Til tross for at dette er et populært friluftsområde både sommer og vinter, er fiskeeldoradoet Vikerfjell heller lite kjent. Her kan du prøve fiskelykken i alt fra lune skogsvann til åpne høyfjellsvann – hvorav flere ligger som perler på en snor.

Vikerfjell kan friste med til sammen 40 små og store fiskevann. Med andre ord, rikelig med muligheter til å hale i land storfangsten i ro og fred - uten fare for uønsket støy, eller at fiskesener krysses og lager floker. Skulle det imidlertid dukke opp noen på andre siden, ja,  så er det bare å pakke sammen fiskesakene og rusle videre til neste vann. Det er uansett ikke langt …

Gulmerket fiskelykke

Vikerfjell passer for alle – selv om man verken er kjentmann eller ”racer” på kart og kompass. Dette har grunneier Pål Anders Strande sørget for med sin gulmerkede ”Fiskesti”. I tillegg er han opptatt av både kultivering og utsetting av fisk. Bare i år har Pål Anders vært med på å sette ut hele 1.600 fisk. Det lover godt …

 

 Vikerfjell fisketurVi er hele tiden opptatt av å tilrettelegge for hyttefolket – og selvsagt også for dagsturister. All erfaring tilsier at skal det brukes, må det tilrettelegges. ”Fiskestien” har således vært vellykket. Der er liksom noe helt spesielt ved det å møte folk langs stiene med fiskestang i hånda, mener Pål Anders.

Passer for alle

Fra Tosseviksetra er det bare følge skilt til Vikerkoia. Der - i enden av veien - starter ”Fiskestien”. Da er det bare å følge de gule merkene og pilene til Damtjern. Videre derfra ligger Stjernetjern, Steintjern, Nordre- og Søndre Flåtjern, Svarttjern, Holmetjern samt Nordre-, Midtre-, Søndre -, og Østre Urdevann på rad og rekke. Alle disse er solide fiskevann med gode muligheter for napp.

 Vikerfjell fisketur

Men følg godt med i terrenget. Selv om stien er gulmerket, er den på ingen måte selvforklarende. Sleng gjerne med deg et turkart i sekken, da er du sikret. Terrenget er variert og delvis myrlendt, så vanntett skotøy er å anbefale.

 Damtjern ligger en snau halvtimes gange fra Tosseviksetra. Til tross for stedvis ulendt terreng, er dette en tur man fint kan ta med seg små barn på. Her biter både ørret og abbor på kroken. Det gir gode odds for å få napp, uten å være den helt store tålmodighetsprøven.

Vikerfjell, Ringerike, fisketur

 Sett gjerne av hele dagen og få med deg alle vannene, en tur på 12 kilometer i variert skogs- og fjellterreng. Dette er en fantastisk tur med så godt som fiskegaranti. Men husk solid turproviant i sekken. Da kan ikke dagen bli bedre …

Hekta på fiske

Hjalmar Eide har hatt Vikerfjell som sitt fjellparadis i det meste av sitt liv. Han er fagkonsulent i Norges jeger - og fiskerforbund og bruker det meste av fritiden sin på hytta på Ringerudsetra sammen med samboer Annika Bjørk - og gjerne også barn og barnebarn.

 Vikerfjell fisketur

Når det friluftsglade paret skal koble av, finner de frem fiskeutstyret og legger ut på tur. Han med fluestanga, mens Annika sverger til mark. Det er ikke få ørretmiddager de to har tilberedt hjemme på hytta - for fisk, det får de …

 Vikerfjell fisketur

Egen reproduksjon

Hjalmar er også leder i Vikerfjell fisk, en organisasjon bestående av grunneiere i Vestre Ådal. De står blant annet for kultiveringen av fiskevannene og utsetting av fisk.

 ”Vikerfjell ble dessverre hardt rammet av sur nedbør på 1970- og 1980-tallet, noe som resulterte i en del fisketomme vann. Av de vel 40 fiskevannene, står nå 20 av de på kalkingslista. 25 år med kalking og utsetting av fisk har gitt resultater. Nå har vi også naturlig reproduksjon i mange av vannene. Det gir bra størrelse på fisken. Det ble tatt en på 860 gram akkurat her i går, og kilosfisk er ingen sjeldenhet.”, forteller Hjalmar, mens han lar flua sveve over Damtjern.

 Vikerfjell fisketur

Flua fikk sveve fritt uten napp denne dagen. Middagen ble dermed besørget av Annika og hennes markfiske ...

 Vikerfjell fisketur

Et minne for livet

Barn trenger gjerne en ekstra motivasjon for å bli med ut på tur – og da er fisking helt perfekt. Det gir spenning og er en bra læringsaktivitet. Og lite kan vel måle seg med mestringsgleden ved å hale i land en ørret, eller abbor for den saks skyld. Ingen glemmer  sin første fisk!

Gjør gjerne turen variert og på barnas egne premisser. Ta dere god tid, og sørg for å ha niste og go’biter som ekstra motivasjon og belønning i sekken. Derfra er det bare å nyte turen i hverandres selskap – og forhåpentligvis etterhvert også nystekt ørret!

 Fiskekort, Vikerfjell, Ringerike

Fiskekort kjøpes enkelt via SMS og er ingen stor investering. Skilt med instruksjoner står nede ved bommen. Mer informasjon og fiskeregler finner du på inatur.no.

 

God tur og skitt fiske!

 

 

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev