Det er ikke alle som ønsker å være fotballtrenere. Dette er mitt bidrag til frivillig barneaktivitet, sier Jonas Gythfeldt, som var en av initiativtakerne til å starte Kodeklubben Ringerike.

Kodeklubben Ringerike

Marius Larsen (9) og Benjamin Fjellstad (9) fra Hønefoss har vært med på Kodeklubben Ringerike fire ganger. Jonas Gythfeldt og Karen Langum veileder dem.

Marius Larsen (9) og Benjamin Fjellstad (9) fra Hønefoss har vært med på kurset fire ganger. – Det er gøy når vi kan lage ting selv, sier guttene som for anledningen har laget figurer med skumle lyder. Latteren sitter løst hos de to guttene. I dag får de lov å holde på litt på egen hånd og velge oppgave selv. Ved å programmere lærer barna at hvis det er noe de ikke liker, kan de endre det. Hvis de ønsker noe, kan de lage det.

– Vi driver på et helt enkelt nivå, og de fleste er under 12 år. Vi lærer dem å bygge et program, og ønsker å gjøre barna «robotsikre ». Roboter tar over fler og fler jobber. Vi ønsker at barna vet hva en robot kan gjøre og hva som kjennetegner en robot. Programmering og roboter henger sammen, forteller Gythfeldt. Han mener kunnskap om programmering er fine byggeklosser å ha for å forstå teknologi.

Vi vil hjelpe de unge til ikke å bare bli brukere, men også skapere, med
teknologien som verktøy.

– Det er mange som sysler med dette hjemme alene, men på et eller annet tidspunkt møter man veggen og får behov for litt drahjelp. Da er det fint å komme hit til Kodeklubben Ringerike, tilføyer han. 

Ønsker å bidra til rekrutteringen til IT-yrker og realfag

De aller fleste som er med i Kodeklubben Ringerike har aldri før holdt på med koding. De som ikke har med seg egen datamaskin får låne her. Kodeklubben Ringerike holder til i læringssenteret for voksne på Aka Arena og er en undergruppe i paraplyorganisasjonen
Kidsa koder.

Kodeklubben Ringerike

Ikke bare for gutter: Selv om det er overtall av gutter i Kodeklubben, er det stadig flere jenter som interesserer seg for koding.

– Vi vil hjelpe de unge til ikke å bare bli brukere, men også skapere, med teknologien som verktøy. I tillegg til å øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi, ønsker vi å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene og realfagene, sier Gythfeldt.

En viktig del av deres virksomhet er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og bli kjent med informatikk som fag. Til høsten ønsker Kodeklubben også å starte en kodegruppe for de litt eldre barna, fra 12 år og oppover.

– Vi håper mange tipser barna sine om dette. Med eldre barn vil vi også kunne bygge flere ting!

Kodeklubben Ringerike

Kidsa koder: Det kan være sosialt å holde på med koding. Latteren sitter løst når barna i Kodeklubben Ringerike forbereder seg på et stadig mer digitalt samfunn.

Gratis tilbud

Oskar Fossaas (15) er av de eldste deltakerne på kurset. Mamma, Ingunn Fossaas er svært fornøyd på sønnen vegne. – Han elsker å være her fordi han har stor interesse for koding og programmering. Vi hadde en fin ferie nettopp, men han lengtet tilbake til Kodeklubben, forteller moren til Oskar som selv er så opptatt med koding at han ikke har tid til å snakke med oss.

Kodeklubben ønsker å bidra til at den digitale barrièren mellom foreldre og barn skal bli mindre samt sosial utjevning, blant annet ved at deres tilbud alltid skal være gratis og kreve lite eller ikke noe utstyr med hjemmefra.

Kodeklubben Ringerike

Roboter: Det blir mer og mer vanlig at roboter tar over jobbene våre. Da er det fint å kunne bygge roboter selv.

Kodeklubbens hovedmålgruppe er elever i grunnskole samt videregående skole i Ringeriksregionen. Kodeklubben Ringerike har fått penger av Sparebankstiftelsen
Ringerike. – Pengene brukes blant annet til å kjøpe inn litt «dippedutter » vi kan bruke å bygge ting med, forteller Gythfeldt som håper enda fler barn og unge får øynene opp for koding.

Du finner mer info om Kodeklubben Ringerike her: www.kodeklubben-ringerike.no

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev