Det var dramatisk på Sokna da en av fire haner måtte gi tapt for en nyfrelst bonde fra storbyen Oslo, søndag... Ut av skjulet med øks i hand, kom han snikende. Storbybonden som hadde fått smaken på småbrukslivet på Ringerike... Skriket kunne høres langt innover og bortover og forbi Ådalens dypeste skoger idet øksa for igjennom den glassklare lufta og traff stubben med en dunkel lyd.

Matkultursenter på Sokna

Sånn kunne jeg ha startet denne artikkelen, hvis hensikten var å formidle lokale nyheter med et aldri så lite skråblikk. Men det er det jo ikke. 

Istedet skal jeg fortelle om den gangen jeg reiste til Sokna og endelig forstod hensikten med å gjøre drømmen om et romantisk småbruksliv om til virkelighet.

Det handler kanskje om ønsket om et enklere liv, tenker jeg i det jeg svinger inn ved kirken og har to-tre kilometer igjen før jeg når målet. Jeg skjønner straks at det ikke er snakk om å gjøre livet så veldig enkelt for seg selv. Ok, kanskje det er snakk om å gjøre det ærligere da. Noe må det jo være. Familien jeg skal treffe har flyttet fra Oslo fordi de har funnet drømmeplassen sin på Sokna. Mannen vi skal snakke med har en plan og visjon for utviklingen av småbruket. Kunnskap skal deles og nye ting læres.

40 par sko under gulvet

– Jeg ville helst utenfor pendlergrensa, smiler en opplagt Erik Røed, idet datteren Lilly, som er hjemme fra Sokna naturbarnehage, serverer oss herlig bringebær-te som hun har laget sammen med kameraten Even.

– Også tenkte vi at: Går det an å puste liv i dette stedet igjen, er det verdt et forsøk?

Stedet han prater om er en gammel husmannsplass som stod til forfall, og det siste spor etter ”levende mann”, fant de da de åpnet gulvet ute i skjulet.
– Der var det 40 par sko som var lagt under gulvet, flirer Røed og fortsetter:
– Grønvold som bodde her, var skomaker og hadde nok ikke hjerte til å kvitte seg med dem, så husmannsplassen har en historie, det er det ikke noe å lure på.

Fant 40 par gamle sko da de åpnet gulvet ute i skjulet.

– Vi har blitt tatt veldig godt i mot her på Sokna, og spør vi om råd eller hjelp, tar det ikke lang tid før vi får nettopp det. Han forteller om Per Berg som hadde hørt snakk om at de ønsket seg svarthyllblomst, og en dag stod han utenfor grinda og spurte: – Er det her det skulle vært en svarthyll..?
– Da hadde vi en venn, smiler Erik. Folk ønsker oss velkommen. Og de ønsker å gi noe tilbake. De er ikke beskjedne heller. Visjonen og planen er et Matkultursenter: Herfra.

Matkultursenter på Sokna

Høna Lola er både nysgjerrig og menneskekjær.

– Vi skal ha sauer, det kommer til våren. Kalkuner har vi, ender og ande-egg er et fantastisk produkt. Å kombinere det med matformidling og gårdsturisme, det er det vi ønsker. Undervisning, kurs og workshops for, ikke bare barn og unge, men også for voksne og familier.

Matkultursenter på Sokna

Kalkunen her heter Karl Kun, og er bare kyllingen. En kylling på 3,2 kilo.

– Jeg har jobbet med sånn type undervisning i noen år og starter nå med utdanning i økologisk landbruk. Da begynner det å nærme seg gode vilkår for ekstremt kortreist mat og matproduksjon.

Bonden, et universalgeni

Erik prater engasjert videre om hva som har vært med å inspirere til visjonen om et matkultursenter på Sokna:
– Den opprinnelige bonden var et universalgeni. Han måtte mestre utrolig mye. Han måtte kunne lese jorda. Er det liv i dette her? De hadde nok en høy grad av
kulturutveksling.
– Og det er forlokkende. En moderne bonde vil jo se utover vår gård og tenke: Oj, her er det utfordringer. Her var det ikke mye flatt gitt. Her er det altfor mye skog osv.

– Men for oss, her ser vi bare muligheter. Hvis vi går femten meter i hvilken som helst retning, så er vi i et nytt terreng. Og det gir muligheter for en sånn type drift som vi er ute etter. Vi kunne jo sluppet billigere unna ved å kjøpe et fikst ferdig gårdsbruk og være raskt i gang med en eller annen produksjon, men da ville ikke mangfoldet vært sånn tilstede.

Matkultursenter på Sokna

Et utvalg av årets høst: fargerike gulrøtter og tomater, neper og rare agurker med pigger!

Mange vil kanskje ikke kalle dette en gård heller, så vi har litt å bevise her. Vi er kanskje litt store i kjeften, ler Erik. Vi hadde jo noen mareritt om naboer som skulle henge over gjerdet og tygge skrå og le, men det er jo ikke sånn vi har blitt mottatt her. Vi har blitt tatt i mot med stor interesse og har følt oss veldig velkomne, sier han videre.

Vi skal lære oss mye

– Men vi skal lære oss mye. Når det er folk her i fjerde genersjon som driver med lafting og har lært seg dette her, da er det bare: respekt! Det er fantastisk å se hvordan disse folkene jobber. Vi overlater sånne ting til folk som kan det. Da går jeg heller inn på kjøkkenent og lager kanelsnurr, flirer han videre og understreker hvilken kompetanse som finnes i nærområdet.

– Men å snakke med folk, det er viktig. Vi må ha noen å samarbeide med for å få til dette, understreker han. Videre forteller han om planer for et undervisningskjøkken, han har skrevet flere kokebøker og jobbet med
film- og tv produksjon hvor nettopp mat og matkultur har vært tema.

Rødbeter, polkabeter og gulrøtter: Grønnsaker med skikkelig farge er rikere på vitaminer!

– Jeg jobber med matundervisning i Oslo i samarbeid med Geitmyra matkultursenter for barn. Og det er et fantastisk prosjekt. Og det er den ideen vi tar med oss hit. Alt undervisningmateriell de har er ment for deling. Det er en utrolig sterk delingskultur. Og derfor får dette en kjempefart gjennom sosiale medier. Folk finner hverandre på en måte de ikke gjorde før. Det er en kort vei
til kunnskap og når folk har funnet noe smart. så deler de det. Det er den beste siden ved det nye samfunnet. Vi deler kunnskapen med andre, og bygdebarna trenger det minst like mye som bybarna. Det er ikke så vanlig å se høner på tunet lenger, ikke sant?

Lilly og Kattusja, verdens mest tålmodige katt.

– Selvom hanene går hver sin vei når jeg kommer gående, smiler han i det han reiser seg opp for å gå i skjulet etter et eller annet redskap. Flere av hanene aner at det er noe i gjerde og stemninggen på tunet endrer seg fra den reneste idyll til å være noe mer anspent...

Den kortreiste maten skal sikres, forvaltes og kunnskapen om den skal videreformidles. En dump lyd, og så var det bare var tre haner igjen. Erik blir sittende å plukke fjær og fortelle Lilly og Even om naturens gang.

Kunnskapsdelingen er allerede i gang på Sokna.

Herfra

Ringeriksmat fra Herfra-gården

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev