Håndtrykket er fast, som en solid heder til gamle dagers sliperiarbeider eller tømmerhogger i Sveaas` skoger. Christen Sveaas framstår som en mann med mye kraft, energi og framdrift. Denne 60-åringen flyr på ellipsemaskin hjemme i leiligheten på Frogner hver dag, hvis han da ikke er ute, sykler eller går.

Hver vinter noterer han 3000 kilometer på ski, gjerne med utgangspunkt fra hytta på Dokka. Ja, 300 mil, altså. Skogstraktene i Oppland er viktige, på samme
måte som Kistefos-Museet og Jevnaker gir ham et helt spesielt godt rotfeste:

– I den gamle kjøkkenhagen finnes det over 100 år gamle planter; vi har asparges, rabarbra, vi har hvit reddik og vi har blå kongo. Poteter, altså, forteller
han, mens han uanstrengt svinger seg over gjerdet, på jakt etter godbiter i det grønne.

Kistefos-Museet

- I den gamle kjøkkenhagen finnes det over 100 år gamle planter; vi har asparges, rabarbra, vi har hvit reddik og vi har blå kongo.

Samlersjel fra barnsben av

Selve jakten skal være noe av det som driver Christen Sveeas, en samlersjel fra barnsben av, med sans for romerske mynter, kanner i sølv, og etter hvert vin. Han er kjent for å ha hatt en av verdens største private vinsamlinger, der smaken skal ha blitt vekket under siviløkonomstudier i St. Gallen i Sveits. Når han hver sensommer inviterer 300-400 gjester til krepselag på Kistefos, kan de være sikre på at vinene er valgt ut av verten selv.

Det er ingen som forstår hva det koster å etablere skulpturene og holde dem ved like. Dette er jo en privat kunstsamling, med lite støtte fra offentlige myndigheter.

Likevel: – Jeg blir mer beruset av kunst enn av vin, betrodde han nylig Aftenposten, der Christen Sveaas er portrettert i en engere krets av nasjonale kunstsamlere. – Der er du i godt selskap med Rasmus Meyer, Rolf Stenersen og Stein Erik Hagen? – Ja, de er i godt selskap! parerer han.

Det er samtidens kunst som først og fremst interesserer, både norsk og internasjonal, og Kistefos-Museet på Jevnaker er et utstillingsvindu som først og
fremst forbindes med skulptur. I 1993 kjøpte Christen Sveaas Kistefos tilbake, og
i 1997 åpnet skulpturparken. Et nedstøvet og falleferdig industriområde fremstår i dag med restaurerte teglsteinsbygninger, grønne plener så langt øyet kan se, og kunst til glede, refleksjon og kunnskapsformidling.

En eksakt kopi av Sveaas sin høyre iris

Noe forteller om familie og røtter, der farfar Anders Sveaas, står på sokkel like ved Cafe Konsulen, klassisk formgitt av Nils Aas. Selv holder Christen Sveaas øye med alt som skjer via portrettet All of Nature Flows Through Us (Marq Quinn), en bronseskulptur plassert midt i Randselva. Den kan minne om en slipestein i formen, men er faktisk en eksakt kopi av kunstsamlerens høyre iris, laget på bakgrunn av et spesialfoto.

Christen Sveaas Kistefos-Museet

Christen Sveaas Kistefos-Museet

Vannet er helt sentralt i den nye skuplturen Path of Silence av den verdensberømte unge danske kunstneren, Jeppe Hein. Skulpturen er en interaktiv labyrint av en fontene, til stor begeistring for sommerens besøkende.

Flere skulpturer spiller på stedets historie og betydningen av vannet, fossen og sliperiet. Vannet er helt sentralt i sommerens nye skulturer Path of Silence (Jeppe Hein) og River Man (A-kassen). Den første er en interaktiv labyrint av en fontene, til stor begeistring for besøkende. Den andre er tredelt og viser hvordan naturen gir form, etter at varm, flytende bronse ble helt ut i Randselvas strie strømmer en kald februardag.

Kistefos-Museet

Egil Eide, direktør ved Kistefos-Museet, har gleden av å lette på hemmelighetens slør og avduke nok en skulptur. River Man er laget spesielt for Kistefos-Museet og formgitt i Randselva.

Kistefos-Museet

Det siste tilskuddet til skulpturparken forteller om vannet: Vann som kilde til frukbarhet, geografisk barriere, og som gjenstand for kriger, men også til kunstnerisk inspirasjon.

Mye er rett og slett taktilt spennende og godt: – Skulptur berører gjennom flere sanser, du får en annen nærhet til kunsten enn det som er tilfelle med en del andre kunstarter. Maleri appellerer bare til synet, mens skulptur stimulerer mange av sansene våre samtidig. Se etter skiltene med «Berør gjerne skulpturen». Når du får en direkte touch av kunstneren, øker nærheten og sanseligheten, mener grunnleggeren av skulpturparken, og gir et av verkene til Tony Cragg en god klapp.

Skulptur berører gjennom flere sanser, du får en annen nærhet til kunsten enn det som er tilfelle med en del andre kunstarter.

Cragg er en favoritt for ham personlig, og er på plass med tre verk. Av lokale utøvere er Ståle Kyllingstad og Per Inge Bjørlo representert i skulpturparken.
Samtidig som publikum inviteres til å oppleve kunsten med kroppen, er grunnleggeren opptatt av at parken ikke er noen fornøyelsespark, men skal respekteres som det kunstanlegget den er. Hærverk forekommer. Anlegget har i alle år har stått åpent. Fra neste år blir det inngangspenger, ikke bare til den skiftende hovedutstillingen, men til parkanlegget.

Kistefos-Museet

Når du får en direkte touch av kunstneren, øker nærheten og sanseligheten, mener grunnleggeren av skulpturparken, og gir et av verkene til Tony Cragg en god klapp.

– Det er ingen som forstår hva det koster å etablere skulpturene og holde dem ved like. Dette er jo en privat kunstsamling, med lite støtte fra offentlige myndigheter. Ikke slik at jeg klager, det har sine fordeler også, smiler Sveaas. For eksempel er det han alene som beslutter hva skulpturparken skal inneholde.

Spesielt utviklet for Kistefos-Museet

De siste årene er det en klar strategi at skulpturene skal utvikles spesielt for Kistefos-Museet og være unike, såkalt stedsspesifikke:
– Det treffer publikum på en annen måte, og kunstnerne får bedre arbeidsforhold når de kan ta del i historien vår og få inspirasjon fra naturen og området her, sier Sveaas.

Anlegget er pr. i dag en av Nord-Europas største utendørsparker for skulptur og samtidskunst, og større skal den bli. Det er duket for mye hemmelighold under hvite laken og mange glass champagne i årene som kommer.

Avdukingene vil stå i kø når parken skal utvides med ytterligere 33 mål, og publikum skal få trimme sin estetiske sans samtidig med fysisk fostring i fine rundløyper.

– Det treffer publikum på en annen måte, og kunstnerne får bedre arbeidsforhold når de kan ta del i historien vår og få inspirasjon fra naturen og området her.

The Twist

Snart kommer det en ny attraksjon til Kistefos; et nybygg til en prislapp på cirka 140 millioner kroner skal stå ferdig. Et nybygg tegnet med en aldri så liten tvist, som om du vrir opp en klut. Nybygget ventes å bli en attraksjon i seg selv. Det erstatter dagens kunsthall, hvor det er begrenset plass og vanskelige klimatiske forhold.

Kistefos-Museet

Kistefos-Museet

Arkitekt Bjarke Ingels sier om prosjektet: Vi ble umiddelbart fascinert av det dramatiske landskapet på Kistefos –elven som slynger seg, skogkledde elvebredder og den spesielle topografien. Vårt forslag til nytt kunstmuseum er et bygg hvor det vertikale og horisontale smeltes sammen i én bevegelse mellom de to elvebreddene. Selve museumsbesøket blir da en bro – med utstillingene som en innendørs forlengelse av vandringen gjennom skulpturparken.

Fra 2019 åpnes det for å stille ut andre typer verk, enda flottere verk. Kistefos er blitt en destinasjon, og dette vil utvikle seg ytterligere etter hvert som transport
og kommunikasjon til området blir bedre, med ny vei og Ringeriksbanen. At det blir lettere å komme hit og at lokalsamfunnet blir større, kommer hele regionen
til gode, mener Christen Sveaas.

Kistefos handler ikke om lønnsomhet

Sveaas er kjent som en av Norges rikeste. Han er eier og investor blant annet i eiendom og shipping, og han satser oppstartskapital i bransjer som
data og telecom. Han har mye gründersjel i seg, på samme måte som farfaren på Kistefos, og mener at lediggang er roten til alt ondt. Den første jobben hans
var på bensinstasjon, der han startet som seks-sjuåring og var altmuliggutt i en tiårsperiode. Lønnen kunne være en kasse Cola, til foreldrenes fortvilelse.

– For meg handler ikke Kistefos-Museet om lønnsomhet i den forstand, da ville jeg ha vært ille ute, for dette er et gigantisk underskuddsprosjekt, ler han.

– Kistefos handler om mine røtter. Familien Sveaas har vært knyttet til og har levd godt av virksomheten her i mange, mange år. For egen del har jeg mye skapertrang, stor glede av å se resultater og få til suksess.

– Derfor ønsker jeg at så mange som mulig skal få oppleve stedet. For meg handler Kistefos-Museet om å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, ja, til hele landet.

Informasjon

  • Kistefos-Museet består av tre deler: industrimuseum, skulpturpark og kunsthall.
  • Industriminne med levende fabrikk i tresliperiet, som er Norges eneste bevarte i sitt slag.
  • Skandinavias største skulpturpark med samtidsskulpturer.
  • Kunsthall for utstillinger av samtidskunst i sommerhalvåret.
  • Tresliperiet ble grunnlagt av farfaren Anders Sveaas. Sliperiet var i drift og produserte tremasse i årene 1889-1955. Kistefos ble kjøpt tilbake av Christen Sveaas i 1993.
  • Kistefos-Museet utvider virksomheten ytterligere med ny kunsthall og panorama-galleri. Nybygget er tegnet av danske Bjarke Ingels Group (BIG) og skal stå ferdig i 2019.
  • Bygget blir på 1400 kvm, i ett 70 m langt spenn over Randselva. Der vil nybygget danne en bro som binder Jevnaker og Ringerike kommuner sammen. Samtidig utvides parkens
    areal betraktelig.
  • Nybygget forventes å ha en prislapp på rundt 140 millioner kroner, og støttes av Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal med 15 millioner.

Nettside

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev