Det hele startet i Hønengata; I søken etter nye utfordringer, slo Britt og Børre Kongsmo til, da Lillemor Raastad i 2003 bestemte seg for å selge sin folkekjære skobutikk i kjelleren på Coop Mega. Britt fikk dermed realisert sin drøm, mens Børre tok permisjon fra jobben som fengselsbetjent for å hjelpe til. Permisjonen, som stadig ble forlenget, endte til slutt opp med at han sa opp jobben. Sammen med sin kone Britt ville han fortsette å drive og utvikle det som skulle vise seg å ha et meget stort potensiale.

Der kjøpte jeg mine aller første sko da jeg flyttet til Hønefoss.

Da Granum Sko noen år senere skulle legges ned, skylte det en bølge av nostalgi over ekteparet Kongsmo. ”Der kjøpte jeg mine aller første sko da jeg flyttet til Hønefoss. Det var liksom skohjørnet i byen. Vi kunne rett og slett ikke la det gå tapt”, forteller Børre. Dermed endte de opp med to skobutikker og til sammen 11 medarbeidere.

 Sko deg HønefossTrude Berger er en av medarbeiderne med lang fartstid hos Sko Deg - og hun mener utvilsomt at hun har drømmejobben.

”Det å jobbe med sko, er noe helt spesielt. Hos Sko Deg legger vi vekt på god og riktig veiledning. Vi kjenner jo etter hvert godt både smak og passform hos alle våre faste kunder. Alle de gode tilbakemeldingene vi får, gjør arbeidsdagene til en god opplevelse. Og så er det veldig sosialt, da”, forteller Trude Berger, en av medarbeiderne med lang fartstid hos Sko Deg.

 Ser stadig etter nye løsninger

Det tok imidlertid ikke lang tid før behovet for større butikk og bedre lagerkapasitet meldte seg. Så da lokalet i ”Thoresen-gården” så beleilig ble ledig i 2013, pakket de sammen og flyttet rett over gaten. Etter en solid innsats fra eierne selv, pluss et nevenyttig dugnadslag, stod drømmelokalet klart sommeren 2013.

250 kvadratmeter lyse og moderne lokaler, og hele 300 kvadratmeter med oversiktlig lager. Dette kommer godt med når de parallelt med en stadig økende trafikk i butikken, leverer sko til hele landet via nettbutikken Miinto.no.

Sko Deg Hønefoss

 Men det stoppet ikke der! Da Coop Mega åpnet etter en omfattende ombygging tidligere i år, var det med en ny kles- og skobutikk på plass. ”Vi vurderte frem og tilbake hvorvidt vi skulle satse videre i Hønengata. Svaret ga seg selv da vi så planene for lokalene. Så i stedet for å stenge, kjøpte vi Monas Butikk. Denne slo vi sammen med Sko Deg og åpnet en helt ny sko- og klesforretning på 270 kvadratmeter. Vi hadde samarbeidet tett med Monas Butikk i en årrekke, så sammenslåingen føltes helt naturlig. Mottakelsen av den nye butikken har vært strålende. Dette er et konsept vi har stor tro på”, forteller Børre.

 Lidenskap for sko

Det er ikke tvil om at Britt og Børre driver sine butikker med sjel og innlevelse. De er begge fremoverlente med målsetning om å være ”best i klassen”, det være seg på både kvalitet og service. Seks dager i uken er de på plass i butikken – og gjerne helst litt mer.

Vi strekker oss langt for å gjøre kundene fornøyde.

”Jeg elsker å selge sko. Derfor har jeg medarbeidere som tar seg av papirarbeidet, slik at jeg selv kan gjøre det jeg er best på - nemlig være ute på gulvet og hjelpe kundene. Det er mange hensyn som må tas i jakten på den perfekte skoen, og god veiledning er helt avgjørende. Størrelse, passform, lest, helhøyde og farge, det er mye som skal klaffe. Vi anmoder våre kunder om å deponere og prøve skoene hjemme, eller gjerne ta med antrekket i butikken og prøve det sammen her. Vi strekker oss langt for å gjøre kundene fornøyde”, forteller Børre.

 Sko Deg Hønefoss

”I Haugsbygd ligger snøen fremdeles, så jeg trengte faktisk noen nye vintersko. Da er det godt å vite at det alltid er hjelp å få her. Selv i dag, med en forespørsel som ligger litt etter sesongmessig”, forteller Dagfinn Nilsen, mens han konstaterer at han nok en gang fant det han var ute etter. Med seg har han sin kone Marit Muggedal Nilsen som benyttet anledningen til å ta en titt på vårnyhetene.

 Møt våren i nye sko

Våren er på alle måter høytid i skobransjen. Hvem har vel ikke kjent på det kjære vårtegnet det er å plassere fórede vinterstøvletter på loftet, for så å kjøpe seg nye vårsko? Innenfor dørene hos Sko Deg jobbes det i disse dager på spreng med sesongskiftet. Daglig ankommer pallevis av spennende vårnyheter fra velkjente merker som Ecco, Tommy Hilfiger, Peter Kaiser, Brunate, Rieker, Lloyd, Toms og så mange, mange flere …

 Sko Deg Hønefoss

Sko Deg Hønefoss

”Dette er definitivt den tiden på året hvor det er mest varer i butikk, og for ikke å snakke om på lager. I tillegg til å fornye vår- og sommerfottøyet, står store anledninger som konfirmasjoner og 17-mai for døren. Da er det praktisk å kunne sko opp hele familien under ett og samme tak. Og skulle du ikke finne noe som passer helt - vel, da kan vi både få tilpasset og spesiallaget sko på forespørsel”, understreker Børre som strekker seg langt for å få fornøyde kunder.

Sko Deg Hønefoss

Sko Deg Hønefoss Sko Deg Hønefoss

Ecco er den største merkevaren hos Sko Deg, med en egen konseptavdeling. I årevis har det danske kvalitetsmerket markert seg med egenskaper som komfort, funksjon og kvalitet, noe kundene vet å sette pris på. Det har resultert i at butikken har posisjonert seg som en av landets mestselgende forhandler av merket, med unntak selvsagt av Ecco sine egne butikker.

 Sko Deg Hønefoss

”Denne skoen er unik. Den finner du ikke andre steder enn hos oss. Hos det italienske merket Brunate, får vi designet og laget sko etter våre egne ønsker. Det er slike ”krydder” som bidrar til å gjøre bransjen så spennende”, forteller Børre mens han viser frem en av vårens go’biter.

 Sko Deg Hønefoss

Selv om Børre har ”stålkontroll” på hele butikken og mer enn gjerne hjelper til i alle avdelinger, er det utvilsomt i herreavdelingen han trives best. Og av alle de flotte merkene Sko Deg har å by på, må han innrømme å ha utviklet et helt spesielt og personlig forhold til Lloyd. Det aller morsomste han gjør, er imidlertid å hjelpe de unge konfirmantene. ”Det er noe eget å se reaksjonene til stolte konfirmanter, i det de bytter ut velbrukte joggesko med blankpolerte pensko. De vokser på det. Men så liker vel alle å ha på seg pene og velstelte sko. Spesielt når de i tillegg finner ut at dressko også kan være gode på foten”, mener Børre.

Sko Deg Hønefoss

 Sko Deg Hønefoss

”Gutte-parkering” er en av Børres mange gode idéer – og som har fått sin fortjente respons.

”Det er en kjent sak at ikke alle menn trives med å gå i butikker. Det har vi tatt på alvor. Med et par komfortable stoler, dagsferske aviser og selvbetjent kaffemaskin, er overskreden tidsbruk aldri noe tema blant våre kunder. Og selvsagt er damene også hjertelig velkomne til å slå seg ned her. Og skulle du ikke ha tid til å nyte kaffen her, så byr vi gjerne på en ”Coffee-to-go”, avslutter Børre, med glimt i øyet.

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev