DNT Ringerike er en av mange medlemsforeninger i Den Norske Turistforening. De arbeider for å legge forholdene til rette for et aktivt friluftsliv i nærmiljø, skog og fjell gjennom hele året. Barnas Turlag er en egen avdeling for barn fra 0 til 12 år, som arrangerer en rekke aktiviteter gjennom året, blant annet klatring. Og jeg, en middelaldrende mann med gjennomsnittlig greit aktivitetsnivå – var så heldig å få være med på klatretur denne våren.

Utstyret ble holdt tørt til tross for litt småregn i skogen.

Jeg antok på forhånd at nivået ville passe meg relativt bra, med tanke på at de jeg skulle holde følge med var ganske små barn. Jeg har nemlig ikke klatret siden den gangen jeg i 1981 falt ned fra tørkestativet hjemme på Kolbotn – og endte opp med en skikkelig «kanonkule» midt i panna.

Buldring og rappellering på programmet

Bare et kvarters kjøring ut av Hønefoss sentrum parkerte jeg bilen på “Danseplassen”, og tok bena fatt innover mot Oppenåsen. Med godt merkede løyper fant selv undertegnede frem – riktignok etter at en annen deltaker med høflig og hjelpsom røst ropte:
– Øøøyyyy …! Det er inn her. Du har gått for langt.
– Åh … takk skal du ha – jeg drømte meg litt bort her, svarte jeg høflig, og la meg rolig bakerst i rekka på vei oppover mot campen.

Barnas turlag Ringerike turistforening

Det var rigget opp leir med bålkos og kakao.

Der tok turleder Bjørn Even Gulsvik imot gruppen med et stort smil. Da hadde jeg
allerede hørt barnelatter, sett røyk fra bålpanna, plumpet med høyrefoten – og kjent lukten av svartkokt kaffe en liten stund.

Buldring og rappellering stod på programmet. Ole Kristian Breili fra Ringerike Klatreklubb ga oss en kjapp innføring: – Buldring handler om kodeknekking. Om å finne den riktige veien opp, finne de rette gripetakene. Å øve på dette ute i naturen – som i dag, er kanskje
det aller beste. Jeg klatrer to til tre ganger i uken, og om sommeren er jeg nesten ikke innendørs i det hele tatt. Ute er det heller ikke nødvendig med brattkort eller særlig mye utstyr. Vi trenger kun gode sko, litt kalk og helst en crashpad.

– En crashpad altså, tenkte jeg. Samtidig som jeg nikket samtykkende og lot som at ordet både var kjent og selvfølgelig. – Ja, eller en buldrematte. Til å ha under oss når vi klatrer, sa han heldigvis, og jeg var med igjen.

– Blir litt mykere å lande da, sa han med et smil. – Dette er en veldig sosial aktivitet. Vi er alltid en gjeng som hjelper hverandre, fortalte han, og jeg forstod at samarbeid, mestring og gleden av å være ute var sentrale momenter.

Arrangerer mange forskjellige aktiviteter

Marianne Aasen fra Dnt Ringerike og Barnas Turlag var godt fornøyd med programmet det var lagt opp til denne dagen. – Vi setter veldig stor pris på å samarbeide med andre, og det er vi også helt avhengige av.

Gjennom året arrangerer vi mange forskjellige aktiviteter – og barna får mulighet til å være med på mye morsomt ute i friluft. Som kanoturer, fisketurer, skiturer, gårdsbesøk
og overnatting i lavvo. Vi er i snitt rundt 100 deltakere på disse aktivitetsdagene. Og det er ikke dyrt, et årsmedlemskap for barn koster bare 125 kroner – og da kan de være med på alt de vil, forteller Marianne.

Barnas turlag Ringerike turistforening

Bjørn Even Gulsvik og Marianne Aasen fra Barnas Turlag fortalte om mange spennende opplevelser og et bredt tilbud for de yngste.

Det er også gratis for medlemmene å benytte turistforeningens ulike koier, og hun nevner blant annet Fønhuskoia, Trollfossen og Buvasskoia som populære turmål. – Den 10.juni reiser vi på overnattingstur til Tverrsjøstallen, og det gleder vi oss selvsagt til – men i dag skal det klatres!

Og mens vårt følge på rundt 30 små og store gjorde seg klare for dagens første utfordring, var ni-åringen Frida Bjerke Aabel allerede godt i gang og på vei til topps, betryggende sikret av Simen Eldevik fra klatreklubben. Jeg selv følte at jeg befant meg
farlig nær skrenten.

barnas turlag Ringerike turistforening

Med buldrematten godt plassert var sikkerheten godt ivaretatt.

– Jeg har klatret en del inne, men dette er første gangen utendørs, og det var kjempemorsomt! Frida strålte stolt etter at oppgaven var utført, til mer enn bestått. Samtidig som min egen frykt for å skli utfor bare økte. Jeg trakk meg diskret tilbake, vekk fra den skumle kanten. – Man må jo slippe de unge frem, ikke sant?

Kongene på haugen stod fjellstøtt.

Imponerende god kontroll

En annen av deltakerne, Eirik Langesæter, hadde med seg de tre guttene sine, Albert (8), Edvard (4) og August (3) på turen. Og så Wilma da.

– Det var egentlig ikke meningen at hun skulle være med, men da vi var på vei ut av døren sto hun der i gangen og logret med halen og ga uttrykk for at hun gledet seg til tur. Så da ble det sånn, lo Eirik – samtidig som at Edvard balanserte på fjellskrenten der vi satt.

Barnas turlag Ringerike turistforening

Edvard Langesæter klatret opp så og si på egen hånd.

Tre aktive gutter med imponerende god kontroll og ro i høyden. – De er vant til å være mye ute, og vet hva de driver med. Hele familien klatrer aktivt, og vi prøver å få med oss alle turene vi får mulighet til, sier han mens han sender meg et beroligende blikk. Og jeg forstår veldig godt hvorfor alle var så ivrige etter akkurat denne turen.

Barnas turlag Ringerike turistforening

En hjelpende hånd var alltid i nærheten.
 
Simen Eldevik fra Ringerike Klatreklubb stod for rappelleringen

Spenning, mestringsfølelse, trygghet og glede

Anne Grete Mosengen Bye, også hun fra klatreklubben, sørget sammen med Ole Kristian Breili for at dette ble en super dag. Vi fikk oppleve spenning, mestringsfølelse, trygghet og glede – til stor fornøyelse for alle mann alle. Og de fortalte like gjerne om de arkeologiske interessante ruinene fra tidligere borger og forsvarsverk inne i skogene her ved Oppenåsen – som om naturvern, sikring og klatreteknikk.

Barnas turlag Ringerike turistforening

Ole Kristian Breili og Anne Grete Mosengen Bye fra Ringerike Klatreklubb var guider og historiefortellere.

Klokka hadde ikke mer enn så vidt passert 15:00 da jeg landet hjemme etter en utrolig spennende og innholdsrik søndag. Jeg følte at den hadde vært noe for seg selv, helt spesiell. Jeg hadde vært på toppen av et fjell!

Raskest voksende idretten

Dagen etter tok jeg turen til Hønefoss Arena – og klatreveggen der. Hadde blitt ganske nysgjerrig nå, må jeg innrømme. Den populære klubben har vekket klatreinteressen hos mange, og har vokst enormt bare på noen få år. Ved oppstarten i 2013 var de rundt 30 medlemmer – i dag er de 550!

Ringerike klatreklubb i Hønefoss arena

– Klatring er den raskest voksende idretten i Europa, fortalte styreleder i Ringerike Klatreklubb Dan Halvorsen, mens jeg fascinert sto og fulgte med på modige klatrere som var på brattkortkurs.

– Klatring er den raskest voksende idretten i Europa

Jeg møtte ham der han som regel er å finne – ved den imponerende
klatreveggen rett innenfor inngangen til den flotte flerbrukshallen. Veggen her har vært suksess fra dag én. Nå mangler vi bare noen gode uteklatrefelt, aller helst med den fantastiske Drammensgranitten – uten at jeg skal si det for høyt.Da blir de vel høye på pæra der borte, smilte han før han kløyv som en røyskatt rett opp i den steile veggen.

Fakta/mer informasjon

  • Buldring. Kommer fra det engelske ordet boulder, som betyr stor stein. Dette er klatring i lav høyde uten tau, på store steiner eller kunstige formasjoner som likner på steiner. Poenget ikke er å komme seg oppover, men bortover. Buldring er en sport i seg selv, men brukes også som trening av klatrere.
  • Crashpad (buldrematte). En spesiallaget matte som legges på bakken når man buldrer, for å redusere risikoen for skade som følge av fall uten sikring. I buldring går man vanligvis ikke høyere enn noen få meter over bakken.
  • Rappellering. Kommer fra det tyske ordet abseilen, som betyr fra tauene. Her er ikke poenget å klatre opp, men å fire seg ned. Man starter på toppen av noe høyt, for eksempel en fjellvegg, et juv eller en bygning og firer seg ned til bakken. Den som sikrer kan stå på toppen eller i bunn.
  • Brattkort (ledkort). Ferdighetsbevis for sikring av klatrere på innendørs klatrevegger. Kortet dokumenterer at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne sikre
    klatrere inne på en sikker måte, både på topptau og på led.
  • Nettsteder:

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev