For tålmodigheten kan både bære og briste, for store og små, når man er på tur. Heldigvis er familien Rossavik-Grande vant til å være i aktivitet, og er beredd på alt.

Oppdagelsesreise: Som padleturist ser man omgivelsene på en helt annen måte.

Oppdagelsesreise: Som padleturist ser man omgivelsene på en helt annen måte.

Friluftsentusiasten Sparstad har organisert turen, og vi er i trygge hender. Familien på fem har fått en kano med fire seter, slik at minstemann kan få sitte på mammas fang. Mamma Marit holder et godt tak i Aio (1), mens Gea (10), Ime (7) og pappa Hans Marius tar opp de neste plassene. Det vil si, der det er plass.

 

 I trygge hender: Turleder Espen Sparstad er en erfaren turguide.

 – Vi er gode til å ha med mye på tur, sier Marit smilende.


Mystisk observasjon på rasteplassen

Mens vi driver nedover elva, og hjelper litt til med padleåren nå og da, får vi vite at Marit og Hans Marius opprinnelig kommer fra Skien, men flyttet til Hønefoss i 2000.

– Vi kjente bare to bestemødre på 90 her. Valget sto mellom en leilighet i Oslo og et hus i Hønefoss, og etter seks uker kunne vi ikke bo andre steder, forteller Hans Marius.

Da de kom var de to, nå er de altså fem. Yngstemann Aio sjarmerer fra favorittplassen i front av kanoen. Tålmodigheten holder. Enn så lenge. Men en liten rast er likevel på sin plass. En liten ”øy” av stein får gjøre nytten. Mamma Marit henter fram veska med niste og godter.

Det er viktig å avslutte turen mens man har lyst på mer

– En rast er viktig. Det er en del av moroa: hva har vi i sekken? Og mens det diskuteres om Gjende- eller Mariekjeks er den beste turprovianten, kommer det fra pappa Hans Marius: – Se på den stokken, den har en bever gnaget på.

Alle vender sin oppmerksomhet mot en 1,5 meter lang hvit, lysende trestokk som ligger i vannkanten. Den har blitt gnaget fri for bark, og man
kan se tydelig se merker av tenner. Når vi lar kanoene gli ut i elva igjen, er det ”Børre Bever” som opptar oss. Kanskje vi får et glimt av den folkesky skapningen? Sparstad forteller at han har fått en ”snap” av Børre, men han kunne like gjerne sagt at han hadde sett et bilde i et leksikon. Det er en lys, levende bever som teller nå.

Livet nytes i fulle drag

Elven er smal, naturen kryper tett innpå. En spesiell stillhet, kun avbrutt av lyden av årer som treffer vannet og skaper myke bevegelser i overflaten. En måke lander lydløst, og blir sittende lenge og betrakte oss. Vi er ikke lenger noe unaturlig i landskapet, men har blitt en del av det.

Stemningen er god, og smilene er så brede at det nesten gjør vondt i kinnene. Aio er sikret til mamma med et tau, mens jentene er store nok til å ta i et tak. Bokstavelig talt. De veksler mellom å dyppe åren i elva, og kjølhale blå og gule plastbåter langs kanten av kanoen. Innimellom går en kjeks eller sjokoladebit inn i munnen. De koser seg.

 

 
Nistegodt: Gea (10) og Ime (7) deler søsterlig på tur-sjokoladen.Nistegodt: Gea (10) og Ime (7) deler søsterlig på tur-sjokoladen.

 

– Livet er ganske godt innimellom, sier Gea. Hun har rett. Det må være opplevelsen av å være på tur, midt i byen. Fra kanoen ser vi hvordan stier og leirplasser har blitt ryddet, og Sparstad forklarer:

– Hele Hovsenga har blitt tilgjengelig etter at det ble laget sti ned fra byen, forteller Sparstad. Eller Espen, da. Når du deler kano med noen, blir du fort dus. Kan liksom prate om alt og ingenting. Kommer tett på.

Fossen Friluft tilbød i fjor kanotur fra Glatved til Helgelandsmoen, men i sommer kan du også få oppleve den flotte strekningen mellom Austjord og Holttangen.

– Vi ønsker å tilby enkle turer i nærmiljøet, Det handler om opplevelsen av å være på tur, komme nær naturen og kjenn på mestringsfølelse. En kano er ganske enkel å håndtere, og derfor perfekt for familieutflukter.

Noe den turvante familien Rossavik-Grande sier seg enig i. For det er ingen jomfrutur det er snakk om, sett bort fra 1-årige Aio, men derimot er gjengen medlemmer i Ringerike Kano og Spaser, som nå utvider med egen ungdomsavdeling. Turen går vanligvis ned til elvebredden ved Hønsand, og når været er ekstra godt, er det en oppblåsbar kjempekrokodille som gjør nytten som farkost videre til Glatved.

 

Lekende lett: De yngste vet å kose seg på tur, og lar kreativiteten flomme over.
Lekende lett: De yngste vet å kose seg på tur, og lar kreativiteten flomme over.

 

Spennende opplysninger

Vi har ankommet Hønsand. Tålmodigheten er slutt for den minste, og det er tid for å si farvel. Men før Sparstad rekker å taue kanoene videre nedover elven, går en mann med hund forbi. Jentene får øynene opp for den pelskledde, og mannen forteller at den er svært glad i barn. Har han kanskje sett bever i elven, spør vi. Ja, han hadde da sett bever helt ned mot Hønefoss skole, kunne han fortelle. Faktisk, den hadde blitt observert så langt ned som til Monserud.

Så nær kom vi altså, en trestamme med gnagespor og en mann som kunne vitne for at den var blitt observert. Snap’en teller vi ikke med. Det føltes likevel ikke som om turen hadde vært forgjeves. Smilet var fortsatt på lur, og det gode humøret var bevart i flokken på fem. Også hos Fossen Frilufts utsendte:

– Det er viktig å avslutte turen mens man har lyst på mer, sa Sparstad og blunket.

Fossen Friluft

  • Fossen Friluft ble etablert i 2012.

  • Selskapet er både en konseptbutikk med fokus på jakt og friluftsliv, og en helårs turarrangør.

  • Tilbyr opplegg for skole, SFO og andre grupper. 

  • Randselva er elva som dannes i sørenden av Randsfjorden, og renner via Kistefoss, Viul og Hvalsmoen ned til Hønefoss.

  • www.fossenfriluft.no

Magasinet Ringerike

Utgave #1 2018 er nå tilgjengelig!

Last ned Se eldre utgaver i arkivet

Hold deg oppdatert

Få ukentlige oppdateringer om hva som skjer i Ringeriksregionen, blogginnlegg med mer rett i din inboks.Meld på nyhetsbrev