Omgivelsene er idylliske, og det 50 mål store området inkluderer flere staller, haller og treningsbaner. Vi er på Bærenga, rett utenfor sentrum av Hønefoss, men avstanden til byen oppleves større når vi gjennom porten til anlegget,
drevet av og for medlemmene i Hønefoss og Ringerike Rideklubb (HRRK).

Anlegget sto ferdig i 2005, etter at 12.000 dugnadstimer var lagt ned. 12.000 timer med blod, svette og sikkert noen salte tårer som skal sikre nåværende og framtidige medlemmer et sted å dyrke interessen for hest og ridning.

Økt interesse

Temposkiftet ved ankomst Bærenga kan nesten kjennes på kroppen, og det til tross for at det er yrende aktivitet i stallen. Blide jenter iført sorte støvler og ridebukser titter fram fra boksene, i gang med det undertegnede raskt lærer at kalles ”å møkke”.

– Det er ikke så slitsomt som det ser ut til, lover Ingrid (7), mens hun tar raske tak med gaffelen og fanger opp noen hestepærer. Det er viktig at de flotte dyrene har et rent leie. Det er jo her de sover, må vite!

Ingrid er på rideskole i to sommeruker, og arbeidet i stallen er en av mange ferdigheter som skal læres. Men det gjeveste er selvsagt å få sitte på hesteryggen, en interesse hun har arvet fra storesøster.

Alle må starte et sted. Kanskje hun en gang blir norgesmester i sprangridning?

Alle må starte et sted. Kanskje hun en gang blir norgesmester i sprangridning?

– Det er så morsomt å lære å ri, sier hun og får støtte i et gledesfylt vrinsk fra boksen ved siden av. Hun er ikke alene om å synes det. Nærmere 300
hesteinteresserte er tilknyttet HRRK og anlegget på Bærenga. Og rideskolen, den trekker unge og voksne i alle aldre, året rundt. Kalenderen forteller oss at det fortsatt er sommerferie, men dersom de unge ønsker det, kan de fortsette utover høsten.

Morgendagens ledere?

Endelig er det tid for å sale opp rideskolehestene. Med gemytt så rolig og barnevennlig, er de særdeles godt egnet for oppgavene som venter.

Ingrid og de andre hestejentene får anvisninger av instruktør Mathilde Sæter (18). Selv om rekrutteringen blant de unge er god, tilbyr klubben også ridekurs for voksne, samt gir tilbud om terapirdning. Men et fravær er nærliggende å trekke fram: hvor er guttene i denne idretten?

Det handler ikke bare om å lære å ri, men om ansvar og forpliktelse. Og om å lede. Det er små jenter, og store dyr.

– Det stemmer at det er få gutter som lærer å ri, selv om man i denne idretten finner flest menn på toppnivå. Det er jo litt synd, med tanke på hvilke ferdigheter som læres her. Det handler ikke bare om å lære å ri, men om ansvar og forpliktelse. Og om å lede. Det er små jenter, og store dyr, forteller rideskolesjef, Line Brusletto.

Store dyr, små jenter. Men ikke tro at det er hesten som er sjefen!

Store dyr, små jenter. Men ikke tro at det er hesten som er sjefen!

– I Dagens Næringsliv ble hestejenter beskrevet som morgendagens ledere. Jeg tror det er noe i det, sier hun med glimt i øyet.

Saler opp for mer ridesport.

35-åringen fra Geilo, som tidlig fikk interesse for sprangridning, er i tillegg til å drive rideskolen, fortsatt aktiv rytter, og deltar ofte i konkurranser. Med 15 års erfaring som trener og ridelærer har hun også faglig kompetanse som byr på gode utviklingsmuligheter.

Line Brusletto (35) er rideskolesjef, og gir de unge kyndig veiledning.

Line Brusletto (35) er rideskolesjef, og gir de unge kyndig veiledning.

Det gir inspirasjon til de yngre medlemmene i klubben. For samtidig som ridning er en breddeidrett, og anlegget på Bærenga er et sted hvor hestejenter i alle aldre kan dele en felles interesse, legger klubben også til rette for de som ønsker å ta ferdighetene et steg videre; gjennom en satsningsgruppe.

En av disse er Valentina Overaa (8), som sitter trygt i salen på ponnien Cindy. Brusletto gir instruksjoner fra sidelinjen: – En volte, og så fra M til E. Følg hele firkanten, instruerer Brusletto fra sidelinjen. Den unge jenta skal både mestre det store dyret, teknikken og instruksjonen. En liten korrigering, og Valentina kan overlate banen til neste hestejente.

Valentina Overaa (8) med ponnien Cindy leder an. Valentina er valgt ut til å være en del av satsningsgruppen ved HRRK.

Valentina Overaa (8) med ponnien Cindy leder an. Valentina er valgt ut til å være en del av satsningsgruppen ved HRRK.

Om to dager skal jentene ha oppvisning, og da må det sitte perfekt. Også for dyrene. Samspill, kaller Brusletto det. Med et vesen som gjør alt for deg. Virket ikke ponnien lettere i stegene allerede, nå som den har fått godkjent av
både instruktøren og rytteren?

En god investering

Samspill, ja. En hest eller ponni må hver dag ”luftes” gjennom en ridetur på minst 20-40 minutter. Stallboksen må ”møkkes”, og store dyr kan ikke gå uten mat og vann.

I stallen må det “møkkes” for at hestene skal få et godt sted å bo. De sover tross alt der.

I stallen må det “møkkes” for at hestene skal få et godt sted å bo. De sover tross alt der.

Det betyr at hesteeiere, store som små, daglig må tilbringe timer i stallen. Det er krevende, men også givende, mener Lisbeth Mosengen. Hun avlaster datteren
Ine (13) i stallen, som ellers deltar i satsningsgruppen og rir hesten Borando, som er i familiens eie.

– Det er kostbart og tidkrevende, men absolutt verdt det. Ikke minst på grunn av det gode miljøet her, forteller Mosengen.

Det er på tide å overlate Bærenga til de som hører hjemme her. Men ikke før har vi tatt farvel, så åpner Rune Svensrud dørene på siden i en kassebil. Han løfter fram tungt utstyr. En glødende hestesko formes med lette hammerslag, før den lettere avkjølt festes på hoven til en langbeint skapning, stappfull av hestekrefter.

Hovslagermester Rune Svensrud fra Vikersund legger nye sko på hestene.

Hovslagermester Rune Svensrud fra Vikersund legger nye sko på hestene.

Så er det på tide å la hovslagermesteren få jobbe i fred. Lungene og nesen fylles av stallparfyme. Forhåpentligvis ikke for siste gang.

Mer informasjon

Hønefoss og Ringerike Rideklubb - en rideklubb for alle

  • 15 forskjellige ridekurs
  • Ca 50 utøvere som deltar i konkurranser, og starter i enten sprang,
    dressur, kjøring eller flere av grenene.
  • Hos HRRK kan du arrangere ridebursdag med vennene dine.
  • Det er mulig å leie hest av rideskolen til enten turridning eller baneridning.

Hjemmeside

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev