Herman Hagen er arvelig belastet når det kommer til båt, hestekrefter, vannsport og livet på fjorden. Noen av far Frode Hagens lykkeligste barndoms- og ungdomsminner, handler nettopp om dette, og han er ikke i tvil; han føler seg helt trygg når han sender ungdommen ut i båt. Både når det kommer til selve båtkjøringen, og når det gjelder det å passe på båten.

Sommeren man fyller 16

Lykken er å passere det magiske 16 år med blodferskt båtførerbevis i lomma. Det åpner opp for helt nye muligheter for den som er båtfrelst - slik som Herman. Men så har han da også gått gradene; fra den første jolla, via den velkjente 9,9 hestekrefter’n og fram til i dag, hvor 17-åringen fritt disponerer familiens Grand 650 rib med 150 hestekrefter.

Båtliv på Steinsfjorden

Det meste av sommeren er Herman Hagen å finne på Steinsfjorden, hvor han gladelig fyller båten med kamerater. Her sammen med Halvard Nesdal, Marius Karlsen og Marcus Selte Svenskerud på vannscooter.

Dette er det flere enn Herman som vet å sette pris på. Kompisene Halvard Nesdal og Marius Karlsen er aldri langt unna når det blir snakk om båtkjøring. ”Det er selvsagt kult å kunne ha med kompiser ut på fjorden. Alene blir det jo fort fryktelig kjedelig. Dessuten er det greit å ha noen å dele drivstoffutgiftene med”, mener Herman.

Grunner og skjær

Årelang erfaring gjør Herman trygg på vannet. Han kjenner Steinsfjorden like godt som sin egen bukselomme og bor kun et lite ”fiskesprett” unna. Det er en stor fordel, eller skal man si forutsetning. Under vannflata mellom øyene skjuler det seg nemlig et ukjent antall umerkede undervannsskjær og grunner. Da holder det ikke bare å være en god båtfører, man skal også ha inngående kjennskap til forholdene. Trygge er også mamma Kari og pappa Frode som har fri sikt til Steinsfjorden fra stuevinduene og dermed har full oversikt over hva som foregår.

Båtlivet på Steinsfjorden

Marcus viser at vannscooteren er mer enn et enmanns-leketøy. Med sine 90 hestekrefter har den også perfekt akselerasjon og trekkraft til å trekke vannski, kneeboard og wakeboard. Her med Halvard Nesdal på vannski. 
 

Vannsport med variasjon

En annen som deler Hermans interesse, er fetter Marcus Selte Svenskerud. Etter at han i fjor fylte 16, fikk båtførerbevis og totalforbudet ble opphevet og det ble frislipp av vannscootere på Steinsfjorden og Tyrifjorden, har det imidlertid blitt mest vannscooterkjøring. ”Det er morsomt å kunne leke seg med vannscooter etter å ha kjørt båt i mange år. Ulempen er bare at det kan bli litt ensomt ettehvert når jeg ser resten av kompisgjengen i båten til Herman”, forteller Marcus.

Vannscooter på  Steinsfjorden

Marcus nyter litt ekstra fart og spenning midtfjords, men er nøye med å overholde 5 knops grensen inntil 500 meter fra land. Han mener bestemt at vannscooterkjøring har fått ufortjent mye negativ oppmerksomhet og omtale.

 Det han derimot ikke er like begeistret for, er all den negative oppmerksomheten rundt denne vannsporten. ”Det er med vannscooter som så mye annet; det vil alltid finnes noen som ødelegger for andre”, avslutter Marcus før han gasser på med Halvard hengende etter på kneeboard.

Båtliv på Steinsfjorden

Tøffe greier. Vannsport er sommeraktivitet nummer én for disse gutta, med kneeboard som denne sommerens soleklare favoritt. Marius Karlsen er blant de som aldri takker nei til en luftetur på brettet – uansett badetemperatur.

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev