Den spreke 14-åringen fra Jevnaker har knytt klappskøytene passe stramt. Den knallrøde trikoten sitter som et skudd. De to røde linjene som viser start, ligger rett foran henne. Hun er klar til å innta plassene. Skyte fart. Sette nok en personlig rekord.

Amalie har målsettingene klare. Hun vil bli best i verden.

Amalie har målsettingene klare. Hun vil bli best i verden.

Amalie Berg er bare en av mange talenter skøytegruppa i Jevnaker Idrettsforening har fostret. Som perler på en snor, har den ene toppløperen etter den andre tråklet sine første skøyteskjær på Jevnakerisen.

Bak de unge og mest talentfulle er det en liten herskare andre, litt mindre synlige løpere. Barn, ungdommer og unge voksne. Alle kledd i rødt, fra topp til tå. Jevnakers farge gjennom generasjoner.

Skøytegruppa i Jevnaker har fokus på rekruttering og har skøyteskole for alle.

Skøytegruppa i Jevnaker har fokus på rekruttering og har skøyteskole for alle.

– Jeg tror det er totalpakken som gjør at vi klarer å fostre det ene talentet etter det andre. Vi har tilbud fra barna er små til de er store. I tillegg har vi klart å skape et miljø mange ønsker å være en del av, sier Cato Berg. Pappaen til Amalie. Leder for skøytegruppa. Han sitter i kaféen sammen med flere andre foreldre. Ute er det minus 16. Inne i den varme kafeen kjennes lukten av nystekte vafler og snart står kveldsmaten på bordet.

Klare mål

Ute på isen er Amalie ferdig med dagens økt. – Hva som er målet mitt? Denne sesongen er det uttak til Vikingrace i Heerenveen. Altså uoffisielt Europa - mesterskap. På lang sikt er det å bli best mulig. Altså verdens beste.

Hun startet med skøyter for seks år siden, fordi naboene gikk. Først med danseskøyter. Deretter med lengdeløp. Hun ble tidlig bitt av basillen, og nå trener hun hver eneste dag.

Hun trigges av gode tider – og hun elsker miljøet på Jevnaker. – Vi er gode venner, vi som går. Vi har også svært gode trenere og det er fantastiske foreldre som stiller opp på kveldene, sier Amalie. Flere voksne er bortom for å gratulere henne. Gi henne en klem. For sist helg gikk Amalie fort. Det forteste hun noen gang har gjort. Faktisk fortere enn det tidligere landslagsløper Maren Haugli – selvsagt også fra Jevnaker – gjorde på samme alder.

– Det er selvsagt hyggelig når noen av våre utøvere gjør det bra. Men vi tenker på ingen måte kun prestasjoner. Vi tenker mest miljø, sier Cato. Pappaen. Han ramser opp alle tiltakene. Foreldre som stiller opp til dugnad. Kveldsmat etter treninger. Åpen kafé, som også curling-karene nyter godt av. Skøyteskole for de minste. Treninger for de litt eldre. Og ikke minst en isflate – kunstisbanen - som både nåværende og tidligere ordfører har gått i bresjen for og som kommunene Hole, Ringerike og Jevnaker ga penger til sammen med Sparebankstiftelsen.

Skøytegruppa prioriterer miljø høyt og serverer blant annet kveldsmat til utøverne

Skøytegruppa prioriterer miljø høyt og serverer blant annet kveldsmat til utøverne

Et sted for alle

Vi mener at det å ha et lavterskeltilbud, hvor barn kan gå på skøyter uavhengig av utstyr, er nødvendig for en skøyteklubb

– Vi mener at det å ha et lavterskeltilbud, hvor barn kan gå på skøyter uavhengig av utstyr, er nødvendig for en skøyteklubb. I tillegg ser vi at tiltak som kafé og kveldsmat til utøverne er miljøskapende. Klubbhuset har blitt et sted for alle. Et sted de aktive møtes. Et sted vi foreldre møtes og et sted hvor hvem som helst kan få en varm kopp etter noen runder på isen, sier Cato.

Tilbake på isen: Amalie har skrudd opp tempoet. Starten gikk uproblematisk og farten øker inn mot svingen. Hun stopper der. Dette var tross alt til ære for journalisten. Nå vil hun ha på seg mer klær igjen. – Jo, det er kaldt å gå på skøyter. Når jeg slutter, er det på grunn av kulda. Men det er lenge til. Enn så lenge er det verdt å fryse litt, sier Amalie.

Skøytegruppa i Jevnaker

  • Cirka 100 medlemmer, 35-40 er aktive
  • Skøyteskole hver tirsdag fra november til vinterferien. Et lavterskeltilbud for 5-9 åringer, men også yngre er med.
  • Treninger fra 9 år og oppover til sernior. Fellestreninger hver tirsdag og torsdag.
  • Klubbløp hver onsdag - distanser fra 100-1.500 meter. Av og til 3.000 meter.

Nettsiden deres

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev