Den rakryggede karen, Halvdan Svarte, fikk en sønn han valgte å kalle Harald. Vi kjenner ham som Harald Hårfagre, og det sies at det var han som i sin tid samlet nesten hele Norge til et kongerike. Ikke for å være beskjeden, men det er altså et ikke så rent lite historisk sus over dette området.

Og det er stadig noe som trekker mot Svensrudmoen på Røyse i Hole kommune. Vi tenker da ikke på vikingtokter, slag eller gamle langhårede konger, selv om det denne dagen i året ofte samles både idrettsstjerner og
kulturpersonligheter fra hele landet nettopp her.

Knalltøft i startfeltet, med løpere fra mange klubber og nasjoner.

Innskudd på helsekontoen

Navnene, tidsepoken og hensikten er byttet ut, men Svensrudmoen er stadig aktuelt. Om Harald Hårfagre samlet landet til et kongerike, gjør Jon Anders Kvisgaard (daglig leder i Hytteplan) som en av svært mange frivillige, mye av det samme. Han samler folk, masse folk. Folk i alle aldre. Folk fra hele landet. Folk som liker å løpe. Mosjonister og mer trente løpere med et felles mål: Å gjennomføre Hytteplanmila. «Et rent innskudd på helsekontoen», som noen også kaller det.

Jon Anders Kvisgaard, kankje den største løpeentusiasten i regionen, informerer løpererne før oppstart.

– Dette er egentlig et løp av mosjonister for mosjonister, forteller Kvisgaard, samtidig som han hilser til høyre og venstre og får klapp på skulderen og velfortjent ros av den ene etter andre.

Et mosjonsløp som Hytteplanmila, trekker løpere i alle aldre. Også de som bare vil sitte på...

– Det er moro med toppene for oss andre, men det er mosjonisten som er greia her. Og aldersspennet. Fra 12 år til godt over 80. Og så må de gjerne løpe på 70, 80 eller 90 minutter. Det spiller ingen rolle. Distansen er den samme. Enten du heter Sindre Buraas eller hvem du er, så er det ti kilometer som gjelder her.

– Hva som er tøffest eller tyngst? Jeg vet ikke jeg. Å løpe på 29 eller 70 minutter? Det kan godt være at prestasjonen er vel så stor for den som løper på 70 minutter, forteller Jon Anders ivrig.

Stadig nye deltakerrekorder

I år var det 1857 som fullførte Hytteplanmila. Omtrent 300 flere enn året før. Løpet trekker fler og fler deltakere og noen årsaker som blir trukket frem er: rask løype, innendørs arena, èn distanse, fartsholdere og en imponerende
speakertjeneste.

Løypetraséen trykket på hansker for anledningen. En original veiviser og en av flere detaljer mange løpere smilte godt av.

 Hvordan har de fått det til? Å få så stor oppslutning på en 10 kilometer?
– Vi har lagt mye i det. Økonomisk også. Vi (Hytteplan) har gått inn som hovedsponsor. Og så samarbeider vi godt med Holeværingen IL (som arrangør), Jevnaker IF og Ringerike Friidrettsklubb blant annet, forteller han
videre. – Vi er omtrent 100 frivillige her som ofrer mye av fritiden sin for at vi skal få dette til. Men så var det jo også det som var meningen. At vi ønsket å gi noe tilbake til alle de andre frivillige som alltid stilte opp når vi ville løpe. En annen ikke uvesentlig side ved et løp som dette er det økonomiske bidraget til de lokale klubbene som er med. Deltakeravgiften gir gode tilskudd til klubbkassene
i lokalmiljøet.

– Flest mulig skal få denne muligheten: å løpe i en flott løype i tillegg til at arrangøren kan være med å gi et økonomisk bidrag til klubbene som er med. Og kunne bidra til andre sportsarrangementer ved å fronte det aktive mennesket – Det er grunntanken. Det er det som ligger i bunnen her- folkehelsa, understreker Kvisgaard.

Årets høydepunkt

Løpere fra hele lander fremhever Hytteplanmila som et av årets høydepunkt.
– Det er Hytteplanmila som bringer meg til Svensrudmoen, forteller Aslak Sira Myhre (direktør for Nasjonalbiblioteket og tidligere RV politiker, sportsjournalist
mm).

 

Aslak Sira Myhre er førstereisgutt på Hytteplanmila.

Det er en flat løype og gode kompiser som skal ut å springe, og så er det et Brage-løfte som er mer enn et halvt år gammelt, som jeg angrer som en hund på... ler han og forklarer:
– Det var det at jeg trodde jeg skulle være i form i år og springe raskt, men det er jeg jo ikke. Men da hadde jeg allerede lovet at jeg skulle springe, så da ble det
sånn, smiler han og forteller at han som førstereisgutt på Hytteplanmila nok skulle vært bedre trent. Løpere som har lenger vei enn Aslak Sira Myhre roser også Hytteplanmila.

Tidligere skikonge

– Løypa er den raskeste 10 kilometeren i landet. Den er profesjonelt lagt opp og løperne våre reiser hit for å sette personlige rekorder, sa Øystein Sæther fra Reindal IL da vi traff ham foran bussen han hadde kjørt fra Heimdal i Sør-Trøndelag. Strindheimsklubben setter Hyttplanmila høyt og legger seg derfor inn på hotell i Hønefoss et par dager hvert år.
– Dette er et løp vi må ha med oss, avslutter han idet vi går videre mot folkehavet og lurer på hvem som innkasserer hovedpremien på i overkant av 100 000 kroner.

Dette er et løp vi må ha med oss.

Samtidig blir vi minnet på det historiske perspektivet og rakryggede gamle konger når vi treffer den tidligere skikongen Odd-Bjørn Hjelmeset:
– Jeg var lurt opp hit i fjor og synes det var såpass bra at jeg tok turen i år også. Han vil ikke være med på at han er en av favorittene, men innrømmer beskjedent at han fortsatt prøver å holde seg i form.

Odd-Bjørn Hjelmeset, en av flere tidligere (ski) konger som har satt sine ben i de tradsjonsrike løypene på Røyse. Og som stadig kommer tilbake.

– Jeg blir jo fort sliten da, så får jeg karre meg opp igjen og håpe på en hyggelig aften etterpå. Klarer jeg tiden rundt 32.10 er det veldig bra for meg, smiler han.
– Det var fantastisk i fjor og jeg regner med at det blir like bra i år, smiler han om kapp med sola og det historiske suset på Svensrudmoen.

Hytteplanmila

  • Arrangeres lørdag 19. oktober i 2019.
  • 10 km mosjonsløp
  • 3500 påmeldte i 2019

Hjemmeside

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev