De ni forsvarsspillerne løper og kaster seg etter ballen for å forhindre at han som traff den så hardt kommer helskinnet frem til basen. Det ser litt kaotisk ut, man må kunne de ganske innviklete reglene for å forstå hva som skjer her på den store idrettsplassen ved Hengsle i Hønefoss. Det er klare assosiasjoner til det vi kaller slåball eller dødball. Det er ball og balltre involvert. Det er noen som prøver å fange ballen – og det er andre som løper så fort de kan. Vår norske variant av det som de siste 100 år har vært regnet som USA’s nasjonalsport har imidlertid et betydelig enklere regelverk enn modersporten.

Ringerike Giants Baseball

Oscar Brito har slått ballen til himmels, og her blir det “home run” mens forsvarsspiller Akar Kopani bare må innse at det blir poeng til det andre laget.

Men alt kan læres, og baseball har fått et godt fotfeste her i landet. Norges Softball og Baseball-forbund (NSBF) ble grunnlagt i 1991, og har i dag ca 20 klubber og 800 medlemmer tilknyttet forbundet – som igjen er tilkyttet
Norges Idrettsforbund. Det finnes altså et godt etablert miljø for sporten i Norge, og siden 2006 har det også vært spillt organisert baseball på Ringerike!

The Giants

Ron Krueger er full av entusiasme for baseball. Han var selv aktiv spiller gjennom hele sin oppvekst i California, med ”San Francisco Giants” som de store heltene. Og da ble navnevalget enkelt for laget han startet opp her for snart ti år siden. Det ble selvsagt ”Ringerike Giants”.

Ringerike Giants Baseball

Ute på banen er Odin Felberg Lilleeng parat til å fange ballen.

Mange barn og ungdommer i distriktet har siden den gang hatt det gøy med ball, balltre og rar hanske. Hele tiden med Ron som begeistret trener og leder, og flere ganger på flyttefot – på leting etter større og bedre treningsarenaer. 

Ringerike Giants Baseball

Haakon Kagge med full fokus rett før en fulltreffer.

Drømmen er fortsatt en profesjonell lokal bane – både for trening og kamper. I mellomtiden trener de ivrig der de er. De besøker også så ofte de kan Norges eldste baseballklubb, ” The Oslo Pretenders”, på den flotte banen deres på Rommen i Oslo. Der er det masse aktivitet, med både trening og kamper gjennom hele sesongen – som varer fra begynnelsen av mai til slutten av september.

 

Internasjonalt

”Ringerike Giants” har tiltrukket seg utøvere og hjelpere fra mange forskjellige nasjonaliteter. De har hatt trenere fra USA, Tyskland, Israel og Norge – og utøvere fra mange verdenshjørner, inkludert Hallingby, Jevnaker, Åsbygda, Hole og Hønefoss. Blant de yngste i klubben nå er tre talentfulle brødre fra Den dominikanske republikk: Jose (13), Angel (11) og Oscar (9) Brito. De har bodd i Norge i fire år, og fått denne sporten – som er veldig populær og utbredt i deres fødeland, inn med morsmelken.

Ringerike Giants Baseball

Jose Brito, godt beskyttet og i klar-posisjon bak slagmannen.

– Jeg ønsker at det skal være plass for mange typer idretter i Norge, også de nye og ukjente, sier Ron Krueger. Variasjonen i tilbudene bør gjenspeile mangfoldet
i befolkningen – og disse skapes i omvendt rekkefølge. Med innflytting og nye impulser oppstår nye aktivitetsarenaer. De er ikke alltid store og brede, men
de bør uansett få sin plass ved siden av aktiviteter som er mer tradisjonelle og etablerte. På denne måten vil flere barn og ungdommer kunne finne en idrett og et miljø de kan utfolde seg i – et sted der de på alle måter kan få spille på hjemmebane!

Ringerike Giants Baseball

Mer informasjon

Ron Krueger

Baseball i Norge

Magasinet Ringerike

Utgave #1 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev