Langs Randselvas bredder, like utenfor Jevnaker, ligger Kistefos-Museet. Her kan du oppleve kunstutstillinger i verdensklasse, en unik skulpturpark og et industrimuseum
i historiske, naturskjønne omgivelser. I år åpner de «The Twist» – et 85 meter langt spektakulært museumsbygg som strekker seg som en bro over Randselva.

Denne banebrytende og må sies, litt «smågale» drømmen, har eier, Christen Sveaas, båret på lenge. Sammen med direktør Egil Eide har han jobbet siden 2011 med å få drømmen realisert. I løpet av høsten 2019 åpner Kistefos-Museet dørene til «The Twist».

Et kunstverk i seg selv

Det oppsiktsvekkende museumsbygget blir et kunstverk i seg selv, tegnet av det danske arkitektkontoret BIG (Bjarke Ingels Group). Det har allerede vekket oppsikt langt utenfor landegrensene. Den britiske avisen The Telegraph satte nylig «The Twist» på sin liste over verdens vakreste bygg som åpner i 2019. Her befinner Kistefos seg i celebert selskap; sammen med arkitektoniske underverker i Qatar, New York, London og Texas. Dette setter Kistefos-Museet på verdenskartet og de har for alvor meldt seg på i kampen om å være en av Skandinavias viktigste formidlere av samtidskunst. For Kistefos markerer dette starten på en ny æra.

The Twist Kistefos Jevnaker

«The Twist» binder sammen øst- og vestsiden av Randselva, og den nye museumsbygningen vil tilføre kunstmuseet nærmere 800 nye kvadratmeter utstillingsareal.

«The Twist» binder sammen øst- og vestsiden av Randselva. Den nye museumsbygningen, som tilfører kunstmuseet nærmere 800 nye kvadratmeter utstillingsareal, gir samtidig rom for utvidelse av skulpturparken. Resultatet vil bli en spektakulær rundtur som byr på spennende kunstopplevelser langs naturskjønne stier som snor seg gjennom variert natur.

Under stadig utvikling

Som opplevelsesdestinasjon er Kistefos-Museet under stadig utvikling. Stedet har blitt et «must» for langt flere enn lidenskapelige kunst- og arkitekturelskere. Her kan du la deg imponere av kunsten samt ny og historisk arkitektur, både innenfor og utenfor dørene.

Mens noen gjenkjenner, anerkjenner og verdsetter verk av store nasjonale og internasjonale kunstnere, lar andre seg fascinere av helt andre årsaker.

Med «The Twist» og «den nye æra», dukket destinasjonsutvikling opp som et nytt og sentralt tema. Betydelige midler er derfor avsatt for å gjøre Kistefos mer tilgjengelig for et variert publikum.

Vil gjøre opplevelsene mer tilgjengelig

Den som har fått ansvaret for dette, er nyansatte Kristin Gamme Helgaker fra Gran. Etter 13 år som ansatt ved Hadeland Glassverk, de siste seks også som en del av ledergruppen, kjenner hun det lokale reiselivet svært godt.

The Twist Kistefos Jevnaker

Kristin Gamme Helgaker følger byggeprosessen nøye, og gleder seg til å være med på å bringe gode Kistefos-opplevelser ut til folket. Prosjektsjef Pål Vamnes har full kontroll på at «The Twist» får den riktige vrien – og at den kommer på plass til åpningen

– Det å få tilbud om en slik drømmejobb, og det til og med lokalt, er jo helt fantastisk. Jeg har hatt mange gode år ved Hadeland Glassverk og høstet erfaringer som jeg vil ha stor nytte av nå fremover. Mitt oppdrag og vårt ønske er å gjøre opplevelsene mer tilgjengelige, slik at vi når ut til de som vanligvis ikke oppsøker kunstmuseer og gallerier.

Lekenhet og tilgjengelighet

Du behøver på ingen måte å være kunstkjenner eller -elsker for å sette pris på Kistefos – men du kan fort ende opp som en, etter endt besøk. Lekenheten og tilgjengeligheten som preger skulpturparken, fascinerer og appellerer bredt. Mens noen gjenkjenner,
anerkjenner og verdsetter verk av store nasjonale og internasjonale kunstnere, lar andre seg fascinere av helt andre årsaker. Kistefos er til for alle og appellerer til flere sanser enn bare synet.

Unik samling med skulpturer

Den første skulpturen kom til Kistefos allerede i 1948. Det var Ståle Kyllingstads hvitmalte peltonhjul-monster skrått på sokkel, til minne om kraftverkets storhetstid. Siden åpningen av muséet i 1999, er mange nye praktverk kommet til.

Kistefos The Ball

Ilya Kabakov, The Ball, 2017. Kistefos, Jevnaker. Foto: Frédéric Boudin.

De første årene var dette i hovedsak norsk samtidsskulpturer, men etter hvert er den unike samlingen blitt utvidet med tilskudd signert store internasjonale navn. Det spektakulære er ikke bare kunsten i seg selv, men også plasseringen, som bidrar til å skape samspill mellom kunsten og dens omgivelser.

Den britiske avisen The Telegraph satte nylig «The Twist» på sin liste over verdens vakreste bygg som åpner i 2019. Her befinner Kistefos seg i celebert selskap; sammen med andre arkitektoniske underverker i Qatar, New York, London og Texas.

Forventningene er som vanlig store til årets nykommere i skulpturparken. Hva det blir, røpes ikke – annet enn at det i 2019 skal avdukes tre nykommere; én ved sesongåpningen, én midtsommers, og én i anledning åpningen av «The Twist». I kunsthallen i en av de gamle sliperibygningene fra 1896 blir det samtidskunst i flere
større separat- og gruppeutstillinger. Sesongen er for øvrig utvidet til november, og det meldes at det vil bli adskillig flere utstillinger og arrangementer enn tidligere år.

Tiltrekker seg et bredere publikum

Et naturlig samlingspunkt er den populære Kafé Consulen, sentralt og idyllisk beliggende i hjertet av museumsområdet. Her kan du puste ut og la inntrykkene synke stille inn, til en kopp kaffe og velduftende «hjemmebakst» – eller til andre velsmakende retter fra menyen. På gode sommerdager kan mat og drikke nytes på kaféens uteområder. Rett over tunet for kaféen ligger Smia, med en spennende og innholdsrik museumsbutikk som så absolutt er vel verdt et besøk.

– Vi opplever stadig at Kistefos-Museet tiltrekker seg et bredere publikum. Da Jeppe Heins verk «Veien til Stillhet» ble avduket i 2016, ble det satt ny publikumsrekord. Med den fantastiske labyrinten med overraskende vannkaskader ble Kistefos plutselig en
opplevelsesdestinasjon. Barnefamilier dukket opp med piknikkurv og badetøy. Dette er et godt eksempel på hvordan man kan bringe kunsten ut til folket; helt i tråd med våre visjoner. Det illustrerer også mangfoldet vi kan by på.

Med «The Twist», og utvidet sesong og program, forventer vi at publikumsrekorden fra 2016 står for fall, forteller Gamme Helgaker, mens hun samtidig forsikrer om at det er kunsten og stedets industrihistorie som alltid vil forbli kjernen og det essensielle ved Kistefos-Museet.

KISTEFOS-MUSEET

 «The Twist»

  • Arkitekt: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Totalentreprenør: Bladt Industries
  • Byggestart: Desember 2017
  • Bygningens geometri med et fritt spenn på over 60 meter består av et teknisk krevende bæresystem i stål, med en samlet vekt på ca. 400 tonn.
  • Offisiell åpning: Høsten 2019

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev