Her tilbyr Randsfjorden Seilforening kurs og utlån av seilbåter. Hver onsdag fremover holder de teorikurs for alle som vil – fra nybegynnere til mer erfarne. At det er populært, særlig blant de yngste, fikk vi se sist onsdag vi var på besøk.

Dugnad og samarbeid

– Klubbhuset har vi laget på dugnad og det er blitt riktig så bra, forteller en stolt nyvalgt leder av Randsfjorden Seilforening, Bjørn Hagen. Det idylliske området langs Randsfjorden har foreningen fått disponere av Jevnaker kommune og de har gjort det enda mer tilgjengelig enn det noen gang har vært.

– Vi har laget en ny brygge med ordentlig tilgang for rullestolbrukere og vi har laget et eget omkledningsrom for de som har behov for det. Vi har fått gode tilbakemeldinger på hvordan vi har lagt til rette for at dette skal være et tilbud for alle. Et lavterskeltilbud vi er stolte av og hvor alle skal kunne delta.
Du trenger ikke investere i dyr seilbåt og kostbart utstyr. Det eneste vi krever er at når du skal ut i båt, skal du bruke vest. Har du ikke vest, kan du selvsagt låne det også, smiler Hagen.

Tradisjonsrik forening

23. august 1959, er datoen foreningen ble stiftet. Og det kan dokumenteres, skriftlig. Alt er sirlig protokollført og loggbøkene er godt ivaretatt av stifterens sønn og eldste medlem, Per-Erik Fjeldstad. Selv en erfaren og stadig aktiv seiler. Han forteller mer enn gjerne om hvordan datidens seil var laget av bomull og hvor langt tilbake den tradisjonelle Krystallregattaen går.
Det var i sin tid den største jolleregattaen i Norge. Og en vindfull søndag på det glade 80-tallet kunne man se nærmere 400 seilbåter på Randsfjorden.

– Det går historier om medlemmer som har truffet engelskmenn i London, og når de har hørt at vi har vært fra Randsfjorden og Jevnaker, har de ivrig fortalt at: Joda, der har de seilt. De har vært med i Krystallregattaen. 

Det er jo viden kjent i seilmiljøer og seilerne fra Randsfjorden kapret pallplasseringer rundt på andre regattaer.

Det var ofte speakeren sa: Er det ingen andre enn Randsfjordseilere her?

Trener og instruktør Vilhelm Koren forteller hvordan seilerne skal krysse og få seilet opp mot vinden. Han er utdannet trener sammen med Kong Harald og er en stor ressurs for Randsfjorden Seilforening.

Trener og instruktør Vilhelm Koren forteller hvordan seilerne skal krysse og få seilet opp mot vinden. Han er utdannet trener sammen med Kong Harald og er en stor ressurs for Randsfjorden Seilforening.

 

Kongen og Koren

Trener Vilhelm Koren, også han en gammel seiler og tidligere formann i klubben, står ansvarlig for teorikursene. Som utdannet med trener c-kurs er det teoretiske derfor godt ivaretatt. Og de fremmøtte blir forklart hvordan seilet skal stå opp mot vinden for å få størst mulig fart.

En annen kuriositet er selvsagt at samme Koren i sin tid tok utdanningen sammen med selveste Kong Harald – også han en kjent seilentusiast.

– Dere må justere seilet hele tiden. hold stø kurs og trimm seilene forteller Koren.

– Jo mer vind, jo lenger bak i båten skal dere! De fremmøtte lærer ikke bare å seile, men også det meste om knuter og godt sjømannskap av en forening full av erfaring og kompetanse. En annen kuriositet er selvsagt at samme Koren i sin tid tok utdanningen sammen med selveste Kong Harald – også han en kjent seilentusiast. Det burde fortelle litt om nivået og ambisjonene klubben har for videre vekst og nye medlemstall. 

Kan vi seile snart?

– I dag teller vi rundt 47 registrerte medlemmer, men vi ser gjerne at vi blir flere, skyter Hagen inn. Videre forteller han om Facebooksiden de har og nevner randsfjordseil.com. 

– Den er ikke helt oppdatert, men kikk gjerne innom altså, sier han mens han diskuterer restaureringen av en gammel Flying 15 med sidemannen. 
Foreningen venter også i disse dager på sin nye følgebåt.  De har inngått et samarbeid med kommunen og båten er tilsvarende den brannvesenet bruker. 

– Vi har alltid følgebåt når noen er ute og har hele tiden fokus på sikkerhet, understreker Hagen. 

Tina Amalie Kristiansen gleder seg til å komme på fjorden. Hun skal bare lære noe mer om seilteori denne onsdagen.

Tina Amalie Kristiansen gleder seg til å komme på fjorden. Hun skal bare lære noe mer om seilteori denne onsdagen.

Samtidig er det flere av de yngste som begynner å bli mettet på teori. 

– Kan vi seile snart, spør Kim Andre Hagen gjentatte ganger. Til svar får han at, fjorden er ikke stor nok enda, vi må vente på mer vann. Kanskje neste uke, sier Hagen. 

Et svar Kim Andre ikke er helt fornøyd med. Det tar ikke mange minuttene før han igjen står der, nå med tørrdrakt og et forventingsfullt
blikk..

Kim Andre Hagen er rustet for vind og smaken av sjø på Randsfjorden.

Kim Andre Hagen er rustet for vind og smaken av sjø på Randsfjorden.

– Ja, en liten tur da.
 Lederen av Randsfjorden Seilforening er ikke vond å be og like etter setter Kim Andre seil og kurs mot Jevnaker. 

De andre står igjen forventningsfulle og lurer på om de virkelig må vente så lenge på å seile. De har jo vært igjennom teorien og fjorden ligger jo der. Klar til bruk. Som den har gjort siden august 1959. Da eventyret  startet. Og nå skal det fortsette.

Kast loss!

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev