I Hole kommune finnes et sted hvor solen alltid skinner, nemlig på Storøya ved Tyrifjorden. I alle fall hevder han som antakeligvis tilbringer flest timer her i løpet av året at de aldri har regn!

Med glimt i øyet og stor entusiasme forteller daglig leder av Tyrifjord Golfklubb, Derek Crawford, om alle fordelene ved å spille golf. – Det er bare fordeler, mener han.

Sør-Afrika like mye hjemme som Hole

Derek kommer opprinnelig fra Glasgow i Skottland. Han har spilt profesjonell golf i Sør-Afrika fra 1992, og de siste årene har også hans familie levd deler av året der. Hans kone Anna og deres to barn Ella (13) og William (9) er vant til å bo halve året i varmere klima.

– For barna har det fram til nå vært like mye hjemme i Sør-Afrika som i Kroksund i Hole, sier Anna Crawford. Hun kommer opprinnelig fra Sverige – litt nord for Göteborg. I 1993 jobbet hun som skiinstruktør og villmarksguide i Oppdal, og det var her Anna og Dereks veier krysset hverandre.

Derek Crawford Tyrifjord Golfklubb

Derek Crawford driver Tyrifjord Golfklubb. Han er selv profesjonell golfspiller og vet hva som skal til for en optimal golfopplevelse.

– Jeg var golfinstruktør i Oppdal, forteller Derek. I knocked on her door and said «I hear you speak English». – That was my best line, men det fungerte, spøker Derek. Og det gjorde det tydeligvis, for de to flyttet sammen til Trondheim hvor de driftet et innendørs
golfsenter. Etter en stund solgte de golfvirksomheten i Trondheim og satte kursen ut i verden.

– Jeg fikk virkelig lære golf da jeg var caddy for Derek i ett år. Det var en hard skole, men veldig gøy, sier Anna. – Vi kjøpte en sjuseter, la ned alle setene bak og la madrass bak til å sove på. Så kjørte vi rundt i Canada og spilte golf, forteller Derek. Han ser ut over de grønne slettene utenfor klubbhuset på Storøya. Det kommer en liten regnskur, men det velger han å overse. – Men se nå, sola skinner igjen. The sun is always shining at Storøya, utbryter han.

Finnes ikke mange plasser i verden som her

Og kanskje var det nettopp det som trakk dem til Storøya. Rett før Ella ble født flyttet golf-paret til Hole. Det var jobben som sportslig leder som fristet Derek til Storøya.

Vi kjøpte en sjuseter, la ned alle setene bak og la madrass bak til å sove på.
Så kjørte vi rundt i Canada og spilte golf.

– Vi stortrives her. Etter hvert fikk vi også William. Vi ville ikke vært noe annet sted. Ungene har sine venner her og vi har fått et nettverk av venner og bekjente, forteller Anna. – Det var han som var daglig leder her før meg, Bent, som la grunnen for hvor bra
det er her, mener Derek som tok over klubben i 2009.

Familien Crawford

Familien Crawford trives godt på Storøya. Ella, Anna, Derek og William spiller ofte golf selv også.

De kom til Hole to uker før Ella ble født. – Vi visste ikke engang hvor Ringerike sykehus lå,
minnes de. Først leide de hus på Storøya og tenkte de bare skulle bli en liten stund.
– Men hver gang vi kom kjørende over Sollihøgda føltes det så hjemme. Det er utrolig vakkert her i Hole. Man har alt i nærheten. Det finnes faktisk ikke mange plasser i verden som her, mener Anna. De kjøpte etter hvert hus i Kroksund hvor de fortsatt bor.

En av Norges flotteste golfbaner

Tyrifjord Golfklubb er kjent for å ha en av Norges flotteste golfbaner. Klubben har en stabil medlemsmasse. Banen er velstelt og alltid i god stand. Mange kommer langveis fra for å spille på Storøya.

Banen er velstelt og alltid i god stand. Mange kommer langveis fra for å spille her,men Derek er vel så opptatt av at lokalbefolkningen skal komme og bruke området.

Men Derek er vel så opptatt av at lokalbefolkningen skal komme og bruke området.
– Det er bare å komme og prøve. Mange tror man må ha rutete bukser og sigar for å være her. Hvis man tar seg en tur oppdager man fort at slik er det ikke. Her er alle velkommen, sier Derek. Nettopp derfor har de laget en lekeplass og natursti på øya.

 – Man må ikke spille golf for å besøke Storøya. Kafeen her er åpen for alle. Det kan være fint å komme hit i helgen, ta seg en tur og så inn for å spise vafler og drikke kakao eller kaffe. Her er det ikke bare golf, men utendørs aktiviteter hvor alle kan delta, forteller Anna og Derek.

Mer informasjon

  • En av Norges mest kjente golfbaner
  • 18-hulls bane
  • Korthullsbane
  • Juniorgolf for barn 4-12 år
  • Aktivitetspark
  • Natursti og lekeplass
  • Skiløyper på vinteren
  • www.tyrifjord-golfklubb.no

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev