Sammen med blant annet Tord Asle Gjerdalen har han bidratt i etappetreninger som oppkjøring inn mot årets maraton, som med sine tyve år feirer et velfortjent jubileum. Norges største maratonstafett går av stabelen i midten august og avsluttes med tidenes maratonfestival på ærverdige Sundvolden hotell.

Folkehelse i fokus

For over 20 år siden startet Ringerikes Blad sammen med IL Holeværingen, IL Jevn og Ringerike O-lag løpefesten. Med fokus på bredde, folkehelse og mangfold er ideen tuftet på å aktivisere vanlige trimmere gjennom regionens tre kommuner. Med start i Hole, går etappene gjennom Ringerike og løperne heies gjennom hele løypa til endelig målgang på Jevnaker. Hvilken herlig mulighet til å bli litt bedre kjent i nærmiljøet. 

Og hvilken herlig opplevelse det var for Lars Fredrik Onsaker da han til ellevill jubel passerte målstreken i sitt første Ringeriksmaraton i fjor.

– Det eneste jeg klarte var å vise tommelen opp. Jeg var så stolt av meg selv.

 Lars Fredrik Onsaker trener gjennom hele året hos Spina fysioterapi med Ringeriksmaraton som sitt store mål.
Lars Fredrik Onsaker trener gjennom hele året hos Spina fysioterapi med Ringeriksmaraton som sitt store mål.

– Det var så mye applaus og heiarop at jeg helt glemte hvor sliten jeg var, stråler Jevnaker-gutten når han forteller om sin egen opplevelse rundt folkefesten.

– Det eneste jeg klarte var å vise tommelen opp. Jeg var så stolt av meg selv. Etterpå tenkte jeg at det var synd det var et helt år til neste gang, samtidig som det har motivert meg hele tiden, sier Lars Fredrik videre.

Om han stiller til start igjen i år?

– Selvsagt. Og jeg gleder meg, forteller den unge løperen mens han forbereder seg sammen med treningskamerat Tobias Nilsedalen (stiller til start for tredjegang) på tredemøllen i Spina Fysioterapis lokaler midt i hjertet av Hønefoss sentrum.

 Spina fysioterapi

Her er det mulig for barn og ungdom som ikke spiller fotball eller ikke helt finner seg til rette innenfor annen idrett å komme et par ganger i uken og trene sammen med jevnaldrende.
-Lars Fredrik tar seg ut hver gang, sier en tydelig imponert Heidi Wiik. Hun er ansvarlig for barn og unge ved Spina Fysioterapi og Manuell terapi. Utdannet fysioterapeut med hovedvekt på barn med motoriske vansker, er hun ikke sen om å rose maratonjubilanten.

– Dette er femte året vi stiller med eget lag til start i Ringeriksmaraton, og det er veldig motiverende å få være med på dette. Vi er veldig takknemlige for at arrangøren har såpass takhøyde og gir oss muligheten til å være med. At ikke alle skal løpe på tid, men at alle får være med. Det er det mange som kunne tatt etter og lært litt av, forteller hun videre.

– Vi har jo også vårt eget maratonjubileum i år. Vi stiller lag for femte året på rad, og har meldt på 19 deltakere som skal dele de åtte etappene seg imellom. Her er det barn og unge som har lagt om livsstilen sin og gleder seg stort over å få være med på festen, forteller hun ivrig videre, mens Lars Fredrik stadig øker farten på tredemøllen i bakgrunnen.

Kari-Johanne Teslo-Andersen, Tobias Nilsedalen, Lars Fredrik Onsaker og Heidi Wiik gleder seg og ser fram til Ringeriksmaraton. Spina fysioterapi stiller lag for femte året på rad.
Kari-Johanne Teslo-Andersen, Tobias Nilsedalen, Lars Fredrik Onsaker og Heidi Wiik gleder seg og ser fram til Ringeriksmaraton. Spina fysioterapi stiller lag for femte året på rad.

– Det viktigste for helsen er at de unge deltar, at de får være med er helt fantastisk. Vi starter et par timer før de andre og kommer i mål omtrent samtidig. Idretten må ha fokus på deltakelse og moro. Med folkehelsa i fokus er det akkurat dette Ringeriksmaraton handler om. Det er klart vi gleder oss, avslutter Wiik med et stort smil. Kollega Kari-Johanne Teslo-Andersen bekreftet det viktige prinsippet om folkehelse i fokus. Hun er ansvarlig for Spinas egen lungegruppe hvor de også tilbyr medisinsk treningsterapi i de flotte lokalene.

Ethvert tempo

Ved Hole Herredshus var det godt fremmøte når den første etappen skulle testes i slutten av april. Fem kilometer skulle tilbakelegges og arrangør Ringerikes Blad og medansvarlig for denne etappetreningen, Hytteplan stilte med veiledere tilpasset forskjellige nivåer.

Egil Jacobsen fra G-Sport Hønefoss er stort sett til stede når det skal løpes
Egil Jacobsen fra G-Sport Hønefoss er stort sett til stede når det skal løpes

Ved å henge seg på veilederne kunne den enkelte selv velge tempo tilrettelagt den enkelte. Om du løper kilometeren på fem blank eller 8 minutter spiller ingen rolle. Her var det lagt opp til et tempo for alle. Veilederne var merket med gjennomsnittstid på ryggen, så det var bare å ”henge seg på haren”. Et flott og motiverende tiltak, synes de mange fremmøtte.

Arild Arntzen i flott driv nedover Steinssletta.
Arild Arntzen i flott driv nedover Steinssletta.

-Maraton på hjemmebane er best

Jorunn Larsen var sammen med Arild Martinsen og Bjørn Nymoen noen av trimmerne som gledet seg over denne muligheten. – Jeg har vært med på Ringeriksmaraton flere ganger tidligere, men i år har jeg ikke noe lag å løpe med. Jeg misunner de som har det, men kanskje jeg finner meg et lag her, ler den blide løperen etter målgang på første etappetrening.

Jorunn Larsen, Arild Martinsen og Bjørn Nymoen er for maratonveteraner å regne, men ser som alltid fram til Ringeriksmaraton.
Jorunn Larsen, Arild Martinsen og Bjørn Nymoen er for maratonveteraner å regne, men ser som alltid fram til Ringeriksmaraton.

Hun er en meget erfaren løper og forteller at hun har løpt New York maraton hele fire ganger, skal stille til start i Berlinmaraton i september, har løpt sentrumsløpet i Oslo flere ganger, men at ingenting kan måle seg med maraton på hjemmebane. – Vi er en gjeng som trener sammen og dette er en kjempemulighet og bare moro å være med på, avslutter hun i det treningskameratene Bjørn Nymoen og Arild Martinsen passerer målgang og ønskes velkommen med saft og varme klemmer.

Om det finnes tvil, er dette et av flere eventyr denne sommeren på Ringerike. En maraton for alle, med folkehelse, bredde og humor i fokus er det bare å melde seg på.

Du ønskes garantert hjertelig velkommen til jubileumsmaraton og tidenes maratonfestival.

Ringeriksmaraton

  • Norges største maratonstafett
  • Start på Vik i Hole, mål på Nesbakken på Jevnaker
  • Ideen bak Ringeriksmaraton er å aktivisere vanlige trimmere til et løp gjennom de tre kommunene våre; Hole, Ringerike og Jevnaker
  • Deltakerne kan løpe én av åtte etapper, halvmaraton eller full maraton. Flere klasser har kommet til gjennom årene.
  • Ringeriksmaraton er en folkefest for løpere og tilskuere

www.ringeriksmaraton.no

 

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev