gang damene her oppe, men er det kvelder vi ikke er nok til rene damelag, er kara greie nok til at vi spiller med dem, forteller Beate.

Vil du være med?

I dag er de 15–17 aktive medlemmer og har plass til enda flere. Særlig ønsker de seg yngre krefter i klubben. Så hvis du er nysgjerrig på curling, hva det er og om det er noe for deg, står Jevnaker Curlingklubb der med åpne armer, ledige koster og steiner klare til å veilede og inkludere deg i en sosial og uhøytidelig aktivitet.

Spilletider er tirsdag og torsdag fra 18–21 og søndag klokken 12–15, ellers anbefales å følge med på deres Facebook-sider som stadig blir oppdatert i forhold til treningstider, samlinger, bedriftsserier osv. For privatpersoner, skoler, barnehager, grupper og bedrifter er det selvsagt mulig å leie banen under kyndig veiledning og instruksjon fra medlemmene. Utleie til firmaer og eventer er populært og det er bare å ta kontakt, så ordner Jevnaker Curlingklubb en opplevelse litt utenom det vanlige

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev