Den tyske pølsemakeren Karsten Siegel lager håndlagede Thüringer meter for meter. Med naturtarm. Hvis tynntarmen fra en gris er 28 meter lang, kan man hvis man er heldig med utnyttelsesgraden få laget opptil 24 meter pølse i
en runde. Delt opp i passelige spiselengder med en artig “håndledd-snurr”, vokser pølse-kjede-stabelen på benken raskt. Etter det, henges de pent opp i steamskapet, der de blir varmebehandlet. Disse pølsene skal ikke røykes, men det samme skapet kan gjøre det og. Farsen er laget på huset, på samme stødige oppskriften, eller resepten som de kaller det her, som ble importert over disk for cirka 1,5 pølsemakergenerasjoner siden.

Leiv vidar slakteforretning

Karsten Siegel passer på at alle de nystappete pølsene henger perfekt før varmebehandling i steamovnen.

Utgangspunktet var tyske speidere på ferie i Hønefoss som savnet sin pølsefavoritt, og dermed gikk til den lokale pølsemakeren med oppskrift hjemmefra – og en ganske stor pølsebestilling!

– Dette er altså en skikkelig pølseklassiker for oss, forteller Arne Vidar – pølsemakeren over alle pølsemakere. For ham er det viktig å videreføre tradisjoner. Det er mye av hans motivasjon for å satse på spesialbutikk, i en hverdag og i en kultur der de fleste finner det de trenger i selvbetjeningsbutikker med hyllemetere med ferdig pakkede varer.

Leiv vidar slakteforretning

Mari Grønvold skjærer gode skiver av den utrolig gode spekepølsa – den som aldri endrer sammensetning!

Det var en tid da Hønefoss hadde minst ti slakterforretninger, de lå på omtrent annenhvert gatehjørne bortover her, forteller Vidar d.y. mens han ser ut av vinduet og peker bort på brillebutikken på nærmeste hjørne.

Vi mimrer også litt om fiskebutikken som tidligere lå tvers over gaten her. Den som hadde fersk torsk med lever og rogn i januar – og småmakrell med rigor mortis i juli. Der man fikk rognløse reker om våren, og stappfulle taskekrabber når høstkveldene kom krypende. Den er det nok mange som kunne tenkt seg å se gjenoppstå!

Leiv Vidar

Fisk hos slakter'n

Enda godt at vi i den rikholdige Leiv Vidar-butikken også finner produkter fra lokale innlandssjøer. Trond B. Karlsen forteller om det gode samarbeidet med
Villfisken i Ådalen. Som på utrolig vis har klart å bygge en solid og bred plattform av bearbeidet innlandsfisk, med egenutviklete spesialprodukter og popularitet langt utenfor Ringerikes grenser.

Det var en tid da Hønefoss hadde minst ti slakterforretninger, de lå på omtrent annenhvert gatehjørne bortover her.

Karlsen viser oss også et fantastisk utvalg av oster i alle varianter, veldig mange av dem fra små norske
produsenter. Og masse spennende spekemat, mye egenprodusert,
som for eksempel den orginale spekepølsa fra gamledager – laget på Leiv Vidars egen resept. Annet kjøpes inn fra kvalitetsprodusenter – for eksempel fra Ask Gård på Ringerike.

Leiv Vidar slakteforretning

Wienerøl til wienerpølse – det kan vel ikke bli feil?

Vi finner i tillegg et godt utvalg grønnsaker, oljer, edikker – og urter på glass og krukker. Jeg ser ingen grunn til å oppsøke andre matbutikker for å dekke viktige behov.

Bak veggen

Kjøttproduktene forøvrig tas nøye hånd om bak butikkveggen – inne i produksjonskjøkkenet. Eva Mette Brynested viser frem et utrolig systematisk kjølelagersystem, der forskjellige kjøttstykker ligger til modning. Rekker og rader oppetter veggen med hvite bokser, alle med notater og datoer på. Når riktig antall ”hengedøgn” er oppnådd, havner utvalgte biter i butikkdisken – klare
for gryte eller grill.

Her inne i butikkens aller helligste er det forøvrig full aktivtet med mye annet også. Rosa post-it-lapper med diverse cateringbestillinger dekker en halv vegg, og fat og beholdere fylles opp med delikate retter som skal ut til forskjellige anledninger, i tillegg til det som skal ut i butikkdisken. Det er til forretningslunsjer, møter og konfirmasjoner. Og til hagefester – med full grillservice. Bestillingene er både små og store, og alle får det beste
butikken har å by på – fersk håndlaget mat!

Leiv vidar slakteforretning

Bedriftens verdigrunnlag står skrevet på veggen.

Jeg liker meg her. Rausheten kommer i alle former; fra imøtekommende ansikter og tilstedeværelse – til varm suppe og et godt håndtrykk.

Det ligger en stemning og en duft i hele kulturen her som sier:

– Vi gjør vårt beste. Det er vår lidenskap. Vi elsker jobben vår!

Leiv Vidar Kjøtt & Delikatesse

Adresse: 
Storgata 7 (Arkaden i gågata)
3513 Hønefoss

Hjemmeside

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev