Dette suksessfulle matprogrammet, som kan ses på TV2 i Norge, og som har en gigantisk rekkevidde i engelsk versjon, får boltre seg i de mest fantastiske lokasjoner og historier på sitt ”serieraid” i Ringeriksregionen. Det sies på folkemunne at programmet har flere titalls millioner seere, det presise tallet er ikke så viktig, – men det som er sikkert, er at folk kommer langveisfra til Norge for å besøke stedene de har sett på TV. Amerikanere og asiater legger ferieturen sin til de mest avsidesliggende byer og bygder fordi de har blitt bergtatt av de eksotiske omgivelsene matprogrammene viser frem. Det er derfor bare å forberede seg på kraftig innslag av turister i området etter at episode 8 og 9 i den kommende sesongen er kringkastet – en gang på vårparten i 2017.

Andreas Viestad på Ringerike

Andreas driver med mange former for matkulturformidling. I tillegg til suksess-programmene En bit av Norge / New Scandinavian Cooking, har han lenge hatt fast matspalte i The Washington Post: «The Gastronomer». Han har skrevet to-tre håndfuller med kokebøker og vunnet flere priser for sitt arbeide. Hans engasjement for, og kunnskap om forskjellige matkulturer, inspirerer både oss her i Norge – og mange andre i resten av verden.

Elgjakt og annen skogsmat i fokus

Episode 8 handler om  jakten på de ville råvarene man kan finne her i distriktet. Det er elgjakt og annen skogsmat som er fokus. Råvaresankingen fører Andreas til et jaktlag i Strømsoddbygda, en birøkter på Sokna, en potetbonde i Åsa og et ysteri på Jevnaker. Og de drar en liten tur innom Hønefoss for å lage Hønsesuppe-fontene foran Hønefossen. Et lekent ønske fra Andreas Viestad, mannen som med sin imponerende matkultur-kunnskap selvsagt vet at ikke Hønefoss har fått sitt navn fra hverken fjær eller høner 

På leting etter tusser, troll og hulderstemning

Episode 9 spilles inn i eventyrets atmosfære. Filmteamet er på leting etter tusser, troll og hulderstemning i dype skoger. Sagn og folkeeventyr knyttes til smågårder i skogen der bærsanking og fiske var viktige ressurser – og til fruktbare kongsgårder med store jorder med fet jord, og husdyr som gikk under kniven om høsten.

Det Ringerikske kulturlandskapet, den fruktbare jorden som fortsatt gir grobunn til matvekster som var daglig kost her allerede 700-800 år før noen hadde sett en Ringerikspotet i øynene. Godbiter som fortsatt dyrkes på de samme jordene. Parallelt med mer moderne planter som salater, frukt og tam-bær. Ringerike er, og har alltid vært, et fantastisk matfat.

Andreas Viestad besøker Mo gård

Og her, på eldgamle Mo gård, fødestedet til Jørgen Moe, han som utgjorde halvparten av eventyrsamlerduoen, her skal Andreas lage staselig middelaldermat – med råvarer hentet inn fra et steinkasts omkrets.

Duft av nystekt lammesadel

Høsten er i siste innspurt. Isende østavind sender skylaget til side – og solen er blendende skarp. Det fargesprakende løvfallet fra eldgamle tuntrær danser på vei mot bakken, og duften av nystekt lammesadel kler gården perfekt.

Beate Moe, som i dag driver den gamle storgården som har vært i familiens eie i mer enn 400 år, forteller Andreas om tidligere tider på Ringerike mens kjøttet hviler og Ringeriksertene koker seg møre i urtebuljongen.

Mat-koordinator Erik Røed passer grytene mens programlederen er i engasjert dialog foran kamera. Erik er egentlig over alt, han forbereder og tilrettelegger. Og når tv-kokken lurer på hvor polkabetene har blitt av, eller om ertene er klare – er det matentusiasten på Soknagården Herfra som har svaret.

Erik Røed og Andreas Viestad

Erik Røed (til venstre) bor og driver sine virksomheter fra gården Herfra på Sokna, der det produseres småskala-mat med masse sjarm og egenart. Erik er matskribent og fotograf, blant annet i matmagasinene Nord og Ren mat, har utgitt to kokebøker, og er tilknyttet Geitmyra matkultursenter for barn som skribent og kursholder. Erik har et nært samarbeide med matprogramleder, forfatter, journalist og matskribent Andreas Viestad.

Erter, beter, kål og lam

Det hele er egentlig ganske imponerende. Her lages det mat og det intervjues. Det gjøres tv-opptak på norsk og engelsk parallelt – og Andreas passer på at ikke saltet havner i ertepuréen to ganger, og at kjøttet ikke blir skåret opp på ordentlig før det ørste opptaket er godkjent. Det kreves stødig script og logistikk når det skal lages to programmer på en gang.

– Og her er det; erter, beter, kål og lam. Dette er mat som har blitt spist her i tusen år.

Og dette går strålende. Snart er en eventyrlig rett presentert for kamera, og multitaskeren Viestad snakker engelsk og norsk om hverandre: – And here it is;
Peas and beets, cabbage and lamb. This is food that has been eaten here for thounsand years. / Og her er det; erter, beter, kål og lam. Dette er mat som har blitt spist her i tusen år.

Elgjakt & urgamle skogsmattradisjoner på Sokna

Vi er i Strømsoddbygda på Ringerike, en gammel skogsbygd som strekker seg fra Sokna i Soknadalen til nedre Hallingdal. Gammel skog som bugner av sopp og bær, små-elver og fiskevann velfylt med ørret. Og så er det elgen, da. Utrygg som den er når bygdas lommekjente jaktlag er ute med børsa. Og Andreas sier ja takk til det meste han finner på sin vei – og begynner med å koke seg en god kanne tyttebær-te før han tryller frem en rustikk rett med varmrøkt ørret og lekre små kantareller.

Men høydepunktet for ham er helt klart når jaktlaget har truffet blinken, og troféet legges foran ham. Et nesten fortsatt bankende hjerte hentet ut fra en nylig fallen elg er slett ikke daglig kost. Det skal tilberedes i glovarm bålpanne med det beste smøret – og deretter inntas med respekt. For naturen og for at vi får lov å høste fra den.

Andreas Viestad, Ringerike

Ute i Soknas dype skoger koker Andreas seg en god kanne tyttebær-te.

Andreas Viestad, Ringerike

Varmrøkt ørret med lekre små kantareller.

Suppestasjon i Hønefoss

Ved Hønefossen i Hønefoss, med Knut Steens skulpturelle landemerke i bakgrunnen, lager Andreas en klassisk fransk velouté-suppe til ordfører Kjell B. Hansen. Jeg tipper at forrige gang en slik suppe ble servert elvelangs her på Nor’sia, var i Madame Glatveds dager. Da Glatved Hotel lå her – kjent for sitt franske kjøkken og celebre gjester. Det sagnomsuste hotellet var på slutten av 1800-tallet et av landets flotteste  overnattings-steder, og her fikk mange berømtheter både seng og servering. Baron Rotschild, Keiser Napoleon III, Kong Oscar II, Keiser Wilhelm, Ole Bull, Fridtjof Nansen og de to amerikanske presidentene Ulysses Grant og Woodrow Wilson var blant dem som spiste suppe her.

Andreas Viestad, Hønefoss

Andreas serverer ordfører i Ringerike Kjell B Hansen nydelig hønsesuppe med Hønefossen og Oppgangssaga i bakgrunnen.

Så, i mangel av staselig hotell med fløyelstrukkete møbler og store suppeterriner, og med en småsulten ordfører å servere, trekker den fantasifulle kokken liksågodt frem et sjokoladefontene-apparat som han fyller med den varme hønsesuppen. Ingen tvil om at denne serveringen matcher fossen og Oppgangssaga helt perfekt.

Husmannsplasser, tusser & troll på Krokskogen

Etter en tøffere tur opp Mørkgonga finner Andreas sin utkikkspost. Vi befinner oss midt i Krogskogens aller mest dramatiske landskap, med krasse fjellvegger, dype juv og trær eldre enn trollene fra Asbjørnsen & Moes eventyr. Og det var her de hentet dem. Fortellinger og sagn som levde blant skogsfolket, ganske innlysende fundert i frykten for underjordiske vesner – og dagdrømmer om Askeladder og andre helter. På disse husmansplassene holdt man seg stort sett for seg selv – og det var heller ikke dyrkbar mark, så noen små tilskudd fra gårdene nede i bygda var nødvendig. Byggmel til brød og pannekaker, og litt salt til maten, byttet de nok til seg i ny og ne. Kanskje av og til mot et eventyr eller to?

Og med utsikten til bygdene foran seg, og siste rest av norsk urskog i ryggen, tilbereder Andreas det som folk har spist så mange ganger før ham i disse traktene; byggmelspannekaker med blåbær – og det smaker rett og slett fantastisk på tur.

Mørkgonga

Andreas på toppen av Mørkgonga. Etter en spektakulær og til dels krevende tur opp, krones turen med en fantastisk utsikt over Ringeriksregionen.

Mørkgonga, Andreas Viestad

Byggmelspannekaker med blåbær - det smaker rett og slett fantastisk på tur.

Storgårder & kulturlandskap på Røyselandet

Midt i det Ringerikske eventyret ligger Elstøen Gartneri, som driver moderne matproduksjon i historisk kulturlandskap. I denne jorden har Ringerikserter, kål og beter hatt gode vekstforhold helt siden vikingtiden. I dag er produktmangfoldet betydelig større, og Andreas ”tager det han haver” når han tryller frem en superpotent salat bestående av smakfulle salatblader rett fra åkern, krydret med en snedig vinegrett laget av salatjuice og urter. Grovskårete skiver av lokal spekemat gjør retten komplett.

Andreas Viestad, Røyse

Ute i åkeren til Elstøen Gartneri tryller Andreas frem salat med smakfulle salatblader rett fra åkern, krydret med en snedig vinegrett laget av salatjuice og urter. Grovskårete skiver av lokal spekemat gjør retten komplett.

Andreas Viestad, Røyse

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev