Én helg i året er Hovsmarka stedet og Hønefoss Skiskytterklubb vertskapet – selv om de må dele halve æren med Lier IL – for et kretsrenn som samler over 300 startende unge skiskyttere.

Dette skjer i februar. Og med 40 egne utøvere på startlisten, stiller de sterkt i møte med de andre klubbene. Før rennet er det travle dager for ledere, trener, foreldre og utøvere.

Distriktets eneste skiskytteranlegg

Pål Kristian Holemark er tilflytter, og kommer opprinnelig fra Bærum, men er i ferd med å slå rot på Ringerike. Mye tyder i alle fall på det, for i et halvt år har han hatt ledervervet for Hønefoss Skiskytterklubb. Han er tydelig stolt av det flotte anlegget nord i Hønefoss:

– Vi har det eneste skiskytteranlegget i distriktet, og utvider nå fra 25 til 30 skiver. Det betyr at vi blir rigget for å arrangere Norgescup, også på seniornivå.
Han klarer ikke å skjule et stolt smil. Men det er ham vel unt!

– Løypenettet er åpent for alle, og brukes av folk i nærmiljøet til turgåing, rulleski, skiskyting, i tillegg til at hundeklubben og helsesportslaget holder til her. Den lengste sløyfen er litt over 3 km. Den korteste løypa er 800-900 meter.

Støttespillere

Tross en stor dugnadsinnsats fra foreldre og barn, kunne ikke anlegget ha blitt realisert uten drahjelp: – Dette kunne vi ikke fått til uten årlig støtten fra
vår hovedsponsor Sparebanken 1 Ringerike Hadeland,  og større pengegaver, som fra Sparebank 1-stiftelsen. Dessuten har vi en søknad inne om tippemidler. Det er jo det Idretts-Norge klarer seg på. Ellers ville mange anlegg forfalt. Vi har nytt anlegg, men på sikt trenger vi også midler til ny asfalt. Grus er greit under snøen, men ikke til rulleski.

skiskyting hønefoss

Holemark er engasjert. Opptatt av å verne om klubben, idretten – og barna som elsker både ski og skyting. – Alle foreldrene har en viss forkjærlighet for idretten, det må de ha. For dette er ikke idretten hvor du slipper av poden utenfor porten og kan ta kvelden fri.

Vi har rekrutteringskvelder på våren, og da inviterer vi barn og unge til å prøve idretten.

Her må foreldrene være med når barna bærer våpen til og fra standplass. Ammunisjon får de ikke lov til å bære. – Idretten krever en del av foreldrene. Her må du delta, men du blir også en del av miljøet, forklarer han.

Gode rollemodeller

Klubben ønsker nye rekrutter velkommen, men helst ikke midt i sesongen. Det krever mye å ta i mot og følge opp nye utøvere. – Vi har rekrutteringskvelder på våren, og da inviterer vi barn og unge til å prøve idretten. Hvis de har lyst, kan de starte til høsten. Vi hadde en god gruppe i høst. Her er alle velkomne uansett ferdigheter, forteller Holemark.

– Klubben består av tre grupper: Rekruttgruppe (10–12), mellomgruppe (13–16), og storegruppe (16 til senior). De minste trener med de store. Det er fint å ha noen å se opp til angående skiteknikk og hvordan de håndterer våpen. Det er også sånn at i trenerens fravær, stepper de eldste inn.


Trenerkreftene

– Hovedtrenere Kristoffer Staff er kanskje det største forbildet, sammen med Lars Kristiansen og Håvard Berggård Larsen. Vi bruker kompetansen vi allerede har i klubben, og alle trenerne har drevet med skiskyting på høyt nivå. Kristoffer Staff kan vise til svært gode plasseringer i både Junior NM, Hovedlandsrenn og Kvalfossprinten. Berggård Larsen går fortsatt renn, forteller Holemark. De er forbilder. Gode forbilder.

Vi har flere 14-åringer i klubben nå, som drømmer om å begynne på NTG på Lillehammer, akkurat slik som sin trener Kristoffer har gjort. Det er flott at de setter seg mål allerede nå.

Og en av klubbens utøvere som nådde lengst i løpet av sin karriere, var tidligere skiskytter Frode Andresen. – Hans far, Bjørn Andresen, var en av de som startet klubben i 1984. Vi har et generasjonsskifte på gang i klubben. Nå er det vår tur til å bidra. Nå er det vi som må ta jobben. Men det har også vært en enkel jobb å overta etter en svært engasjert foreldregjeng med tidligere formann Kjell Ove Nesheim i spissen.

Engasjerte foreldre

Når han sier vi, mener han foreldrene. Det ringer i telefonen, det er kona, Karine Holemark, som fører lister foran helgens kretsrenn. Klubben angår og engasjerer hele familien. – Du har kanskje fartstid som skiskytter selv? – Nei, faktisk ikke, humrer han.

Ambisjonene er på (stand)plass. Skiskyting er en populær idrett i Norge. De fleste vet at når skiskytterne treffer blink fem ganger, er det grunn til å juble. – Det er jo en spennende idrett, selv på barnenivå. Som på TV, egentlig. Det er også utrolig fin læring. Barna må gjøre alt selv, de voksne har ikke lov å gi tips om antall bom, strafferunder og runder i løypa. Da blir barna disket.

Det er god læring, hvor det både er fysisk aktivitet, i tillegg til at de må bruke hodet. Men de er flinke, de er kjempeflinke, forteller han begeistret.

– Hønefoss Skiskytterklubb har i dag aktive utøvere som går på idrettslinja på Ringerike videregående og på skiskytterlinja på Rosthaug videregående skole på Åmot. I tillegg har vi flere tidligere utøvere som har gått på NTG (Norges Toppidrettsgymnas). – Vi har flere 14-åringer i klubben nå som drømmer om å begynne på NTG på Lillehammer, akkurat slik som sin trener Kristoffer har gjort. Det er flott at de setter seg mål allerede nå. Det er viktig at barn har mål – og jobber mot det. Noe de har bestemt seg for selv. Men heller ikke en slik beslutning kommer uten at frøet er sådd i god jord: – Det er kanskje også klubbens fortjeneste. Vi har et godt miljø for å bli god.

Og ikke bare det: – Vi er en klubb for breddeidrett, hvor alle er ønsket velkommen, også de som bare synes det gøy med skiskyting uten å bry seg om resultatlistene.

Hønefoss Skiskytterklubb

 

Nettside

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev