Vi har kanskje ikke en pub som ”Cheers ” i Boston eller en ”Frihetsgudinne” som monument over en blomstrende sivilisasjon. Vi har heller ikke verdens største kjøpesenter, som gigantiske ”Dubai Mall”, der1200 butikker og 160 restauranter holder til under samme tak. Ei heller finner vi handlegater som i Paris, London, Milano, Barcelona eller Hong Kong, hvor verdens fremste designere viser fram ”siste skrik”.

Og sist jeg sjekket, var det ikke en komikerklubb eller et operahus å oppdrive i ”den grønne region”, en Picasso- vernissage å gjeste, eller mulig å bestille bord ved en restaurant som kan smykke seg med en Michelinstjerne eller to i vår vakre by. Det er heller ikke plass til 70.000 ihuga fotballfans på Aka Arena eller i tilsvarende hockeytilhengere i ishallen et steinkast unna. Sist og aller minst, er det fortsatt science fiction å få koble bok med kaffe?

Slik vi ser det store i det små hos hverandre (det er derfor vi holder ut), kan vi også se hvordan lille Hønefoss har vokst til å bli ganske så stor i løpet av få år. På nordsiden av byen, også kjent som ”Norsia”, finner vi et lite kulturhus med pub (eller var det omvendt?) hvor ”alle kjenner navnet ditt”. Kooperativen er stedet, hvor gjestene stadig skjenkes kunnskap om humlebrygget, nyter musikalske opplevelser og kjører debatt på temaer innenfor politikk og filosofi.

Oppgangsaga foran Hønefossen

Med ”Oppgangssaga” i forgrunnen, som et lysende symbol på vår sivilisasjons vugge gjennom elva og tømmerfløtingen, har vi et vidunderlig fossefall å beundre hver gang vi passerer bybrua.

Navnet på byen vår, Hønefoss, er kanskje vanskelig å oversette til fremmedspråklige, men neste gang du sier ”Chicken falls”, si det med stolthet.

Det vi kjente som Hønefoss senteret ble i 2008 forvandlet til ”Kuben”, et kjøpesenter som har alt du trenger og gjør livet ditt enklere. Ja, spesielt nå som butikken ”Enklere liv” flyttet inn i 1.etasje.

Det kan være fristende å bli her inne, men ikke gjør det. Husk at du er i storbyen nå, det finnes flere handlegater der ute å oppdage. Små butikker med hyggelig betjening som håper at nettopp du tar turen innom.

Jeg nevnte mangelen på komikerklubb. Kanskje alle har det så morsomt på jobb at de ikke trenger å ha det gøy på kvelden også? På spiseriet Eger & Co. har de tenkt på deg som søker urbane opplevelser uten å måtte ta turen til hovedstaden. Støtt og stadig arrangeres kvelder med Stand-up med nasjonale komikernavn på blokka. I tillegg til DJ-kvelder, fredagsquiz, konserter og nyvinningen ”Åpen Mikrofon”, er det nesten så man får tilfredsstilt behovet for å ta en storbytur.

Eger & co i Hønefoss

Jeg har ikke glemt lokalkulturens storstue, Ringerike kultursenter. Denne høsten har både navn som Bård Tufte Johansen, Odd Nordstoga, Tor Endresen og Elisabeth Andreassen funnet veien hit, alle nasjonale størrelser, i tillegg til kjente og kjære artister fra lokale strøk.

Ringerike kultursenter

Dessuten, film er også kultur . I november pusset Hønefoss kino opp Sal 2, (av totalt tre saler), og kan dermed by på en enda mer behagelig kinoopplevelse. Gjennom hele vinteren kan du oppleve operaforestilinger på kino. Du trenger ikke dra til et operahus, når et operahus kommer til deg. Det er en smak av storby det også.

Ingen Picasso henger på veggene i Fengselet, men grafikk av Alexander Stub, verker av Holemalerne, signerte fotografier i svart-hvitt fra musikalske høydepunkter med fiolinist Sarah-Erin Bye, sanger Nikoline R. Christensen samt danser og musikalartist Christoffer Solberg, alle vinnere av Celledelingsprisen.

Kulturstiftelsen Fengselet

I lokalene har publikum også fått oppleve Jailhouse Rock, lørdagsjazz og ”Kulinarisk aften”. For vi har ikke glemt at Fengselet også huseret Brasserie, med kanskje den lekreste restaurantmenyen i byen. Uten forkleinelse for noen.

Mulighetene for gode matopplevelser finnes i både Ringerike, Jevnaker og Hole. Vi har til og med fått en Burger King, noe som for mange er en storbyfornemmelse.

Vi slipper ikke kunstverdenen riktig enda. Enhver storby med respekt for seg selv har gatekunst. Denne sommeren ble fire magiske verk til under bybrua. Med spraybokser og skisser for hånden, sto kunster og kulturskolelærer, Børge Brekke, klar til å realisere sine ideer. Til sammen fire motiver smykker nå brukarene, til stadig og fornyet beundring fra forbipasserende.

Gatekunst av Børge Brekke

Enhver storby med respekt for seg selv har et fotballag som er elsket (og hatet) av folket. Hønefoss BK og Ringerike Panters er også dette, men i lommeformat. Toppidrett er også en turistattraksjon. To turer til Old Trafford bekrefter det.

Ringerike Panthers

Så var det altså denne kaffen, da. Det som skiller storby fra småby er at menneskene lever ”i byen”, ikke bare rundt. Når mennesker lever ”i byen”, bruker man også byrommet på en helt annen måte. Vi kombinerer på en helt annen måte.

Lunsjen inntas på en lunsjrestaurant (check!), vi kan dra ut på en onsdag uten at det medfører ”kuppelhue” på jobb neste dag (check!), og vi kan drikke kaffe på biblioteket eller lese bok på kafeen. Cafe Clint er et godt alternativ, noe mange benytter seg av.

Cafe Clint i Hønefoss

Selv får jeg alltid følelsen av å være på farten og på vei, når jeg bestiller en dobbel cappucino.

Byens beste? På Baker Narum, Søndre Torv. Noen småbyfavoritter må man få beholde.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev