Steinsoppen har ikke vist seg i distriktet på 7-8 år, men nå er den tilbake. Det har ikke blitt forsket særlig mye på dette, så vi vet ikke hvorfor. Det er veldig spennende, forteller vår engasjerte turleder, Gunvor Bollingmo fra Ringerike Soppforening.

Det er søndag, og vi er invitert på soppjakt. Skogen er en gullgruve, skal det vise seg. For Håkon på 6 (og et halvt) og søsteren Hanna på snart fire er det utrolig hva som befinner seg der, rett under føttene. Det er nesten så man må passe på hvor man går:

– Jeg kan lukte meg frem til soppen, forsikrer eldste - mann. Mamma Ingvild Magnus Haraldsen må raskt si seg enig i det. Trekløveret, som ellers også teller en liten jente på 1 år og en pappa er bosatt på Ringåsen.

Selv om familien er lokalkjent, blir den lille utflukten i nær - området, eksotisk og spennende. Håkon dukker stadig opp med den ene fargerike sopparten etter den andre: – Der er en kremle! Og en skrubb! Jeg er helt sikker på at det er en skrubb! En rask kontroll av turleder Bollingmo, og han får rett. Det var en brunskrubb.

– Skrubb er en god matsopp, men bør varmebehandles i 15-20 minutter. Jeg pleier å tørke den, for deretter å male den i en mandelkvern. Melet smaker godt i sauser, deler Bollingmo raust.

Kremlen blir også godkjent

– Kremler kjennetegnes av at den har veldig fine farger, alt fra fløtefarget til mer gulrød i fargen. For å være ekstra sikker kan du prøve å dra av hattehuden. Håkon gjør et forsøk. Jo, den glir av. Det var en gulrød kremle.

– Steinsoppen kom denne uken. Kanskje derfor er vi ikke alene her. Vi møter stadig på andre soppjegere. Ole Sigurd Lambach har med datteren Elisa og kona Tiemten, og i favnen har de en kurv full av sopp.

Tiemtens favoritt gjenkjennes raskt av Bollingmo som en rimsopp, selv har hun et thailandsk navn for den gode matsoppen. – Den smaker veldig godt stekt sammen med chili, forteller hun.

Sopp er først og fremst mat. Sesongen starter i august, og varer utover høsten, avhengig av hvilken art du ønsker å legge på tallerkenen. – Traktkantarellen spretter opp i september, og er ofte å finne helt frem til november, forteller Bollingmo. – Den følger gran og bjørk. Ser du en traktkantarell kan du være sikker på at det er gran og bjørk i nærheten, sier Bollingmo.

Tanken på den gule lekkerbiskenen, gjør at ethvert grantre får ekstra oppmerksomhet. Men det er altså august, vi er nok for tidlig ute.

Hemmelig soppsted

Noen må smake seg frem til sine favoritter, andre må venne seg til smaken. Ingvild Magnus Haraldsen forteller om egne sopp-opplevelser:

– Jeg vokste opp med en mamma som var veldig glad i sopp. Familien har derfor et hemmelig soppsted på Hvervenmoen. Eller, det er kanskje ikke så hemmelig hvis jeg forteller om det, sier hun og smiler.

Sopptur på moene

Nå er det Håkon og Hanna som skal bli kjent med soppens verden. Ikke at det er første gang. Håkon, som nettopp startet i 1.klasse på Kirkeskolen, har sett en sopp eller ti før. Interessen har gått i arv, også for det å være på tur. – Det er viktig å ha et mål for turen, mener mamma Ingvild. Håkon bekrefter det. Han er dagens ivrigste. – Jeg er en soppekspert, sier han med smilet på lur.

Så er det tid for soppkontroll. Turleder Bollingmo rekker å raskt godkjenne dagens fangst før regnet kommer. Er det nå man skal si at ”alle var enige om at det var en fin tur”? Ja, det er det. Etter at en bit kvikklunsj har havnet i magen, forkynner den unge rødluggen:

– Jeg har lært masse. Kremler? Det kan jeg nå.

Håkon kan kremler nå

Sopptur

Ringerike soppforening

  • Ringerike Soppforening arrangerer foredrag,turer og møter for medlemmer, samt arrangementer for alle som er interessert i hva naturen kan by på.
  • Lokallaget har mer enn 90 medlemmer.
  • Bli bedre kjent med Ringerike Soppforening på facebooksiden ”Ringerike Soppforening”.
  • www.soppognyttevekster.no

Sopp

Magasinet Ringerike

Magasinet Ringerike

Utgave #2 2019 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev