Bannerbilde: Mari Johnsen Viksengen, Ringerikes Blad.

– Her har både elevråd, foreldre, lærere, skoleledelse og skoleetat samarbeidet godt i forkant, støttet av arkitekter og ingeniører. – Men det har ingen hensikt å bygge flotte skolebygg hvis ikke innholdet – kulturen på innsiden – er til beste for både lærerstab og
elever, forteller han.

Hele verden står på menyen når 5. trinnet på splitter nye Benterud skole i Hønefoss skal velge de matrettene de liker aller best å lage.

– Pizza, roper Lina. – Hjemmelagde vårruller, sier Vanessa.
– Kjøttkaker, sier Nikolai. – Lasagne, tacos, pannekaker og biff!
– Ovnsbakt laks med agurksalat, supplerer Kasper. Bienveillance løfter et vakkert brød ut av stekeovnen.

Benterud skolePå skolekjøkkenet løfter Bienveillance stolt et duftende, selvbakt brød ut av ovnen.

Hele verden står på menyen når 5. trinnet på splitter nye Benterud skole i Hønefoss skal velge de matrettene de liker aller best å lage. Skolekjøkkenet er et sted for kreativ utfoldelse og praktisk læring.

Sightseeing rundt i bygget

Vi har lukket døren til skolekjøkkenets herlige virak bak oss, og får en sightseeing rundt i bygget. Det som slår en besøkende er at hele huset har behagelig akustikk, fra den gigantiske gymsalen, til det store amfiet i hjertet av bygget og alle de forskjellige
undervisningsområdene. Fordums gjallende skolebygg har heldigvis måttet vike plassen for rom som det er godt å være i.

Benterud skole

Godt gjennomtenkt: Skolens gymsal er kjempestor, men likevel uten gjallete og slitsom akustikk.

– Det er veldig viktig for elevenes konsentrasjon, sier Fredrik som er lærer for 6. trinnet. Klassen hans sitter konsentrert og studerer solsystemet, med planeter og måner i bane rundt solen.

Hver avdeling formet som et minisamfunn– Nei, nå må vi bevege litt på oss, opp og stå, vi må få i gang blodomløpet. Ellers blir det ikke lett å tenke. Fredrik pisker elevene opp fra stolene, til et fysisk avbrekk med  hermeleken Kapteinen befaler. Elevene Ena, Pauline og Markus er enige om at også lærer Fredrik holder koken bedre når klasserommet er godt å være i.

Benterud skole har kapasitet til å ta i mot 550 elever, og er inndelt i avdelinger etter alderstrinnene første til sjuende. Det betyr at hver trinnavdeling har kapasitet til å romme rundt 75 elever.

Benterud skole

I femte klasse bryter lærer Fredrik opp teoretisk undervisning med aktivitetsleken Kapteinen befaler.

– Denne løsningen gjør at lærerne samarbeider på en helt annen måte enn tidligere, forteller Korslien engasjert.

– Svært få lærere savner tiden da de nærmest var «privatpraktiserende». Det var ofte en ensom post. Her er hver avdeling formet som et minisamfunn, med sittegrupper, multimediarom og fellesarealer. Elevene kan deles inn i større og mindre grupper, alt etter som hva som er nyttig for gruppen og hver enkelt elev.

Roy Korslien forteller at alle undersøkelser viser at norske skoleelevers resultater er bedre og jevnere, når lærerne kan samarbeide i team. 

– Skolen er i endring, og her på Benterud har vi alle forutsetninger for å gi elevene den læringen de trenger for å møte framtiden.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev