Lokalpatriotisme er den beste drivkraft og motivasjonsfaktor. Det er kameratgjengen bak Randsfjordfestivalen et godt bevis på. I løpet av en augusthelg, klarte de å samle imponerende 10.000 små og store festivaldeltakere på Haugerstranda på Jevnaker – dette takket være en entusiasme, kreativitet og drivkraft som det bare er å bøye seg i støvet og ta av seg hatten for! Og skal vi tro ildsjelene bak, så er dette kun starten!

Randsfjordfestivalen

Festivalen samlet 10.000 små og store festivaldeltakere

Mye mer enn tomprat

Hva får du dersom du tar en kreativ og handlekraftig kameratgjeng, en flaske cognac og topper dette med en solid dose gjennomføringskraft? Riktig svar; Randsfjordfestivalen!

Det har jo skjedd før i historien, det at gode idéer er dukket opp i de sene nattetimer ... Men det som skiller disse gutta fra så mange andre, er at her ble det mye mer enn tomt prat.

Idéen deres var å blåse støvet av Randsfjordfestivalen, et årlig arrangement som ble nedlagt en gang på 1980-tallet. Som sagt, så gjort; et styre ble sammensatt av 13 håndplukkede ildsjeler – hver og én fra ulike yrkesgrupper med kvalifikasjoner som ville
komme godt med under de ventende oppgavene. Dermed ble det utviklet en 10-års strategiplan, og jakten på sponsorer ble sparket i gang.

"Nye Randsfjordfestivalen"

12. august 2017, kunne ”nye” Randsfjordfestivalen arrangeres for aller første på Haugerstranda ved Randsfjorden. Initiativet ble da belønnet med besøkstall som overgikk enhver forventning, noe som igjen resulterte i klingende mynt i kassa og et solid overskudd allerede første år. Dette, kombinert med rause sponsorer og bevilgede midler fra Næringsstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, Sparebankstiftelsen Ringerike, Klubben.no og Jevnaker kommune, gjorde at festivalen allerede i 2018 gikk opp en divisjon og utvidet
konseptet fra én til to dager.

Randsfjordfestivalen

Nord-Europas største badepark ble offisielt åpnet under festivalen

Samtidig fant arrangørene rom for å investere i en badepark på Randsfjorden – Nord-Europas største i sitt slag. Allerede andre året lå altså arrangementet langt foran planen.

En av Norges mest besøkte turistattraksjoner

Hva var så egentlig motivasjonen bak prosjektet? – Vi bor på et sted som kan skilte med en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, nemlig Hadeland Glassverk. Det vi ikke kunne forstå, var hvorfor vi får så lite annet ut av denne posisjonen. Hvorfor skjer det ikke noe mer her? Jevnaker har jo så ufattelig mye mer å by på, forteller en noe overtent Ole Henrik Pedersen, én av initiativtakerne.

Randsfjordfestivalen

Pressekontakt Per Anders Bjørklund og sponsorkontakt Ole Henrik Pedersen er storfornøyde med hva de og resten av styret har fått til på Haugerstranda, men er glassklare på at det ikke hadde vært mulig uten innsatsen fra alle de frivillige og rause sponsorer.

– Vi kunne rett og slett ikke sitte i ro og observere at ikke noe ble gjort. Det ene førte til det andre, og vips, så var Randsfjordfestivalen igjen en realitet. Etter gjennomføring av to festivaler, ligger vi svært komfortabelt an i forhold til budsjetter og opprinnelig plan. Det er godt å oppleve hvordan bygda her står samlet med en engasjert og velvillig innstilling. Innsatsviljen har vært formidabel.

Randsfjordfestivalen

Festivalmaskot ”Tømmer-Truls” fikk det til å swinge i teltet. Foto: Geir Hansen

Denne responsen er betaling god nok for de utallige arbeidstimene som vi nedlegger her, fremholder han. I oppgjørets time viser det seg også at Randsfjordfestivalen sitter igjen med langt mer enn heder og ære. Allerede andre året har den kastet godt av seg, og overskuddet, det går naturlig nok tilbake til drift og videreutvikling av festvalen. Her er det ingen som lener seg tilbake og hviler på laurbærene – blokka er full av spennende og sprelske planer!

Med lokale og rikskjente artister på konsertscenen

Arrangørene fikk lite drahjelp fra værgudene på festivalens første dag, mens de lørdagen kunne glede seg over at sola kastet glans over Jevnaker og Haugerstranda. Men vær er vær, på Haugerstranda og på badeparken ute i Randsfjorden myldret det av entusiastiske
og nysgjerrige festivaldeltakere både fredag og lørdag.

Randsfjordfestivalen

Det ble arrangert uoffisielt NM i tømmerløp. Foto: Geir Hansen

Med lokale og rikskjente artister på konsertscenen, ”Ninja Warrior”-hinderløype, aktivitetspark for de minste, fotball-trikseshow, uoffisielt NM i tømmerløp samt markedsplass, for å nevne noe, siktet Randsfjordfestivalen både høyt og bredt – og traff blink! Deltakerantallet steg fra 5–6.000 deltakere i 2017, til 10.000 i 2018.

Randsfjordfestivalen

Mads Hansen tok med seg ”Sommerkroppen” til Haugerstranda. Foto: Geir Hansen

Nord-Europas største badepark

Ikke overraskende var det knyttet en spesiell stor spenning til den nye og mye omtalte badeparken – som sagt Nord-Europas største i sitt slag. En stor dugnadsgjeng var trommet sammen da 18 paller med flyteelementer, 87 betongelementer og den 3.000
kvadratmeter store badeparken – bestående av sklier, madrasser, trampoliner og leker – skulle på plass ute i fjorden.

Randsfjordfestivalen

Ivrige festivaldeltakere på vei ut mot den 3.000 kvadratmeter store badeparken – bestående av sklier, madrasser, trampoliner og leker. Foto: Geir Hansen

Av sikkerhetsmessige årsaker, på grunn av lav vannstand, måtte parken plasseres lengre ut enn først planlagt, uten at det la noe som helst demper på interessen. Sikkerhet er viktig og godt ivaretatt. Reglement og aldersgrense står tydelig beskrevet på en tavle inne på stranden, og det er innkjøpt 200 påbudte flytevester for utlån.

Badeparken er ganske enkelt et imponerende skue der den flyter ute på Randsfjorden
og utgjør et etterlengtet tilskudd til hele Ringeriksregionen. Skjønt, hvor enorm og spektakulær den virkelig er, innser du ikke før du faktisk står ute på den selv. Årets sesong er for lengst avsluttet, men det er bare å begynne å glede seg til neste år ...

Nærmest dobling av besøkstallet

Pressesjef Per Anders Bjørklund kan fortelle at styret i Stiftelsen Randsfjordfestivalen er svært fornøyd med oppslutningen. – Ja, dette var morsomt! En nærmest dobling av besøkstallet fra i fjor, gjorde søndagens jobb med nedrigging av festivalplassen til en enkel og humørfylt oppgave.

Alle som er involvert, er superfornøyde. Men pass for all del på å få med deg at uten den
formidable innsatsen fra alle de frivillige, så hadde dette ikke vært mulig å gjennomføre. Vi i styret er kun en liten del av det hele. Nå er vi nok alle litt slitne, men erfaringen tilsier at det ikke tar lang tid før vi er i gang igjen.

Det svever allerede mange idéer i luften for neste års festival. Nå er det bare å sørge for å lande noen av dem.

Randsfjordfestivalen

  • På Jevnaker, Haugerstranda ved Randsfjorden
  • Aktiviteter og underholdning både til vanns og til lands
  • 9.-10. august 2019
  • Nord Europas største badepark

Randsfjordfestivalen

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev