Nærmest urørt, sa jeg, men det er mest fordi når jeg tenker meg om, er det ikke så rent lite mennesker som har vært der oppe. Ikke bare fra Ringerike. Men hundrevis av Oslo-folk valfarter også dit med busser satt opp fra hovedstaden. Ringkollbussen. Oslo – Ringkollen to ganger daglig i ski-sesongen.

Helt i begynnelsen av Nordmarka ligger Ringkollstua. Eid av Ringerike kommune – på kommunal grunn, besøkt av tusenvis av gjester gjennom mange år. I 2014 tok Fossen Friluft over driften og de tenker langt utover vanlig varmestue kun lørdag og søndag med varm kakao, toddy, boller, fuktige ullsokker og skiklær hengende over panelovner, for å si det sånn.

Ringkollstua

SFO med kanopadling, rappelering, jakt og mye mer

Mange har gode minner og opplevelser herifra, og flere er det i ferd med å bli. Den dagen vi er der oppe er heller intet unntak. Rundt ti lune kuldegrader, sol, blå himmel og snøkanoner som freser nedenfor i alpinanlegget. Helt greit det, må vi innrømme. Hver tirsdag og torsdag stormer nærmere tretti barn fra ulike skoler på Ringerike ut av bussen som har hentet de etter skoletid. Sjåføren
heter Espen Sparstad, er eier og daglig leder av Fossen Friluft og smiler om kapp med sola på Ringkollen.

Espen Sparstad

– Her holder vi på med mange aktiviteter, forteller han. Og det er virkelig et utvalg av aktiviteter ungene kan være med på. Rappellering, fjellklatring, skigåing på vinteren og kanopadling om sommeren er bare noe av det ungene får oppleve under kyndig veiledning fra de ansatte hos Fossen Friluft.

– I høst har vi også brukt onsdagene til å gå på jakt, og det er noe vi ser for oss å satse videre på, forteller en engasjert Espen Sparstad om SFO tilbudet på Ringkollen. Men det er ikke bare etter skoletid barn og ungdom har et tilbud her oppe.

Friluftstilbud til psykisk utviklingshemmede

– I sommer hadde vi seksti barn her gjennom fem dager. Det var full aktivitet og tilbudet var svært populært, forteller han. Fossen friluft har også hatt et høstferietilbud til barn og unge i regionen. – Begge «aktiv tilbudene» har vært heldagstilbud og vi har holdt det gående her oppe fra klokken 8 til 16. Men de har stadige planer om å kunne tilby noe mer. – Vi ønsker å lage et aktivitetssenter her oppe. Noe vi kan ha gjennom hele året, men det er
klart det kan ta litt tid, og vi må ta små skritt om gangen. I tillegg til SFO– tilbud, har Fossen Friluft også henvendt seg til det private næringslivet og samarbeider med Ringerike kommune.

Fossen Friluft

– Vi har hatt et friluftstilbud til psykisk utviklingshemmede i snart fire år, og det har vært veldig givende. Da har det vært opptil tolv deltakere som har fått boltret seg her oppe i naturskjønne omgivelser. Espen og de andre ansatte har lang erfaring med å jobbe med mennesker. Han har bakgrunn fra Forsvaret og er lidenskapelig friluftsinteressert.

Det er virkelig et godt utvalg aktiviteter ungene kan være med på. Rappellering, fjellklatring, skigåing, kanopadling og mye mer.

Det er nesten så jeg ønsker jeg var tilbake til barndommen og kunne fått være med på SFO tilbudet sammen med de andre ungene på Ringerike. Bare tatt på meg gummibuksa, vottene med klyper på, snørt beksømstøvlene, tørka snørra på jakka og latt det stå til med klatring, hoing og skrubbsår. For en fantastisk tanke.

Ringkollen Fossen Friluft

Mestring og læring hele tiden

– Dette er en opplevelses- og læringsarena litt utenom det vanlige, forteller han videre mens vi er langt tilbake i egne tanker. Vi er opptatt av at de som er med skal få føle på mestring og læring hele tiden, fortsetter Espen engasjert. – Vi
ønsker oss et «Langedrag light» her oppe, med en skikkelig klatrepark, selvsagt, men det er litt vanskelig å få til med en gang, sier Sparstad videre.

Vi er opptatt av at de som er med skal få føle på mestring og
læring hele tiden.

Vi står kanskje litt alene her oppe, men vi har et mål om helårsdrift. – Vi tilbyr teambuilding og har satt i stand et
mindre møterom for det lokale næringslivet med eget kjøkken og skjenkebevilling. Det er et bra tilbud for de som ønsker noe annet enn de tradisjonelle hotellkonferansene. Og så ønsker vi oss noen skikkelige lavvoer her oppe, så vi kan tilby overnatting for gjester som vil ha noe litt utenom det vanlige.

– Nøkkelen er allsidigheten vår og aktivitetene vi kan tilby her oppe. – Nå har vi inngått en ny avtale om drift med Ringerike kommune som strekker seg til 2025. Vi ønsker at det skal det være åpent her, og vi skal fortsette å tilby noe litt annerledes, forteller han videre, samtidig som vi nesten er tilbake til virkeligheten og plutselig kommer på at beksømstøvlene har blitt for små. Men fordelen med SFO tilbudet, er jo at jeg ville blitt kjørt hjem igjen også. For det ligger også inne i tilbudet. Eller rett og slett en liten konferanse med jobben.

Det er nok bare å ringe, for Espen henter garantert. Og så kjører han deg sikkert hjem igjen også, hvis det skulle være nødvendig.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev