Det er da resultatene kommer. Det er da vi feirer avlingene og høster av vårt ærlige arbeid. Våren er graving, planting, luking, vanning...
– Her kommer høsten, den kalde fine tida. Du er ikke aleine... Endelig fred å få... fritt tolket fra Jokke’s klassiker: «Her kommer vinter’n».

Det er det som er den aller beste tida. Spesielt september, selvsagt. I hvert fall når du er opptatt av landbruk og dyrking. Vakre farger, herlige dufter og dine helt egne, ferske og crispy grønnsaker. Dyrket med kjærlighet, og høstet i ren glede over at jorda gir oss rikt tilbake.

Forbruker blir produsent

Langdalen Andelslandbruk er tuftet på idéen om at produsent og forbruker jobber sammen. Produksjonen blir dermed tilpasset forbrukerens eget ønske og behov, like mye som gårdbrukerens forutsetninger og kunnskaper.

Landbruket får en helt annen status. Forbrukeren blir mer bevisst når hun får muligheten til å involvere seg langt utover det å gå i butikken for å kjøpe grønnsaker pakket i plastposer. Eller slengt langt ned i en iskald og rimete fryser du noen ganger er usikker på om egentlig er kjølig nok.

Når et andelslandbruk opererer med 30–40 forskjellige grønnsaker, i tillegg til urter og blomster, aner i hvert fall jeg duften av noe helt spesielt.

Langdalen andelslandbruk

Fargerike og vakre kontraster i veksthuset. Her er planter og blomster som bare venter på å bli hentet.

«Dyrke sjæl»

Mulighetene seirer altså over begrensningene, fordi du som forbruker får et helt annet tilbud og en helt annen ferskhet på din egen mat. Men hva med bonden da? Hvordan skal bonden klare seg midt oppi alt dette?

Bonden sikrer produksjonen økonomisk, når hun nå også vet hvem hun produserer til, og ikke minst hvor mye som skal produseres. Fordi det er avtalt på forhånd. 

Langdalen Andelslandbruk

Det dyrkes også på bestilling her, via andelslagets nettbutikk.

Det er klart at dette forutsetter en litt annen type planlegging. Men det løses enkelt ved at man rett og slett snakker sammen. For hva er vel bedre enn å hale opp sine egne gulrøtter fra jorda, knaske på rødbetene du har «dyrka sjæl», eller nyte krydderurtene du har fulgt siden de var små frø?

Økologisk eføy

Arvid og Birgitte Udo de Haes driver til daglig de Haes Gartneri. Når du kommer inn i drivhusene deres, er du faktisk også vitne til en av landets største produksjoner av eføy. Dette er helårsproduksjon, som involverer fem
ansatte.

– Den er selvsagt økologisk dyrket, smiler Arvid.
– Det er ingen av de store kjedene som har bedt om akkurat dét, men de får det allikevel, ler han. – Vi produserer utelukkende på den måten, og vi klarer faktisk å matche de andre på pris også, forteller han videre.

En annen effekt av måten vi produserer på, er kvaliteten.
– Vi får stadig tilbakemeldinger fra de store kjedene om at vi er den av deres leverandører med best kvalitet, og sluttbrukerne etterspør spesielt eføy fra oss når de ute og handler, smiler han med god grunn.

Langdalen Andelslandbruk

Både Birgitte og Arvid er utdannet økologiske agronomer og gartnere, med mer enn 20 års erfaring i tillegg. De flyttet hit til Jevnaker for å drive med nettopp økologisk landbruk.

Utgangspunktet, fagligheten og ekspertisen er det dermed lite å si på, og da de i 2015 etablerte en medlemsforening innunder de Haes Gartneri, var de selvsagt spente på hvordan det hele ville bli tatt imot.

Medlemsmassen nærmer seg taket

– Vi hadde åpen dag her i september i fjor, og det var da vi presenterte idéen, forteller Birgitte. Og den ble tatt veldig godt imot!

Alle som har andeler her, blir automatisk medlem i foreningen, og styret velges av andelshaverne.

– Nå nærmer vi oss 90 medlemmer, og det på under et år, forteller Arvid. Foreløpig tak er satt til 100 andeler.

– Alle som har andeler her, blir automatisk medlem i foreningen, og styret velges av andelshaverne. Vi har en liten engangsavgift som dekker oppstartskostnadene, forklarer Birgitte videre.

Jeg lurer på hvem som er medlemmer, og tenker tilbake på da jeg selv vokste opp, og jeg måtte være med mine foreldre til en liten parsell de hadde nede ved
Kolbotn-vannet. – De kommer fra hele Østlandet, faktisk – noen kommer
helt fra Sarpsborg, men de fleste medlemmene er selvsagt lokale.

Langdalen Andelslandbruk

Leveringsklar salat.

– Noen av dem er selv bønder, forteller hun videre. Og da detter jeg litt ut... Hva da..!? tenker jeg. En bonde som blir med i et andelslandbruk hos en annen bonde som hverken er nærmeste nabo, tremenning eller søskenbarn?
Og som allikevel er med på å produsere mat på en annen bondes jorde? Hvorfor gjør de det...?

Birgitte forteller meg grunnen, på en måte som gjør at jeg for første gang på lenge kjenner på en følelse av oppvåkning, og i hvert fall føler at jeg ser lyset!
– Vi lærer jo så mye av hverandre. Selvsagt, tenker jeg! Jordbruk og hagebruk er jo pedagogisk i seg selv.

Alle skulle hatt

Alle skulle hatt litt jord å spa i. Noen steiner å kaste bort, og ei krafse i nevene. Alle skulle kjent duften av urter og blomster. Og alle skulle møttes i kjøkkenhagen og delt av sin egen kunnskap, kompetanse og avling.

Langdalen Andelslandbruk

Ingenting smaker som selvdyrket asparges, og dette er den beste jeg har smakt!

Alle skulle fått opplevd og sett at det spirer og gror. Alle skulle hatt sin lille andel hos en raus bonde, som er opptatt av kunnskapsdeling, matkvalitet og sosial omgang med andre.

Fordi det er ikke småtteri som kan komme opp av jorda, så lenge den blir tatt godt vare på. Og «gulrota» her (hvis det er lov å si), er at læringen av hverandre blir sjeldent mer praktisk enn dette. En spade er fortsatt en spade.

Da jeg reiste derifra, knaskende på en fersk asparges dratt rett opp fra den kullsvarte jorda på Langdalen, gledet jeg meg til å komme hjem til min egen lille jordlapp i Hønefoss. For her skal det dyrkes, plantes, vannes og (dessverre) må det nok også lukes.

Men det kan ungene gjøre, for far skal spa.
God høst, når den endelig kommer.

De Haes Andelslandbruk

  • Sentralt på Hadeland mellom Jevnaker
    og Lunner
  • Økologiske grønnsaker rett fra åkeren
  • 100 andeler, kun 10 ledige pr nå
  • 30–40 forskjellige grønnsaker, i tillegg
    til urter og blomster
  • Tilbud om workshops

Hjemmeside

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev