Bror Andersen er tydelig engasjert på vegne av byen han er så glad i. Byen han har gitt så mange opplevelser til, og som han er evig takknemlig for å være en del av. – Jeg er stolt av folka som bor her. Det er vi som er kapitalen, det er vi som bor her og som ønsker noe for byen vår, som kan fylle den med innhold.

Han forteller om tidligere generasjoner Andersen som tråkket opp de musikalske løypene i Hønefoss, og som blant annet var med på oppstarten av både Hønefoss skolekorps og Austjord musikkorps.

– Det ligger kanskje i genene dette med å sette i gang med ting, smiler han. Navnet og mannen er nok kjent for de fleste på Ringerike.

Jailhouse Rock

Celine Røste

Jailhouse Rock – et rockeshow i toppklasse – som spilles hver sommer i hagen til det gamle fengselet i Hønefoss.

Men for andre kan det være greit med en kort presentasjon. Bror Andersen er en anerkjent kapellmester, manuskriptforfatter og regissør. Gjennom arrangementselskapet TBA er han hjernen bak Hønefossrevyen og Jailhouse Rock som spilles hver sommer på Hønefoss. I 2011 startet han også barneforestillingen Rockefroskene på Glatved Brygge og nå før jul spilles O’jul med din glede for fulle hus i Ringerike Kultursenter med Bror som regissør.

Folka på den andre siden av bybrua

Som innflytter har jeg etterhvert fått med meg begrepet Nor’sia-gutt. Jeg har forstått at det er snakk om folka på den andre siden av bybrua. Gutta som neppe hverken spyttet i glasset, eller stilte seg sist i køen på byens utesteder for noen tiår siden. Jeg har en oppfatning om at disse gutta var reale – og at de sto opp for hverandre.

Mitt inntrykk er også at Nor’sia-gutta har et stort hjerte for de andre i gata og for byen de er så glad i. I tillegg kan det virke som at de ofte setter i gang ting, at de har masse idéer og at de evner å gjennomføre. Om det er oppveksten langs elva, med farlig lek i tømmerrenna og andre fantasifulle påfunn som har gjort denne delen av Hønefossbefolkningen ekstra oppfinnsomme er ikke godt å si. Men at de som Bror Andersen er glade i, og stolte av, byen sin – er det ingen tvil om, det viser de med sitt stadige engasjement og sine humørspredende tiltak.

Identitet og samhold

– Der mye fokus på bolig og næring, og det er bra, sier Bror. Samtidig har vi «det tredje benet», eller innholdet om du vil. Folk vil jo oppleve noe. Og det er vi som bor her som kan gjøre noe med det, fortsetter han ivrig. Han forteller om viktigheten av identitet og samhold. At byen og hele regionen har en historie vi bør være stolte av. – Det er viktig å snakke ting opp. Se på ishockeyklubben her, Ringerike Panthers, de gjør noe veldig riktig. Det er sjel der nede altså, forteller han ivrig. Bror Andersen var selv en habil hockeyspiller, og hans begeistring synes tydelig.

Bror Andersen

Byen og hele regionen har en historie vi bør være stolte av sier Bror Andersen

– Det vi trenger er ildsjeler, noen tilretteleggere og noen gjennomførere.

– Tidligere så var det litt sånn at «du er for god til å være igjen i byen». Da ble talenter oppfordret til å komme seg bort. Nå er det heldigvis litt annerledes. Vi må legge til rette for at de gode menneskene blir her, smiler han. – Det er viktig for oss i TBA. Det er derfor vi rekrutterer lokale talenter og gjør så godt vi kan for at de skal få jobber nok her, så de slipper å dra ut av distriktet på jakt etter oppdrag. – Vi skal i hvert fall være attraktive nok til at de som reiser ut kommer tilbake hit senere. – Vi i TBA er jo et slags privat kulturkontor, men vi samarbeider godt med næringslivet og kommunen, forteller han videre.

– Vi er inne i en positiv spiral nå, men vi må hele tiden gjøre vårt beste – og ha troen på at det er bra nok. Hvis vi ikke tror det, kommer ingen andre til å gjøre det heller, smiler han. – Vi tenker ofte når vi har lyst til å gjøre noe nytt: Er alternativet dårligere, gjennomfører vi det!

Rockefroskene på Glatved Brygge

– Rockefroskene begynte vel egentlig med at Terje Dahlen, tidligere sjef i Ringerike utvikling, nå utviklingssjef i AKA, lurte på om vi ikke kunne gjøre noe i forbindelse med arrangementet «Midtsommer mellom broene» i 2011. Og siden har det blitt en tradisjon med Rockefroskene på Glatved Brygge forteller
han. – Samtidig, lurer vi nå på hvordan vi skal videreutvikle konseptet. Til noe litt større.

Rockefroskene på Glatved Brygge

Det er ikke bare Rockefroskene TBA står bak. Bror Andersen var i sin tid instruktør for russerevyen på Ringerike videregående skole, hvor Jonas Rønning var revysjef.

– Vi opprettet etter hvert stiftelsen «Hønefoss Humorens Venner», og så hadde vi et møte med Lars Petterson som da var hotelldirektør her i byen, forteller han om den spede begynnelsen.

Det blitt en tradisjon med Rockefroskene på Glatved Brygge.

– Han klarte ikke å dy seg og gikk rett til lokalavisen og fortalte at «nå skulle det bli sommerrevy» i Hønefoss – og da hadde vi ikke noe valg da, ler Bror videre.

– Jeg husker vi våknet opp dagen etter og lurte på hva vi hadde gjort nå, he-he.
– Vi hadde jo liksom forpliktet oss, så da var det bare å gjøre det, smiler han.

I dag er Hønefossrevyen Norges største sommerrevy, og er nærmest for en institusjon å regne. Uten revy, blir det heller ingen ordentlig sommer i Hønefoss, tenker jeg …

Bror har ikke bare hjerte for revy, musikk, regiarbeid og underholdning. Han er på alle måter opptatt av byen han kommer fra og bor i og trekker frem elven som et selvsagt utgangspunkt i byutviklingen.

– Se på Drammen. De er så stolte av elven sin, og de har tatt den i bruk. Men vi har jo to elver vi, ler han. Bror kjører båt til jobben så fort anledningen byr seg. Kanskje ikke så rart, det er bare tyve meter ned til elva der båten hans ligger fortøyd.
– Jeg jobber ofte hjemmefra, men har også en liten kontorplass sammen med de andre i TBA. Det er klart det er stas å bare ta båten bort på jobb en liten tur, smiler han. Samtidig kommer han tilbake til noe sentralt i forhold til den pågående debatten rundt byutvikling.

– Det er vi som kan fylle byen vår med innhold, vi som bor her. De spennende planene TBA har for området rundt Glatved brygge mangler ikke innhold, det snakkes om et ”gledeshus” ved elva, med kaféer og scener. Med tumleplass for talenter innenfor de fleste kulturuttrykk.

Det er i hvert fall ingen tvil om at Bror og de andre gutta på Nor’sia mener alvor når de ser på alternativene. For de finnes jo ikke.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev