Jeg har alltid hatt et behov for å bo landlig og tett på naturen. Det aller meste av tomten vår er derfor også naturtomt. Jeg foretrekker det slik – at vi mennesker ikke kludrer for mye med naturen. For Ringeriksregionen står Karianne svært nær – jenta som er oppvokst på Jevnaker, har bodd i Hole og nå altså er bosatt i Ringerike.

Og når hun ikke er å finne hjemme, ja, da er det stor sannsynlighet for at hun befinner seg på familiehytta i Nordmarka. Somrene, derimot, lever Karianne i ”landflyktighet”. Da pakker hun og resten av familien snippesken og drar til sommerøya i  Kragerøskjærgården. Der går hun inn i en annen modus og lar seg inspirere av lyset i horisonten, bølgende hav og svabergenes myke linjer.

Naturskildringer ligger hjertet nærmest

Det er på ingen måte tilfeldig at det nettopp er naturskildringer som ligger Kariannes hjerte nærmest. Lengselen etter å både omgi seg med, og bevege seg i, naturen har hun alltid hatt. Hver morgen, etter å ha sendt mann og barn ut av huset, spenner hun for
de to jaktcockerne Helmer og Henry, og begir seg ut i skogen.

– Jeg skal være fryktelig syk eller opptatt, om jeg ikke starter dagen i skogen – enten med å gå, eller gjerne aller helst med løpeskoa på. Det er som balsam for kropp og sjel, både for meg selv og for mine to firbente turkamerater. Da får de også sine lufteturer, mens
jeg selv fylles med energi og inspirasjon. En real kopp med svart kaffe da, så kan arbeidsdagen begynne...

Satset på kunstfag

Året er 1988; Karianne har bestemt seg for å satse på kunstfag. Med sommerfugler i magen og tegnesaker i kofferten, setter hun kursen mot Texas, USA, hvor hun i det kommende år studerer kunstfag ved Midwestern State University. Hjemme i Norge har
hun akkurat avsluttet et toårig studie i kommunikasjon- og reklamefag ved Sverre Wolff dekorasjon og reklameskole, som nå har blitt en del av Westerdal. Yrkeskarrieren hennes er i årene etter studietiden relatert til interiørfaget – møbler, tekstiler og rom. 

Drømmene hadde Karianne allerede den gang – i dag er de for lengst blitt virkelighet!
For, kunstnerdrømmen ville aldri helt slippe taket. Parallelt med sin yrkeskarriere, deltar hun ved en rekke kurs og tar lengre opphold hos etablerte kunstnere – helt til hun i 2012 følte at tiden var moden; Hun hadde da endelig samlet kunnskap, erfaring og selvtillit nok til å åpne sitt første ”ordentlige” atelier i leide lokaler på Helgelandsmoen.

Kunstner Karianne Gruer Torp

Til tross for at hun trivdes svært godt der, mener Karianne selv at hun først fant ”sitt eget uttrykk” da hun flyttet den kreative prosessen hjem i 2015. Og hjem, det vil si til sitt hjemmeatelier, kun en liten ”tøffel-tur” over tunet fra familiens hjem i Åsa. Der, i enden
av det gamle uthuset, har hun fått bygget sitt eget lille atelier og kontor. Dette er akkurat passe stort for en kunstner som liker å jobbe med store flater, hennes to hunder og Pus; som for øvrig har atelieret som fast bopel og er blitt beæret med egen inngang.

Gjenskaper naturopplevelser

Hennes kunstneriske uttrykk er naturalistisk. Naturopplevelsene som Karianne gjenskaper i sine bilder, blir ofte beskrevet som ”å ta med seg naturen inn”.

Bildene mine er, naturlig nok, påvirket av de stemninger som jeg selv opplever på mine vandringer i skog og fjell. Er det tåke i fjella, ja, så blir det tåke i maleriet.

Hun er tro mot sine rustikke penselstrøk. Fargene, nyansene, grov struktur og spennende bruk av lys gir en helt spesiell ro – en autentisk følelse av noe ekte og urørt.

– Bildene mine er i høyeste grad påvirket av de stemningene jeg opplever på mine vandringer i skog og fjell. Er det tåke i fjella, ja, så blir det tåke i maleriet. Og er det svarte regnbyger i horisonten, så får de naturligvis bli med videre inn i lerretet. Jeg er ingen solskinnsmaler, men blir nok heller tiltrukket av dramatiske værskifter og lysendringer. Motivene er sjelden planlagte, de bare kommer til meg. Og innimellom så dukker det opp en og annen enslig skiløper, fisker eller jeger i landskapet. De blir selvfølgelig også invitert med inn i bildene mine.

Kunstner Karianne Gruer Torp

Kunstauksjon for tredje år på rad

Karianne føler seg både takknemlig og privilegert som har fått muligheten til å leve av å gjøre det hun elsker å gjøre mest av alt, og hun er ydmyk ovenfor de gode mottakelsene som bildene hennes blir møtt med. –For tre år siden fikk jeg ønske om å gi noe tilbake, om å kunne gjøre en forskjell. Da dukket idéen om kunstauksjon opp.

I år er det tredje år på rad at hun donerer bort ett av sine bilder til et veldedig formål gjennom kunstauksjoner. Det første året gikk salgssummen uavkortet til barne- og ungdomsarbeide i Sjømannskirken i Paris, etter at byen ble utsatt for terrorangrepet 13. november 2015. I 2016 ønsket hun å rette blikket mot psykisk helse og ga derfor salgssummen til Fontenehuset Hønefoss. Og inntekten fra årets kunstauksjon, har hun valgt å gi til hjerteavdelingen på Ringerike sykehus.

– Da pappa ble rammet av hjerteinfarkt tidligere i år, lot vi oss alle imponere av den omsorgen og gode hjelpen som han fikk av alle de flotte menneskene som jobber på hjerteavdelingen. Da føles det ekstra godt å kunne gi noe tilbake.

Separatutstilling i Sjømannskirken i Paris

Mange gode opplevelser til tross, så må nok høydepunktet for den naturkjære kunstneren sies å være da hun tidligere i år mottok invitasjon til å holde separatutstilling i Sjømannskirken i Paris. Karianne og hennes bilder hadde gjort så sterkt inntrykk på
sjømannsprest Ola Johannes Jordal og hans kone Yvonne Cecilie Jordal, at de ønsket å dele dette med flere av sine landsmenn bosatt i Paris.

Jeg skal være fryktelig syk eller opptatt, om jeg ikke starter dagen i skogen – enten med å gå, eller gjerne aller helst med løpeskoa på.

Så i februar vender Karianne nesen mot verdensmetropolen med sine norske naturskildringer i bagasjen, for sin aller første separatutstilling utenfor landegrensene.

Kunstner Karianne Gruer Torp

Hun slutter aldri å ydmykt glede seg over tanken på at så mange finner glede av hennes bilder – om det nå er som et øyeblikks flukt fra en travel hverdag, eller for å frembringe gode minner fra egenopplevde vandringer.

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev