Hvis noen skader seg underveis er nestemann pliktig til å hjelpe til, smiler Torjus Winther relativt overbevisende når vi møter han ute i terreng-løypene på Eggemoen sent i oktober.

I skogene ved Buttentjern, hvor Ringerike Skytesenter har stilt et fantastisk område til disposisjon, har han allerede i flere dager ryddet stier og skogsveier for å kunne arrangere Ringerike Enduro 2017.

Torjus Winter, Ringerike Enduro

Terrengsykling handler om mye annet enn konkurranse og halsbrekkende stunt i skogen. Krokskogen cykleklubb er en breddeklubb med tilbud for barn helt ned i 3-årsalderen, forteller Torjus Winter.

– Vi leier området og klubbhuset av skytterklubben og har hatt god dialog med grunneiere og miljødirektoratet, som setter pris på at vi holder området vedlike og rydder stier her oppe, forteller Winther videre. – Det er et perfekt utgangspunkt for sykling, sier han, samtidig som han sender en stor takk til både jegere og grunneiere. Og han er rask til å nevne de mer enn tjue andre funksjonærene som stiller opp.

Norges fremste stisyklister

Krokskogen cykleklubb har invitert Norges fremste stisyklister til Ringerike, og de møtte opp i hopetall. –100 syklister stiller til start, og vi har også noen lokale fra vår egen klubb som er der ute nå, forteller han ved startområdet.

Vi leier området og klubbhuset av skytterklubben og har hatt god dialog med grunneiere og miljødirektoratet, som setter pris på at vi holder området vedlike og rydder stier her oppe

– Det er syklister fra hele Østlandsområdet som har tatt turen, og det er veldig artig at det er såpass mange her, smiler han videre. Torjus virker rolig som skjæra på tunet, og han var i hvert fall ikke preget av at dette er første gang klubben arrangerer et terrengløp
av denne størrelsen.

Denne dagen hørtes ikke skarpe skudd, og selv om tåka minnet om kruttrøyk, forsøkte Torjus å overbevise meg om at det i hvert fall var tilsynelatende trygt å legge ut på sykkel innover i skogene her. Hvis du er riktig skodd, da selvsagt.

Ta høyde for at du blir våt og møkkete

For ved å være med på et Enduroløp må du ta høyde for at du blir våt, du blir møkkete, gjørmen henger fast under beina og oppover ryggen, i nakken og selvsagt på sykkelhjelmen. Håret (hvis du har det) trenger jeg ikke nevne en gang.

Barndommens herlige glede over sølevann er raskt tilbake og du blir støl og mørbanket. Sånn er det bare. Det handler om terreng, skikkelig ulendt terreng. Og det er både vått og glatt i skogen på høsten. Derfor kan du være uheldig å ta et godt gammeldags
«svalestup» over styret i de bratteste og glatteste partiene. Det må du bare regne med hvis du tar sjansen og setter utfor i et Enduroløp.

Ringerike Enduro

Og de som gjorde nettopp det, de som satte utfor i trikotklær, skibriller og sykkelsko. Det var de jeg tenkte på når jeg nevnte barndommens gleder over sølevann. For selv om de lå og kava i gjørma, så lo de av hele sitt hjerte og det skinte hvitt fra tennene gjennom
de utallige gjørmete ansiktene som raste forbi meg i skogen. For det går raskere når du sitter på en sykkel. Hindrene og de krappe svingene kommer mye raskere og rett imot deg når du ligger i 30 km/t enn om du, som meg, tar bena fatt.

Og farten du har påvirker selvsagt hvordan du takler løypene. Litt for fort og litt for hardt på bremsen – Ja, da ligger du der i gjørma og kaver … Da kan du ikke annet enn å le og prøve å stable deg på beina igjen. 

Ganske utrolig faktisk. Herlig og barnlig glede. Men terrengsykling er selvsagt ikke bare for menn i midtlivskrise og med mål om merket på Birken, for å si det sånn.

Ringerike Enduro

Regionens ledende terrengsykkelklubb

Terrengsykling handler om mye annet enn konkurranse og halsbrekkende stunt i skogen, og takk for det. Krokskogen Cykleklubb ble etablert i 2013 og er regionens ledende terrengsykkelklubb. Formålet er å stimulere til økt aktivitet gjennom nettopp sykling.

– Vi har vel rundt 250 betalende medlemmer, og selv om ikke alle er like aktive er dette en breddeklubb med tilbud for barn helt ned i 3-årsalderen, forteller Torjus. – Vi har fokus på det sosiale, og ønsker å gi et tilbud til flest mulig. Vårt ønske er at alle, uansett
nivå, skal føle seg velkommen hos oss. Vi har rundt 50-60 barn og unge i klubben og til våren starter vi opp igjen med barnetrening, avslutter han.

Hanne Kroknes

Hanne Kroknes er litt over gjennomsnittet interessert i sykling, og mener det er en fantastisk måte å bli kjent med nye mennesker på.

Vi har fokus på det sosiale, og ønsker å gi et tilbud til flest mulig. Vårt ønske er at alle, uansett nivå, skal føle seg velkommen hos oss.

Om det i Krokskogen Cykleklubb primært handler om terrengsykling, forteller også Hanne Kroknes som vi møter ute i løypa, om andre muligheter ved å finne frem to-hjulingen. Selv om hun nok er litt over gjennomsnittet interessert i sykling, har syklet Grenserittet, Birkebeineren og er med i «Bike for Peace» hvor hun blant annet har
syklet mye på landsbygda i Vietnam, er hun opptatt av det sosiale ved sykling.

Sykkel skaper kontakt

Det er en fantastisk måte å bli kjent med nye mennesker på, understreker hun. – Og du trenger heller ikke det nyeste og dyreste utstyret for å ha glede av å komme deg ut i naturen og langs landeveien, forteller hun, samtidig som «mannen på den røde sykkelen» ligger langflat med ansiktet godt plantet ned i gjørma og tennene skinner om kapp med høstsola.

Ringerike Enduro

– Det er bare å komme seg opp igjen og sykle videre, ler han. Og blir borte mellom trærne.

 

Mer informasjon

  • Enduro er en terrengrittform som forener egenskaper fra både utfor og rundbane. 
  • Som regel 3-4 etapper med grovt terreng, mest nedover men også bortover, som skal forseres.
  • Rytterne har tidslommer i mellom etappene hvor de må forflytte seg selv og syklene til start.
  • Krokskogen Cykleklubb er en klubb av sykkelentusiaster og for syklister.
  • www.krokskogenck.no

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev