Det er bare så vidt han klarer å la være å si det. Jeg ser det på han. Har snakket med ham før.– Det skal være en hemmelighet, sier han. Og smiler. – Det er noen jeg her nevnt det for og de har blitt skikkelig engasjert, fortsetter han. – Hva det er? Han holdt nesten på å si det, men så måtte han løpe inn til Vamp-konserten.
– Pliktene kaller, roper han og forsvinner…
– Pokker da, tenkte jeg. Hva er det han pønsker på?

En institusjon på Ringerike

Tage er mannen publikum på Ringerike forbinder med gode opplevelser. Han nevnes stor sett ved fornavn. Folk vet hvem Tage er. – Hybertsen, ja! Enten løper han Hytteplanmila, Ringeriksmaraton, Hank Williams minneløp eller et annet løp, eller så er han vertskap for et utall artister, skuespillere, statsråder, publikummere, revyoppsetninger, musikaler og det som ellers kan krype og gå av kulturarbeidere i regionen.

Tage Hybertsen

Han er en institusjon på Ringerike, og han legger til rette for kulturen mange nok misunner oss. Det er min påstand, og noe han sikkert vil være helt uenig i, for han er ikke kjent for å ta på seg særlig mye ære, selv om de jeg kjenner er raskt ute med å nevne navnet hans når kultur og Ringerike er tema.

Kulturen på Ringerike er i stadig utvikling takket være mange oppriktig interesserte og engasjerte kulturarbeidere.

Apropos kultur på Ringerike, så er folk, da mener jeg utenbys fra, også raskt ute med å spørre om hvorfor det kommer så mange flinke musikere herifra?


– Hva er det med Ringerike? De er jo på TV, festivaler og innspillinger nesten overalt. De er med alt fra Karpe Diem til Astrid S, Øystein Sunde, Hver gang vi møtes og Idol...
– Hva er det egentlig med kulturarbeidere fra Ringerike? Jeg har ikke noe godt svar på det, men kjenner til lærerkreftene ved musikklinjen på Ringerike videregående skole, vet at Folkehøgskolen har høye søkertall, at kulturskolene lever i beste velgående, at tilbud som Musikalkollektivet og Showskolen trekker barn og unge til seg som fluepapir. Kulturen på Ringerike er i stadig utvikling takket være mange oppriktig interesserte og engasjerte kulturarbeidere.

En dugnadsinnsats av de sjeldne

Vi kan nesten ikke vente med å fortelle om alt som skjer, alt vi håper skal skje, alt vi tenker kommer til å skje og noen ganger det som ikke skjedde. Det siste er historie, og det dveler vi ikke ved. Det var uansett ikke stort som ikke skjedde, men det som skjedde var ganske stort. Da Hønefoss fikk sitt nye kulturhus. Det
var stort. En dugnadsinnsats av de sjeldne og et hus de fleste har fått et forhold til og er blitt glade i.

Selv husker jeg at jeg fikk spørsmål om å kjøpe en stol...!? Stolaksjonen kalte de det. Kreativt. Husker det kom et brev fra Tage Hybertsen på vegne av Stiftelsen Ringerike Kultursenter, om bedriften jeg jobbet i da kunne tenke seg å «kjøpe en stol» i det nye kultursenteret? Bedriften kunne godt tenke seg det syntes jeg. Det var jeg som åpnet posten. Vi fikk vårt eget navn på en plakett på en stol i det nye kultursenteret. Det var en god følelse egentlig. At jeg gjennom vår bedrift faktisk bidro til byens nye kulturarena. Følte meg nesten som en kulturarbeider selv …

Men det er snart ti år siden nå, og huset har på den tiden hatt nærmere 30 000 publikummere årlig som har fått oppleve store og små konserter, musikaler, revyer, stand-up show, Jam kvelder og en hel del annet. Nå er Ringerike blitt et naturlig stoppested for de fleste artister med respekt for seg selv og publikum.

Sørger for at kulturen har gode vilkår

Kultur er viktig, understreker kulturleder i Ringerike kommune Marja Lyngra Høgås. – Det er ikke kommunen som skaper kulturen, men vi skal sørge for at kulturen har gode vilkår for å blomstre. Økonomi er selvsagt viktig, men det er også måten vi spiller hverandre gode på, forteller hun videre.

Hun er tydelig engasjert og opptatt av samarbeid både politisk, i administrasjonen og sammen med kulturutøverne i regionen. – Det er en tøff bransje, og de færreste klarer å leve av det. Derfor er det viktig at kommunen legger til rette for at kultur kan skje. Det er mange synlige aktører, men det er også mange usynlige. De må vi også legge til rette for.

– Derfor er samhandling så viktig. Vi vet at vi ikke har så mye penger, men nettopp derfor er det så viktig at vi bruker de riktig, fortsetter hun engasjert.

Ønsker deltakelse for alle

I januar starter et viktig arbeid. Da samler vi alle aktører innenfor de ulike kulturområdene. Det vil bringe oss videre. Det kommer til å avdekke noen nye behov og vil gjøre enda flere synlige, fortsetter hun. – Vi ønsker deltakelse for alle. At alle skal ha en mulighet for aktivitet. Kulturskolen kan være et slikt tilbud og kommunen har også et ansvar i forhold til den kulturelle skolesekken, avslutter Høgås.

Kulturskolen Ringerike

Tre ressurser som jobber sammen for kulturell blomstring på Ringerike. Fra venstre: Kulturleder i Ringerike kommune Marja Lyngra Høgås, kulturkonsulent Victoria Irene Koch og prosjektmedarbeider Kristine Sørsdal Fodnæss.

Det har vært mye å holde styr på for en person, men i disse dager er det omsider ansatt en ny ressurs. Victoria Irene Koch er ny kulturkonsulent og sammen med prosjektmedarbeider Kristine Sørsdal Fodnæss, er de nå tre ressurser som skal jobbe videre for å tilrettelegge, kartlegge og gi næring til ny kulturell blomstring på Ringerike.

Bussgarasjen blir den nye Bassgarasjen

Tilbake på kultursenteret nærmer Tage og Vamp seg ferdig for kvelden, og jeg later som jeg slentrer uinteressert rundt i baren. Er ikke nysgjerrig på hemmeligheten han har i det hele tatt. Sikkert ikke så veldig spennende heller.. ?

At den gamle Bussgarasjen blir den nye Bassgarasjen, vet de fleste som følger sånn noenlunde med. Det blir et kjempeløft. Da blir det helt nye scene med ståplasser til flere hundre publikummere og potensialet for en helt ny type artister, show og oppsetninger. Fleksible øvingslokaler og sceneplass for unge til en gunstig leie, og tøft dekorert med graffiti av graffitikunstner Børge Brekke.
Her har Sparebankstiftelsen Ringerike virkelig slått på stortromma igjen. De har lagt hele 10 millionene på bordet som gjør at publikum, og ikke minst den yngre generasjon får et enda bedre og bredere kulturtilbud i Ringerike kultursenter. Og jeg tror jeg har de aller fleste med meg når jeg sier at dette gleder jeg meg til!

I det jeg skal gå, hører jeg Tage smilende igjen: – Tror det passer å presentere nyheten i forbindelse med 10-års jubileet neste år, egentlig. Det blir noe helt nytt. Noe jeg har tenkt på i mange, mange år, skikkelig svært, smiler han og ler. – Noe som ikke har blitt gjort før, avslutter han for nærmest bare for å gni salt i såret..

– Pokker da, tenker jeg. Hva er det Tage skal gi oss neste år?

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev